Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Het geluid van een warmtepomp: hoe zit dat nu?

Mensen die een warmtepomp willen aanschaffen zijn vaak benieuwd naar hoeveel geluid een warmtepomp maakt. Een terechte vraag, als je het ons vraagt. We vertellen hier graag meer over.

Maakt een warmtepomp veel geluid?

Tegenwoordig wordt volgens een standaard meetmethode de geluidsproductie van een warmtepomp gemeten. Dat is terug te vinden op het energielabel. Hierbij een voorbeeld van de aroTHERM split luchtwaterwarmtepomp. Deze warmtepomp bestaat uit een buitendeel (waar een ventilator in zit) en een binnendeel (waar de cv-pomp in zit).

Linksonder staat het geluidsvermogen van het buitendeel, 53 dB(A), en dat van het binnendeel erboven, 41 dB(A). De geluidsproductie verschilt echter per type warmtepomp. De hierboven genoemde warmtepomp heeft een geluidsproductie die te vergelijken is met die van een cv-ketel.

Maximale geluid van een warmtepomp en regelgeving.

In Europa is het maximale geluidsvermogen van warmtepomp vastgelegd. Deze norm houdt in dat energie gerelateerde producten (Energy related Products - ErP) zoals warmtepompen tot 6 kW maximaal 65 dB(A) mogen produceren en warmtepompen van 6 kW tot 12kW 70 dB(A). Verder moeten in Europa warmtepompen zijn voorzien van een CE-label, dat onder andere het geluidsvermogen van de warmtepomp vermeldt. De warmtepompen van Vaillant voldoen aan alle criteria en behoren tot de stilste in de markt.

Winter vs. zomer

Het zijn de bewegende onderdelen van de warmtepomp die voor het waargenomen geluid zorgen, zoals de ventilator om de lucht aan te zuigen en de compressor om het koudemiddel onder hoge druk te brengen. Als het buiten erg koud is, zorgt de warmtepomp ervoor dat de ventilator en de compressor niet vastvriezen, waardoor hij harder moet werken dan normaal. Dit zorgt er ook voor dat de warmtepomp meer geluid maakt.

Ontdooicyclus voorkomt vastvriezen van de buitenunit.

Als je in de winter met gesloten ramen slaapt, zul je hier vrij weinig van merken. In de zomer hoeft de warmtepomp natuurlijk niet meer zo hard te werken door de zachte temperaturen, waardoor er minder geluid te horen is. Met ramen open slapen is dan geen probleem. Als je kijkt naar een gemiddelde dag, moet de warmtepomp vaak in de ochtend het hardste werken, namelijk als er warm water nodig is om te douchen.

Geluidsbesparende maatregelen

Het waargenomen geluid van een warmtepomp is echter niet gelijk aan de dB(A) op het CE-label. Er zijn een aantal factoren die bepalend kunnen zijn of het geluid als storend wordt ervaren of niet, zowel voor de gebruiker zelf als voor de omgeving. Zo is de uitblaasrichting van de warmtepomp een belangrijk punt om in gedachten te houden. Staat de warmtepomp bijvoorbeeld langs een muur of in een hoek van muren, dan is de geluidsdruk sterker door weerkaatsing van het geluid.

Om te voorkomen dat de warmtepomp de ondergrond in trilling brengt, is het verstandig om trillingsisolatoren te installeren. Ook kan de buitenunit het beste op een zware, vlakke en stabiele ondergrond worden gezet die onmogelijk in beweging kan worden gebracht. Als laatste is een geluidsisolerende omkasting voor de warmtepomp een mogelijkheid om het geluid van de warmtepomp te reduceren met maximaal 15 dB(A). Dit isoleert het geluid van de omgeving en aan de warmtepomp zelf hoeven geen aanpassingen te worden gedaan.