Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Cv-ketels van Vaillant

De meeste huishoudens in Nederland maken gebruik van een cv-ketel om water voor de verwarming, douche en kranen in huis te verwarmen. Maar wat is een cv-ketel eigenlijk precies? En wat is het verschil tussen de verschillende type ketels? We vertellen je alles wat je moet weten voor het kiezen van een nieuwe cv-ketel. Zo weet je hoe je het meest en langst plezier hebt van jouw nieuwe cv-installatie.

Wat is een cv-ketel?

Cv staat voor centrale verwarming. Cv-ketels werken op basis van verbranding van brandstoffen zoals gas of elektriciteit. Bij deze verbranding ontstaat warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het water te verwarmen dat door het verwarmingssysteem circuleert en radiatoren of vloerverwarming opwarmt. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water, bijvoorbeeld in de keuken en badkamer.

Je hebt de keuze uit allerlei verschillende cv-ketels van Vaillant, zodat het juiste model voor jouw situatie er altijd tussen zit. Denk bijvoorbeeld aan:

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Als het tijd is om de bestaande cv-ketel te vervangen, heb je een aantal keuzes waar je voor komt te staan. Er zijn verschillende soorten cv-ketels beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en brandstofbronnen.

Hr-ketels

Vr-ketels

Traditionele cv-ketels

Hr-ketels

Hr-ketels

Tegenwoordig is de meest gangbare combiketel de hr-ketel (hoog rendementsketel). Met name de hr-ketel is een stuk efficiënter dan de traditionele variant. Een ketel met hoog rendement gebruikt namelijk ook de warmte uit verbrandingsgassen voor het produceren van warmte. Daarnaast zijn er ook hr-soloketels. Die leveren alleen warmte voor een cv-installatie en hebben dus een losse warmwaterboiler nodig om tapwater te verwarmen. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast als er erg veel warm tapwater wordt gevraagd.

Vr-ketels

Vr-ketels

Je hebt vast wel eens gehoord van combiketels. Deze ketels leveren voor zowel de verwarming als voor sanitair gebruik en combineren de functie van ketel en boiler in één. Combiketels werken een stuk efficiënter dan traditionele cv-ketels omdat er minder warmte verloren gaat. De eerste veelgebruikte combiketel was de vr-ketel. Vr staat voor verbeterd rendement.

Traditionele cv-ketels

Traditionele cv-ketels

Vroeger kwamen de gasketel het meest voor. Een traditionele - of solo cv-ketel - wekt alleen warmte op voor de centrale verwarming. Voor warm water uit de kraan gebruik je dus een aanvullende boiler of geyser. Een groot nadeel van dit type cv-ketels is dat ze een slecht rendement hadden. Om die reden zijn inmiddels de meeste traditionele cv-ketels vervangen voor moderne cv-ketels.

Welke ketel heb ik nodig?

Een hr-ketel is de meest energiezuinige ketel met het hoogste redendement. Om deze reden valt de keuze vaak op dit type ketel.

Kies je liever voor een andere oplossing dan een combiketel? In dat geval is een aparte boiler in combinatie met een cv-ketel een uitkomst. Wil je vandaag al beginnen met je zoektocht? Vul dan onze keuzehulp voor het bepalen van de juiste verwarming in. Zo krijg je alvast een idee van de mogelijkheden voor jouw woning.

Welke cv-ketel je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren:


Het verbruik van warm water


De grootte van je woning


De isolatie van je woning


Het aantal radiatoren

Wat is een hybride cv-ketel?

Met een hybride cv-ketel wordt vaak een hybride verwarmingssysteem bedoeld, wat een combinatie is van een hr-combiketel op gas samen met een warmtepomp. Het hybride systeem schakelt automatisch tussen de twee apparaten om zo efficiënt en milieuvriendelijk te verwarmen. De cv-ketel levert het warme tapwater. De warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als dat nodig is, bijvoorbeeld bij koud weer.

Met een hybride opstelling verminder je de CO2-uitstoot aanzienlijk. Hoewel een hybride installatie meer kost in aanschaf dan een losse cv-ketel, verdien je dit op de lange termijn terug door de lagere energiekosten. Goed voor het milieu én je portemonnee dus.

Je hebt keuze uit verschillende Vaillant ketels die je hybride kunt laten installeren. Bijvoorbeeld:

Uiteraard helpen onze installatiepartners je bij het maken van de beste keuze.

Hybride opstelling: aroTHERM pure lucht-water warmtepomp, hr-ketel ecoFIT pro, hydraulische unit en sensoCOMFORT systeemregelaar

Hoe lang gaat een cv-ketel mee?

Een cv-ketel gaat meestal 12 tot 15 jaar mee. Na die tijd kan het zijn dat de ketel minder goed gaat werken. Het energieverbruik stijgt en de ketel wordt ook onderhoudsgevoeliger. Om de levensduur te verlengen is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Gaat jouw cv-ketel al 15 jaar of langer mee? Overweeg dan om deze te vervangen door een nieuwe hr-ketel of (hybride) warmtepomp. Zo bespaar je energie en verwarm je efficiënter.

Wanneer moet ik mijn cv-ketel vervangen?

Er kunnen drie redenen zijn om de cv-ketel te vervangen:

  • Als de cv-ketel 15 jaar of ouder is
  • Als er regelmatig problemen zijn zoals storingen, lekkages en als de ketel niet meer goed verwarmt
  • Als de ketel niet meer voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van energie-efficiëntie en veiligheid
  • Het is dus goed om de levensduur van de cv-ketel in de gaten te houden, zodat je deze op tijd vervangt. Tijdig onderhoud zorgt bovendien voor een goede conditie van de ketel en een zuinige werking.

Hoeveel gas verbruiken cv-ketels?

Het exacte gasverbruik van een cv-ketel verschilt per ketel. Over het algemeen verbruikt een cv-ketel op gas tussen de 800 en 1500 kubieke meter aardgas per jaar. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals bijvoorbeeld het oppervlakte van je huis, de isolatie en het aantal gebruikers.

Haal méér uit je cv-ketel

Er zijn allerlei producten waarmee je het gebruik van je cv-ketel efficiënter maakt:

- Een slimme thermostaat om de temperatuur in huis op afstand te regelen en energie te besparen;

- Een zonneboiler die voor warm tapwater zorgt voor een flinke besparing op de gasrekening en verbruikt nauwelijks elektriciteit;

- Vraag je installateur of hij de maximale aanvoertemperatuur beperkt. Hoe lager de aanvoertemperatuur is, des te beter het rendement. De installateur kan de temperatuur bijvoorbeeld aanpassen naar 60 graden in plaats van de standaard 75 graden. In de meeste gevallen is dat voldoende om de woning op temperatuur te krijgen en te houden.

Onze partners voorzien je graag van professioneel advies, zodat je de producten kiest die het beste passen bij jouw situatie.

Cv-onderhoud voor een langere levensduur

Een cv-ketel heeft net als de meeste apparatuur onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. Naast onderhoud door een installateur, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat de cv-ketel efficiënt blijft werken. Zo kun je bijvoorbeeld de waterdruk checken en de cv-ketel bijvullen of juist ontluchten. Weten hoe je dit doet? Dat lees je in de veelgestelde vragen hieronder. Zo haal jij altijd het meeste uit je cv-ketel.

Veelgestelde vragen over cv-ketels