Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Warmtepompen:

alles wat je erover moet weten

Energiezuinig verwarmen en koelen met een warmtepomp

Wil je verwarmen op een manier die het milieu beschermt én energiekosten bespaart? Dat kan met een warmtepomp. Dit systeem maakt namelijk uitsluitend gebruik van hernieuwbare en niet-fossiele energie. Met warmtepompen van Vaillant kies je dus een verwarmingssysteem dat geschikt is voor de toekomst.

Goed om te weten: de overheid stimuleert het milieubeleid in Nederland via een subsidie voor de aankoop van duurzame systemen zoals de warmtepompen van Vaillant. Een van de vele voordelen van de warmtepomp.

Energiezuinig verwarmen en koelen met een warmtepomp

Een energie- en kostenbesparende oplossing

Hoe een warmtepomp werkt? Een warmtepomp maakt binnen gebruik van de energie van buiten. Warmte van de zon wordt namelijk opgeslagen in de lucht, aarde en grondwater. De warmtepomp gebruikt deze warmte voor het verwarmen van jouw woning. Met slechts 25% extra elektrische energie produceert de warmtepomp 100% warmte-energie - 75% daarvan is dus gratis verkregen energie uit de natuur!


Als je extra wilt besparen op je energierekening, combineer je de warmtepomp met zonnepanelen. De elektriciteit voor de warmtepomp kun je namelijk heel gemakkelijk opwekken uit zonlicht.

Stille werking

Vaillant lucht-water warmtepompen behoren tot de stilste op de markt. Door het lage geluidsniveau kan de buitenunit van een Vaillant warmtepomp zonder problemen worden geïnstalleerd, zelfs in stadscomplexen met strikte geluidsbeperkingen.

Veilig en betrouwbaar

Er wordt wel eens gedacht dat de huidige warmtepomptechnologie nog niet volledig is ontwikkeld. Maar wist je dat de eerste warmtepompen meer dan 100 jaar geleden in gebruik zijn genomen? Sindsdien zijn ze doorontwikkeld en zijn ze wereldwijd een van de veiligste en meest betrouwbare verwarmingsmethodes geworden.

Wat kost een warmtepomp?

Bij een warmtepomp bestaan de kosten uit de pomp en de installatie. Een warmtepomp kost ongeveer tussen de 7.000 en 20.000 euro, afhankelijk van factoren zoals bijvoorbeeld het type en de locatie. Gelukkig kun je gebruikmaken van aantrekkelijke overheidssubsidies en goedkope financiering. Bij een combinatie met andere duurzame middelen stijgt de financiële ondersteuning zelfs, denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Zo wordt het voor veel meer mensen mogelijk om een waterpomp te kopen. Fijn!

Verbonden en uitbreidbaar

Onze warmtepompen zijn echte teamspelers. Ze passen perfect bij andere duurzame systemen, zoals bijvoorbeeld leefruimteventilatie en zonnecellen. Alle Vaillant apparaten zijn gemakkelijk te installeren en kunnen naar wens uitgebreid worden. En dankzij de eBUS-interface bedien je al je smart-systemen vanaf één plek. Wel zo makkelijk.

Hoog niveau van comfort

Wat doet een warmtepomp? Ze bieden allereerst het hele jaar door verwarming en warm water. Echter, een belangrijk warmtepomp-weetje is dat de pomp in de zomer zorgt voor een koel binnenklimaat. Bedankt, automatisch gecontroleerde koelfunctie!

 • Net zo handig: hun slimme werking
  Fijn aan de warmtepompen van Vaillant is dat ze slim zijn. Dit is mogelijk dankzij de multiMATIC app. Met deze gebruiksvriendelijke applicatie bedien je jouw hele smart-systeem, of je nu alleen een warmtepomp hebt of een compleet verwarmingssysteem met pv-panelen en gecontroleerde ventilatie. Daarnaast geeft de app je tips om je installatie zo efficiënt mogelijk te gebruiken.
 • Ook belangrijk: Koeling in de zomer
  Met een Vaillant warmtepomp heb je altijd een comfortabele temperatuur in huis - zelfs als het buiten erg warm is. Afhankelijk van het soort warmtepomp dat je hebt (op basis van lucht, aarde of water) en jouw wensen, koelt de Vaillant warmtepomp actief of passief. Let wel op dat koelen niet mogelijk is wanneer de warmtepomp wordt aangesloten op bestaande radiatoren

Actieve koeling

Bij actieve koeling werkt de warmtepomp eigenlijk achterstevoren. Dit betekent dat de warmtepomp het verwarmingswater actief koelt. Het water absorbeert de hitte binnen het huis en neemt het mee naar buiten. De temperatuur in huis koelt af met ongeveer 3 - 5° C.

