Zoek
Contact
Verwarming vinden

Wat kost een warmtepomp?

De exacte kosten van een warmtepomp hangt af van een aantal factoren. De voornaamste factoren zijn de arbeidskosten van de installateur en het type warmtepomp. Er zijn verschillende typen warmtepomp op de markt, met ieder hun eigen specifieke voor- en nadelen.

Na de installatie van een warmtepomp geniet u van een lagere energierekening, waardoor uw terugverdienperiode korter is. Daarnaast kunt u ook aanspraak maken op een subsidieregeling van de Nederlandse overheid, wat de investering nog interessanter maakt.

Wij onderscheiden twee soorten warmtepompen:

• Een all-electric warmtepomp. Deze volledig elektrische warmtepomp zorgt voor het verwarmen van uw woning én voor warm water in de badkamer en keuken. Wij noemen deze warmtepomp all-electric. Onder de all-electric warmtepompen onderscheiden wij nog eens drie verschillende typen op basis van de warmtebron: lucht-water warmtepomp, water-water warmtepomp en de grond-waterwarmtepomp. De kosten van een all-electric warmtepomp liggen tussen de €6.500 en €19.500 euro (Milieu Centraal, z.d.).

• Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. De warmtepomp werkt grotendeels van de tijd voor de warmte in huis en de cv-ketel springt alleen bij als het heel koud is. Daarnaast zorgt de cv-ketel wel nog voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is een makkelijke en goede tussenoplossing naar duurzaam wonen. Voor een hybride oplossing voldoet een kleinere warmtepomp. Een hybride warmtepomp (exclusief cv-ketel) kost tussen de €5.000 en €7.000 euro (Milieu Centraal, z.d.).


De warmtepompen die gebruik maken van warmte uit de grond zijn aanzienlijk duurder dan een lucht-water warmtepomp. Het voordeel van deze geothermische warmtepompen is wel dat het rendement aanzienlijk hoger ligt, waardoor de terugverdienperiode verkort wordt. Exacte prijzen zijn sterk afhankelijk van een verschillende factoren, wilt u een nauwkeurige inschatting voor uw specifieke situatie? Vind dan hier een installateur.

Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Op dit moment heeft de Nederlandse overheid een subsidieregeling voor de investering in duurzame energie. De zogenaamde ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Bij de installatie van een warmtepomp kunt u aanspraak maken op deze subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat u installeert en het thermisch vermogen. De subsidies voor 2022 zijn een stuk hoger dan deze in 2021 nog waren. De hoogte van de subsidie ligt gemiddeld tussen de € 2.550 en € 3.750, maar kan soms wel oplopen tot € 6.750!

Subsidie bij aanschaf van een warmtepomp?

Lees hier alles over de ISDE regeling en hoeveel subsidie u kunt ontvangen!

Wat is de terugverdienperiode?

Het grote voordeel van een warmtepomp is de besparing op uw energierekening, waardoor u er qua maandlasten op vooruit gaat. Op die manier is het dan ook mogelijk om een terugverdienperiode vast te stellen en deze vrij nauwkeurig te bepalen. De vuistregel om de terugverdientijd te berekenen en dus de kosten en besparing af te wegen, is de kosten te delen door de jaarlijkse besparing. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met de toekomstige energieprijzen of kosten van financiering (Milieu Centraal, z.d.). Uiteraard is de terugverdientijd ook afhankelijk van het type warmtepomp en de hoogte van de subsidie die u kunt ontvangen.