Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Verwarming ontluchten: hoe doe je dat?

Je komt thuis na een lange dag en wilt lekker opwarmen, maar je radiator blijft koud aanvoelen. Herkenbaar? Dit kan een teken zijn dat je verwarming ontlucht moet worden. In dit artikel leggen we uit hoe vaak, wanneer, maar ook hoe je zelf je verwarming kunt ontluchten.

Hoe vaak moet je de verwarming ontluchten?

Heb je je ooit afgevraagd hoe vaak je de verwarming moet ontluchten? Idealiter één keer per jaar, bij voorkeur aan het begin van het stookseizoen. Waarom? Dit zorgt ervoor dat je verwarmingssysteem efficiënt werkt en je huis lekker warm blijft.

Wanneer moet je de verwarming ontluchten?

Maar wanneer moet je dan precies je verwarming ontluchten? Het beste moment is wanneer je merkt dat de radiatoren niet meer gelijkmatig warm worden of als je een borrelend geluid hoort. Hoe vaak je de verwarming ontlucht is dus niet alleen een kwestie van jaarlijks onderhoud, maar ook van opletten tijdens het gebruik.

Hoe ontlucht je de verwarming: volg de stappen

Moet je de verwarming ontluchten als deze warm of koud is? Het antwoord is: koud. Houd rekening met de volgende punten voordat je begint:

  • Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen en radiatoren wordt verwarmd.
  • Zet daarna de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit.
  • Wacht vijf minuten. Pak in de tussentijd alvast het ontluchtingssleuteltje en een doekje.


Hoe moet je de verwarming ontluchten? Hier zijn de stappen:

Stap 1

Zet de thermostaat op de laagste stand en zet de cv-ketel uit.

Stap 2

Draai alle radiatorkranen dicht.

Stap 3

Wacht vijf minuten. Pak in de tussentijd alvast het ontluchtingssleuteltje en een doekje.

Stap 4

Begin bij het laagst geplaatste radiator in het huis en werk naar boven toe.

Stap 5

Pak het ontluchtingssleuteltje en draai hiermee het ventiel aan de zijkant van de radiator open om de radiator te ontluchten. Zit er geen ontluchter aan de bovenzijde van de radiator? Dan wordt het iets lastiger. Volg dan de cv-leiding naar een volgende radiator die wel te ontluchten is. In principe is het ontluchten van een cv-ketel zo’n eenmaal per jaar nodig.

Stap 6

Houd een doekje bij het ventiel om het vocht op te vangen. Komt er geen lucht, maar water uit? Draai het ventiel dan weer dicht met het ontluchtingssleuteltje en ga verder naar de volgende radiator. Controleer bij alle ontluchtingsventielen of er water uitkomt.

Stap 7

Zet de cv-ketel weer aan en draai vervolgens de radiatorkranen weer open. Zet de thermostaat op de gewenste temperatuur.

Stap 8

Controleer na tien minuten of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Deze moet namelijk tussen de 1.5 en 2 bar zijn. Als de wijzer in het rode gedeelte staat, en de druk laag is, is het nodig om de cv-ketel bij te vullen.

Gelukt om je verwarming te ontluchten? Wij raden je aan om je cv-ketel ook meteen bij te vullen. Lees hier meer over hoe je je verwarming bijvult.