Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Cv-ketels Vaillant: Informatie, Advies en Producten

In Nederland is een verwarming op aardgas met een cv-ketel de meest voorkomende installatie, maar door nieuwe technieken kiezen steeds meer huishoudens voor alternatieven. Moderne ketels van Vaillant zijn door jaren van ontwikkeling zeer efficiënt en bieden bovendien de mogelijkheid om later te worden aangesloten op een warmtepomp. Bekijk op deze pagina alle informatie over de cv-ketels van Vaillant en de veelgestelde vragen.

Nieuwe cv-ketel kopen?

De meeste huishoudens in Nederland maken gebruik van een cv-ketel om water voor de verwarming, douche en kranen in huis te verwarmen. Cv staat voor centrale verwarming. Cv-ketels werken op basis van verbranding van brandstoffen zoals gas of elektriciteit. Bij deze verbranding ontstaat warmte. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om het water te verwarmen dat door het verwarmingssysteem circuleert en radiatoren of vloerverwarming opwarmt. Daarnaast zorgt de cv-ketel voor warm water, bijvoorbeeld in de keuken en badkamer.

Welke soorten cv-ketels zijn er?

Als het tijd is om de bestaande cv-ketel te vervangen, heb je een aantal keuzes waar je voor komt te staan. Er zijn verschillende soorten cv-ketels beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en brandstofbronnen. De beste cv-ketel voor jouw situatie kan afhankelijk zijn van onder andere je woning en grootte van het huishouden.

Hr-ketels

Vr-ketels

Traditionele cv-ketels

Hr-ketels

Hr-ketels

Tegenwoordig is de meest gangbare combiketel de hr-ketel (hoog rendementsketel). Met name de hr-ketel is een stuk efficiënter dan de traditionele variant. Een ketel met hoog rendement gebruikt namelijk ook de warmte uit verbrandingsgassen voor het produceren van warmte. Daarnaast zijn er ook hr-soloketels. Die leveren alleen warmte voor een cv-installatie en hebben dus een losse warmwaterboiler nodig om tapwater te verwarmen. Dit wordt bijvoorbeeld toegepast als er erg veel warm tapwater wordt gevraagd.

Vr-ketels

Vr-ketels

Je hebt vast wel eens gehoord van combiketels. Deze ketels leveren voor zowel de verwarming als voor sanitair gebruik en combineren de functie van ketel en boiler in één. Combiketels werken een stuk efficiënter dan traditionele cv-ketels omdat er minder warmte verloren gaat. De eerste veelgebruikte combiketel was de vr-ketel. Vr staat voor verbeterd rendement.

Traditionele cv-ketels

Traditionele cv-ketels

Vroeger kwamen de gasketel het meest voor. Een traditionele - of solo cv-ketel - wekt alleen warmte op voor de centrale verwarming. Voor warm water uit de kraan gebruik je dus een aanvullende boiler of geyser. Een groot nadeel van dit type cv-ketels is dat ze een slecht rendement hadden. Om die reden zijn inmiddels de meeste traditionele cv-ketels vervangen voor moderne cv-ketels.

Welke cv-ketel kiezen?

Een hr-ketel is de meest zuinige ketel met het hoogste rendement. Om deze reden kiezen veel Nederlandse huishoudens vandaag de dag voor dit type ketel. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor een aparte boiler in combinatie met een cv-ketel. De beste ketel voor jouw woning is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder:


Het verbruik van warm water


De grootte van je woning


De isolatie van je woning


Het aantal radiatoren

1 - 6 van 6 Resultaten

Hr-ketel ecoTEC exclusive

Geen compromis, alleen het allerbeste

  • Beste uit de test volgens de Consumentenbond (maart 2022)
  • Zeer stil, met hoge modulatie (tot 1:12) waardoor de ketel zeer energiezuinig werkt
  • Profiteer van de intelligente en toekomstbestendige IoniDetect technologie
Verwarming
Warm tapwater

Hr-ketel ecoTEC plus

Slim verwarmen in een modern ontwerp

  • In top 3 best geteste cv-ketel door de Consumentenbond (december 2023)
  • Baanbrekende technologie past zich aan verschillende gaskwaliteiten aan
  • Zeer stil met modulatie tot 1:9 dankzij IoniDetect technologie
Verwarming
Warm tapwater

Hr-ketel ecoFIT pro

Compacte serie combi hr-ketels

  • Zeer hoge bedrijfszekerheid
  • Slimme onderhoudsarme warmtewisselaar
  • Snel en overal te installeren
Verwarming
Warm tapwater

Hr-ketel ecoTEC classic

De basis ketel van Vaillant

  • Energiezuinige hr-ketel in het basissegment
  • Aangenaam douchen of baden door het grote tapprofiel
  • Samengesteld met bewezen componenten uit onze hr-toestellen
Verwarming
Warm tapwater

Comfortsysteem ecoTEC plus + uniSTOR boiler

De ecoTEC plus soloketel gecombineerd met een uniSTOR boiler geeft het hoogst mogelijke comfort voor extra veel warm water