Passieve koeling

Bij passieve koeling wordt het huis via de verwarmings- en bodemcirculatie gekoeld. De bodem heeft een temperatuur van ongeveer 10 ° C, waarmee het huis 3 - 5° C koeler wordt. Omdat de koelte uit de bodem komt, blijft de warmtepomp uit. Zo bespaar je flink energie.

Welke warmtepomp heb ik nodig?

Via dit stappenplan ontdek je al snel in welke richting je moet denken. De volgende factoren spelen mee bij het kiezen voor een warmtepomp:

Warmtepompen in nieuwe gebouwen

Een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning is snel verwarmd. In nieuwbouw wordt vaak vloerverwarming geïnstalleerd, omdat dit een efficiënte manier van verwarmen is. Dat wil zeggen dat dit systeem relatief weinig warmte én koelte hoeft te produceren voor een prettig binnenklimaat. Een warmtepomp komt hier dus perfect van pas.

Warmtepompen in bestaande bouw

Ook bij bestaande woningen is een warmtepomp heel interessant. Het is hier een van de vele energiebesparende acties die steeds vaker worden uitgevoerd, zoals ook het verbeteren van de isolatie en een de installatie van een efficiënter verwarmingssysteem, zoals vloerverwarming. Met een combinatie van deze maatregelen geef je ook oude woningen een flinke boost op gebied van duurzaamheid en comfort.


De terugverdientijd van de warmtepomp hangt af van bijvoorbeeld het type waterpomp, je verbruik en natuurlijk de subsidie die je ontvangt. Meestal ligt de terugverdientijd tussen de 8 en 12 jaar.

Welke soorten Vaillant warmtepompen zijn er?

Of het nu in nieuwbouw of renovatie is – bij Vaillant vind je warmtepompen voor het gebruik van verschillende warmtebronnen en diverse oppervlaktes.

Warmtebron: buitenlucht

Luchtgebonden warmtepompen zijn eenvoudig en goedkoop te installeren.

aroTHERM plus lucht-water warmtepomp

Deze warmtepomp met perfecte warmtevoorziening voor een eengezinswoning wordt vlot en goedkoop buiten geïnstalleerd. De aroTHERM plus zorgt voor zowel verwarming als koeling van de binnenomgeving. Omdat dit model gebruik maakt van monobloc techniek heeft deze in all electric opstelling geen binnenunit nodig. Scheelt weer ruimte dus!

 

Hybride oplossing:

De hybride aroTHERM plus warmtepomp werkt samen met een hr-ketel. De slimme thermostaat kiest vervolgens zelf de meest efficiënte en energiezuinige warmtebron: de buitenlucht of de ketel. Meer over hybride warmtepompen lees je op onze handige adviespagina.

All electric oplossing:

Met de aroTHERM plus in all electric opstelling kies je voor een volledig gasloze verwarming. Extra duurzaam dus. Je hebt daarbij de keuze uit de uniSTOR boiler voor warmtepompen (200-500 liter) of de compacte uniTOWER (190 liter). Tel daarbij de speciale warmtewisselaar op en je hebt met de aroTHERM warmtepomp hét duurzame antwoord op het kille Nederlandse klimaat. Laat die kou maar komen!

Overige aroTHERM lucht-water warmtepompen zijn:

aroTHERM split

aroTHERM pure

Warmtebron: grondwater

Bijzonder milieuvriendelijk is de water-water warmtepomp. Dit type warmtepomp haalt warmte uit, je raadt het al, het grondwater. Hoewel de water-water warmtepomp de grootste investering vraagt van de drie soorten, is het de installatie met het hoogste rendement. Op de langere termijn is dit dus de meest duurzame en meest voordelige warmtepompinstallatie. Voor de installatie van dit type warmtepomp heb je vaak een vergunning nodig, maar hier staat tegenover dat het rendement hoger is dan dat van een lucht-water warmtepomp. Het is de investering dus zeker waard!

flexoTHERM/flexoCOMPACT

Verwarming uit de bodem met een warmtepomp. Ingewikkeld? Niet bij Vaillant. Vaillant staat garant voor onbezorgd comfort in duurzame verwarming, warm water en koeling. De flexoTHERM/flexoCOMPACT warmtepompen zijn daarvan een degelijk bewijs.

 

 

meer over de flexoTHERM/flexoCOMPACT

Hoe werkt een warmtepomp?

Alle warmtepompen werken met het principe van een koelkast - met het verschil dat het koelproces omgedraaid wordt. Waar een koelkast van binnen naar de omgeving hitte afgeeft, haalt een warmtepomp de warmte juist van buiten naar binnen. Naast warmte in de winter brengen de warmtepompen van Vaillant koelte in de zomer. Een echte win-win situatie dus.

