Zoek
Contact
Verwarming vinden

Cv-ketels

Nieuwe cv-ketels maken niet alleen optimaal gebruik van de geleverde energie. Vergeleken met oudere laagrendement ketels maken zij ook gebruik maken van de warmte-energie in de rookgassen, die anders verloren gaat door de schoorsteen.

Hoe werkt een cv-ketel?

In een cv-ketel wordt het water verwarmd door de warmte van de verbranding, net als bij niet-condenserende ketels. De resulterende rookgassen worden uitgestoten via de schoorsteen. Hierdoor raakt de energie in het rookgas verloren. Echter, hoog rendement cv-ketels gebruiken deze gassen, welke grotendeels bestaan uit hete waterdamp. De cv-ketel trekt de warmte uit de rookgassen en verplaatst de verkregen warmte in het cv-circuit.

Om energie te verkrijgen moet de waterdamp condenseren. Dit gebeurt bij een temperatuur onder de 56 °C. De cv-ketel koelt de stoom door een speciaal ontworpen warmtewisselaar. De energie die wordt gebruikt voor het voorverwarmen van het koude water. Het warme water gaat vervolgens naar de primaire warmtewisselaar waar het wordt verwarmd om de gewenste temperatuur te bereiken.

Tijdens dit proces onstaan kleine hoeveelheden afvalwater die moeten worden afgevoerd. De zuurgraad van het afvalwater is zo laag dat het kan worden uitgevoerd in een normaal drainagesysteem zonder verdere neutralisatie.

Lees verder: Hr-ketel

Lees verder: Vr-ketel

Lees verder: Combi-ketel

Lees verder: Verwarmingsketel

Verschil tussen hoogste en laagste verbrandingswaarde

Wanneer we spreken over het hoge rendement van 98% van de cv-ketel verwijst deze waarde naar de 'hogere stookwaarde'. Dit moet worden onderscheiden van de 'laagste verbrandingswaarde' waarmee de industrie meestal zijn berekeningen maakt. De calorische waarde is de hoeveelheid warmte die kan worden gebruikt bij de verbranding van een energiebron, zonder condensatie. De calorische waarde bevat daarom slechts een gedeelte van het totale brandstofverbruik van energie.

In tegenstelling, de hoogste verbrandingswaarde bevat ook de hoeveelheid warmte die in de rookgas en waterdamp dat kan worden gebruikt door condensatie. Bij de berekening van de energiestroom voor de hoogste verbrandingswaarde wordt rekening gehouden met deze extra warmte. De efficiëntie van een cv-ketel wordt ook wel standaard efficientie genoemd en bereikt in de ideale situatie een waarde van 100% wanneer deze berekend wordt op de hoogste verbrandingswaarde.

Cv-ketels vereisen aanpassingen op de schoorsteen

Bij de installatie van een cv-ketel moet een bestaande schoorsteen wellicht worden aangevuld met een plastic buis. Wanneer het extra rookgaskanaal een kleine diameter heeft, kan deze gemakkelijk worden aangesloten op bestaande schoorstenen.

Kies de juiste cv-ketel

Zoals u wellicht al heeft kunnen lezen, is er geen standaard oplossing bij het zoeken naar de juiste cv-ketel. Wij adviseren om het kiezen van de juiste oplossing over te laten aan de expertise van een cv-ketel installateur. Benader daarvoor in alle gevallen een erkend installateur. Zij kunnen u helpen bij het plannen en installeren van uw nieuwe cv-ketel.