Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Zonneboilers van Vaillant

In deze tijden van klimaatverandering wordt het gelukkig steeds makkelijker om je huis te verduurzamen. Kies bijvoorbeeld voor een zonneboiler van Vaillant als je wilt gaan voor een klimaatvriendelijk verwarmingssysteem.

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler werkt op zonne-energie en is een zuinige manier om water te verwarmen zonder CO2-uitstoot. Het systeem bestaat uit twee onderdelen: een zonnecollector op het dak en een opslagtank waarin het verwarmde water wordt opgeslagen. Onder de collector zitten buizen verwerkt. Hierdoor stroomt een vloeistof die door de zon wordt opgewarmd. Deze warmte wordt vervolgens afgegeven aan het water in de zonneboiler, waardoor het opwarmt. Dit warme water stroomt door de kraan.

Hoeveel kost een zonneboiler?

De aanschaf en installatie van een zonneboiler installeren kost zo’n €3.800 tot €6.500. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van het type systeem en de grootte van je huis. Je bespaart wel aanzienlijk op energiekosten en het is de meest milieuvriendelijke optie. Bovendien zijn er subsidies beschikbaar die een deel van de aanschaf- en installatiekosten van de zonneboiler vergoeden.

Zonneboiler of zonnepanelen?

Een zonneboiler en zonnepanelen zijn twee verschillende dingen. Een zonneboiler is een verwarmingssysteem op basis van zonne-energie. Het verwarmt het tapwater en stoot hierbij vrijwel geen CO2 uit.

Een zonnepaneel gebruik je om elektriciteit op te wekken. Wel kun je de twee natuurlijk combineren, mits je voldoende ruimte hebt op het dak. Zo verhoog je de duurzaamheid van je woning en verlaag je op termijn de energierekening. Geen slechte combinatie dus.

Wat zijn de nadelen van zonneboilers?

Hoewel de nadelen van een zonneboiler wat ons betreft nauwelijks opwegen tegen de voordelen, zijn er wel wat minpunten te benoemen:

- De investering: de aanschaf en installatie van een zonneboiler zijn hoger dan die van een reguliere boiler. De overheidssubsidies kunnen gelukkig flink oplopen wat de investering uiteindelijk weer minder groot maakt.

- Zonlicht: bij weinig zonlicht is het rendement lager. In de winter en op koude dagen is er extra verwarming nodig door bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp.

- Ruimte: de zonneboiler neemt een vierkante meter in beslag en kan twee meter hoog zijn. Daarnaast is op het dak ruimte nodig voor de zonnecollectoren.

- Andere warmtebronnen nodig: In de zomer kan een zonneboiler je tapwater goed verwarmen met energie van de zon, maar op koude dagen is het nodig dat je cv-ketel of warmtepomp bijspringt. Je hebt dus altijd nog een ander apparaat nodig naast je zonneboiler die kan verwarmen.

Wat zijn de voordelen van zonneboilers?

Een zonneboiler biedt verschillende voordelen:

✓ Besparen: met een zonneboiler bespaar je op je energiekosten, en tot wel 35% op je warm water kosten. De precieze besparing hangt af van je verbruik.

✓ Goed voor het milieu: een zonneboiler is duurzaam en zorgt ervoor dat er minder gebruik is van fossiele brandstoffen

✓ Onderhoudsvriendelijk: minder onderhoud nodig dan een klassiek verwarmingssysteem

✓ Combinaties: De zonneboiler combineert gemakkelijk met je huidige installatie. Zo kun je de zonneboiler laten aansluiten op je bestaande hr-combiketel

✓ Energiebesparing: Met een zonneboiler krijg je tot ongeveer 40% van je warme water gratis van de zon. Dat betekent minder energieverbruik en dus een lagere energierekening.

✓ Subsidie: als je een nieuwe zonneboiler laat installeren komt deze in aanmerking voor overheidssubsidies. Meer informatie over subsidies vind je hier.

Kortom: het is een slimme en duurzame investering die zichzelf op de lange termijn terugbetaalt.

Hoe zit het met de installatie van een zonneboiler?

Bij het installeren van de zonneboiler gaan de installatiepartners van Vaillant als volgt te werk:

1. De collectoren worden op een zo zonnig mogelijk deel van het dak geplaatst, zodat je optimaal plezier hebt van de zonneboiler.

2. De collectoren worden verbonden met de zonneboiler. Hierin wordt het water voor de warme kraan verwarmd.

3. Vanuit de zonneboiler stroomt het water naar de (vloer)verwarming en de kranen.

Op koude dagen is de zonneboiler onvoldoende in staat het water te verwarmen. In dat geval kan het water worden bij verwarmd door bijvoorbeeld een hr-combiketel of warmtepomp.

Waar de zonneboiler komt te staan is afhankelijk van jouw woning. Onze installatiepartners zoeken samen met jou naar de meest geschikte plekken in huis.

Wat zijn de afmetingen van zonnecollectoren?

Een Vaillant zonnecollector is ca. 2 x 1.2 meter groot. Het aantal zonnecollectoren wat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van de zonneboiler en het warmwatergebruik. Meestal zijn twee tot vier collectoren voldoende, laat je hierover adviseren door een installateur.

Ook moet je natuurlijk een geschikt dak hebben voor de collectoren. Zo moet er ruimte zijn, niet te veel schaduw en moet de hoek ten opzichte van de zon gunstig zijn. Onze ervaren installatiepartners beoordelen of jouw dak geschikt is voor zonnecollectoren. Zo haal je alles uit je installatie.

Zonneboiler, elektrische boiler of warmtepompboiler?

Je kunt kiezen uit een van de volgende duurzame boilers: een zonneboiler, elektrische boiler of een warmtepompboiler. Al deze opties stoten vrijwel geen CO2 uit en hebben weinig onderhoud nodig. Welke van de drie boilers voor jou de beste keuze is, hangt af van je wensen en mogelijkheden.

Elektrische boiler

Zonneboiler

Warmtepompboiler

Elektrische boiler

Elektrische boiler

Zo gebruikt een elektrische boiler elektriciteit om je water te verwarmen.

Zonneboiler

Zonneboiler

De zonneboiler verwarmt water door middel van zonlicht. De installatie van de zonneboiler is duurder dan die van de elektrische boiler of warmtepompboiler. Door de lagere energierekening met een zonneboiler verdien je dit wel terug, maar pas op de langere termijn. Voor een zonneboiler heb je zonlicht nodig. Bij slecht weer en in donkere maanden levert deze boiler dus minder energie op en zal een cv-ketel of warmtepomp je water moeten verwarmen. De elektrische boiler en de warmtepompboiler zijn niet afhankelijk van zonlicht. De elektrische boiler is volledig afhankelijk van elektriciteit om water te verwarmen en heeft daarmee een grotere ecologische voetafdruk.

Warmtepompboiler

Warmtepompboiler

Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht om water op te warmen. Een warmtepompboiler is niet alleen efficiënt en vriendelijk voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Deze boiler haalt namelijk maar liefst 75% van zijn energie uit de buitenlucht.

Twijfel je nog? Onze installatiepartners helpen je graag de juiste keuze te maken tussen een zonneboiler, elektrische boiler en een warmtepompboiler.