Zoek
Contact
Verwarming vinden

Wat kost een warmtepomp?

Na de installatie geniet u van een lagere energierekening, waardoor uw terugverdienperiode korter is. Daarnaast kunt u ook aanspraak maken op een subsidieregeling van de Nederlandse overheid, wat de investering nog interessanter maakt.

Wat kost de installatie van een warmtepomp?

De exacte kosten van een warmtepomp hangt af van een aantal factoren. De meest voornaamste factoren zijn de arbeidskosten van de installateur en het type warmtepomp. Er zijn verschillende typen warmtepomp op de markt, met ieder hun eigen specifieke voor- en nadelen.

In het onderstaande overzicht vindt u de richtprijzen per type warmtepomp. Bent u benieuwd naar welk type het meest geschikt is voor uw situatie, dan kunt het overzicht van verschillende typen warmtepompen bekijken.

  • Lucht-water warmtepomp - € 7.000 - € 10.000
    Een lucht-water warmtepomp is de meest voordelige warmtepomp. Deze warmtepomp haalt zijn warmte uit de buitenlucht, wat de installatie minder complex maakt. Voor de installatie van een lucht-water warmtepomp houdt u rekening met een totaalprijs tussen de € 7.000 - € 10.000.
  • Water-water warmtepomp - € 15.000+
    De prijzen voor een water-water warmtepomp liggen een stuk hoger dan een lucht-water warmtepomp. Hierbij is de installatie van deze warmtepomp doorslaggevend. Omdat er voor een water-water warmtepomp een grondboring nodig is. Hierdoor moet u rekening houden met een vanafprijs van € 15.000. Tegenover deze hogere kosten staat wel een hoger rendement.
  • Grond-water warmtepomp - € 6.000 - € 20.000
    Bij een grondwater warmtepomp moet u naast de aanschaf van de warmtepomp zelf ook rekening houden met hogere installatiekosten, dan bij andere varianten. Omdat een grondwater warmtepomp gebruik maakt van grondwater is een grondboring noodzakelijk. De kosten van een grondboring liggen tussen de € 5.000 en € 6.500. Wat ook een grote rol speelt in de installatiekosten is het type buizennetwerk, bij een verticaal systeem is de installatie complexer waardoor de kosten van installatie vanaf € 15.000 zullen zijn. Bij een horizontaal buizensysteem kunt u rekening houden met € 10.000 installatiekosten.

 

De warmtepompen die gebruik maken van warmte uit de grond zijn aanzienlijk duurder dan een lucht-water warmtepomp. Het voordeel van deze geothermische warmtepompen is wel dat het rendement aanzienlijk hoger ligt, waardoor de terugverdienperiode verkort wordt. Exacte prijzen zijn sterk afhankelijk van een verschillende factoren, wilt u een nauwkeurige inschatting voor uw specifieke situatie? Vind dan hier een installateur.

 

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Op dit moment heeft de Nederlandse overheid een subsidieregeling voor de investering in duurzame energie. De zogenaamde ISDE (kort voor Investerings Subsidie Duurzame Energie). Bij de installatie van een warmtepomp kunt u aanspraak maken op deze subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat u installeert en het thermisch vermogen. De subsidies voor 2022 zijn een stuk hoger dan deze in 2021 nog waren. De hoogte van de subsidie ligt gemiddeld tussen de € 2.550 en € 3.750, maar kan soms wel oplopen tot € 6.750!

Subsidie bij aanschaf van een warmtepomp?

Lees hier alles over de ISDE regeling en hoeveel subsidie u kunt ontvangen!

Wat is de terugverdienperiode?

Het grote voordeel van een warmtepomp is de aanzienlijke besparing op uw energierekening. Daardoor gaat u er qua maandlasten flink op vooruit. Op die manier is het dan ook mogelijk om een terugverdienperiode vast te stellen en deze vrij nauwkeurig te bepalen. De gemiddelde terugverdienperiode ligt op dit moment tussen de 7 - 15 jaar. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het type warmtepomp en de hoogte van de subsidie die u kunt ontvangen.

Bekijk de Vaillant warmtepomp brochure

Al onze (hybride) warmtepompen en mogelijkheden. Zuinig in energie, maximaal in comfort.

Ontdek de #whywait campagne!

Klimaatbescherming begint met een toekomstgericht verwarmingssysteem.