 • Warmte van buiten - voor binnen
  Warmte van de zon wordt opgeslagen in de lucht, aarde of grondwater. Een warmtepomp maakt gebruik van deze bronnen door de warmte te verhogen tot het niveau dat nodig is voor thuisverwarming. Omdat de warmtebronnen erg van elkaar verschillen, is er voor iedere warmtebron een speciale warmtepomp.

Warmtepompen in een systeem

Warmtepompen passen goed in een systeem met andere voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan zonnecollectoren ter ondersteuning van de verwarming en zonnepanelen die energie produceren. Zo haal je ook je elektriciteit uit een natuurlijke bron en is je woning zo energie-neutraal mogelijk. Ideaal!

Hoe krijg ik mijn warmtepomp?

In drie eenvoudige stappen

Ontdek

Wil je meer weten over onze warmtepompen? Hieronder vind je alle actuele informatie over warmtepomptechnologie en de warmtepompen van Vaillant. Zo ben je op en top voorbereid.

Onze warmtepompen

Kosten

Subsidies

Plan

Een van onze warmtepomp installatiepartners bespreekt met jou welke warmtepomp het beste bij je past. Ook is hij of zij op de hoogte van de actuele subsidies. Zo ben je zo voordelig mogelijk uit.

De aanschaf van je warmtepomp

Wil jij voor een warmtepomp gaan? Of heb je er al een en ben je benieuwd naar mogelijke aanpassingen en/of uitbreidingen? Laat je gegevens achter voor een offerteaanvraag of neem zelf contact op met een installateur bij jou in de buurt.

Kosten & subsidies

In Nederland streven we ernaar om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. Om dit proces te versnellen biedt de overheid subsidieregelingen aan om over te stappen naar hernieuwbare energie. Alle informatie over het aanvragen van subsidie voor jouw warmtepomp vind je op de volgende pagina: warmtepomp subsidie.

Voordelen van een warmtepomp

Er zijn een aantal belangrijke voordelen aan een warmtepomp:


Efficiënte manier van verwarmen

Warmtepompen zijn efficiënter dan cv-ketels. Een warmtepomp haalt bestaande warmte uit een bron zonder dit zelf te genereren. Dit scheelt energie.


Milieuvriendelijk

Warmtepompen stoten minder CO² uit dan traditionele cv-ketels. Vooral wanneer hernieuwbare bronnen voor de elektriciteit zorgen. Bijvoorbeeld als je zonnepanelen hebt of groene stroom gebruikt.


Verwarmen én koelen

Veel warmtepompen kunnen zowel verwarmen als koelen. Ze zorgen voor warmte in de winter en voor verkoeling in de zomer.


Lange levensduur

Warmtepompen hebben een langere levensduur en hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan andere meer traditionele systemen zoals cv-ketels.


Lagere maandelijkse kosten

De kosten voor de aanschaf kunnen hoog zijn, maar daarna zijn de maandelijkse energiekosten vaak een stuk lager als je dit vergelijkt met andere verwarmingssystemen.


Nadelen

Er zijn ook wat nadelen op te noemen aan een warmtepomp:


De hoge kosten

Een warmtepomp is een investering. Zowel de kosten voor de unit als de installatie kunnen hoog zijn. Als het nodig is om de woning extra te isoleren, dan komen deze kosten er ook nog bij. Wel is er subsidie mogelijk voor de aankoop van een warmtepomp.


Minder effectief bij extreme kou

Bij zeer lage buitentemperaturen is een warmtepomp minder efficiënt omdat deze harder moet werken en meer stroom nodig heeft.


De afmetingen voor de installatie

Het installeren vereist ruimte voor de buitenunit. Zeker bij een bodem warmtepomp heb je veel ruimte in de tuin nodig.


Goede isolatie nodig

Om een warmtepomp optimaal te benutten is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is. Anders gaat veel van de opgewekte warmte verloren en draait de warmtepomp overuren. Zorg er daarom voor dat de kamers die je gaat verwarmen goed geïsoleerd zijn.

Over Vaillant

Vaillant is een merk met 150 jaar ervaring in verwarmingstechnologieën. Daarnaast ontwikkelen wij al 45 jaar warmtepompen. Met Vaillant kan je vertrouwen op:

 • Uitgebreide 2 jaar garantie op elke Vaillant warmtepomp
 • Uitgebreide service, zoals advies, subsidie en klantenservice
 • Hoogste betrouwbaarheid en kwaliteit
 • Geselecteerde en gekwalificeerde installatiepartners

Onze geschiedenis

De geschiedenis van Vaillant gaat terug tot het jaar 1874, toen het bedrijf door Johann Vaillant werd opgericht in het Duitse stadje Remscheid. Sindsdien is Vaillant altijd marktleider geweest op het gebied van verwarmings- en ventilatietechnologie.

Lees meer over de geschiedenis van Vaillant