  • Optimaal warmwatercomfort
  • 120, 150 of 200 liter boiler voor warm water
  • Meerdere warme tappunten in uw huis
Verwarming
Warm tapwater

Combiketel thermoCOMPACT

De vr-ketel die zowel voor centrale verwarming als warmwaterbereiding zorgt

  • Verbeterd rendement combiketel
  • Verwarming plus warm tapwater
  • Roestvrijstalen warmtewisselaar
Verwarming
Warm tapwater

1 - 6 van 6 Resultaten

Hybride cv-ketel: klaar voor de toekomst

Tegenwoordig zijn er verschillende verwarmingstechnieken beschikbaar, waaronder hybride installaties. Met een hybride cv-ketel wordt vaak een hybride verwarmingssysteem bedoeld, wat een combinatie is van een hr-combiketel op gas samen met een warmtepomp. Het hybride systeem schakelt automatisch tussen de twee apparaten om zo efficiënt en milieuvriendelijk te verwarmen. De cv-ketel levert het warme tapwater. De warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als dat nodig is, bijvoorbeeld bij koud weer.

Met een hybride warmtepomp verminder je de CO2-uitstoot aanzienlijk. Hoewel een hybride installatie meer kost in aanschaf dan een losse cv-ketel, verdien je dit op de lange termijn terug door de lagere energiekosten. Goed voor het milieu én je portemonnee dus.

Je hebt keuze uit verschillende Vaillant ketels die je hybride kunt laten installeren. Bijvoorbeeld:

Uiteraard helpen onze installatiepartners je bij het maken van de beste keuze.

Hybride opstelling: aroTHERM pure lucht-water warmtepomp, hr-ketel ecoFIT pro, hydraulische unit en sensoCOMFORT systeemregelaar

Wanneer nieuwe cv-ketel kopen?

Over het algemeen gaat een cv-ketel 15 jaar mee, afhankelijk van het gebruik en het uitgevoerde onderhoud. Hierna kunnen de onderhoudskosten toenemen en is het energieverbruik relatief hoog in vergelijking met nieuwe modellen. Overweeg om een nieuwe cv-ketel te kopen als:

  • de cv-ketel ouder is dan 15 jaar;
  • er regelmatig problemen zijn zoals storingen, lekkages en als de ketel niet meer goed verwarmt;
  • de ketel niet meer voldoet aan de wettelijke eisen op het gebied van energie-efficiëntie en veiligheid.

Het is dus goed om de levensduur van de cv-ketel in de gaten te houden, zodat je deze op tijd vervangt. Tijdig onderhoud zorgt bovendien voor een goede conditie van de ketel en een zuinige werking.

Energieverbruik cv-ketel

Het exacte gasverbruik van een cv-ketel verschilt per ketel. Over het algemeen verbruikt een cv-ketel op gas tussen de 800 en 1500 kubieke meter aardgas per jaar. Het verbruik is uiteraard wel afhankelijk van een aantal verschillende factoren, zoals:

  • oppervlakte van de woning;
  • grootte van het huishouden;
  • isolatie van de woning;
  • gebruik van de verwarming en warm water.

Daarnaast is dit ook afhankelijk van het systeem. Een ‘traditionele’ cv-ketel werkt uitsluitend op aardgas, maar een hybride systeem werkt in combinatie met een warmtepomp. In dit geval zal het gasverbruik een stuk lager uitvallen, omdat de warmtepomp voor een groot gedeelte in de verwarmingsbehoeften kan voorzien.

Haal meer uit je cv-ketel

Er zijn allerlei producten waarmee je het gebruik van je cv-ketel efficiënter maakt:

  • Een slimme thermostaat om de temperatuur in huis op afstand te regelen en energie te besparen;
  • Een zonneboiler die voor warm tapwater zorgt voor een flinke besparing op de gasrekening en verbruikt nauwelijks elektriciteit;
  • Vraag je installateur of hij de maximale aanvoertemperatuur beperkt. Hoe lager de aanvoertemperatuur is, des te beter het rendement. De installateur kan de temperatuur bijvoorbeeld aanpassen naar 60 graden in plaats van de standaard 75 graden. In de meeste gevallen is dat voldoende om de woning op temperatuur te krijgen en te houden.

Onze partners voorzien je graag van professioneel advies, zodat je de producten kiest die het beste passen bij jouw situatie.

Ketelonderhoud voor meer efficiëntie en lange levensduur

Een cv-ketel heeft net als de meeste apparatuur onderhoud nodig om in goede conditie te blijven. Het onderhoud is niet wettelijk verplicht, maar het zorgt wel voor een efficiënte werking van het systeem en verkleint de kans op storingen. Houd er rekening mee dat alleen gecertificeerde installatiebedrijven en monteurs werkzaamheden mogen uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen.

Naast ketelonderhoud door een installateur, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om te zorgen dat de cv-ketel efficiënt blijft werken. Zo kun je bijvoorbeeld de waterdruk checken en de cv-ketel bijvullen of juist ontluchten.

Veelgestelde vragen over cv-ketels

Interesse in een nieuwe ketel?

Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een nieuwe Vaillant ketel bij jou thuis.