Warmtepomp subsidie 2023
In Europa willen we af van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Dat is je vast wel bekend. Om dit proces te versnellen stimuleert de Nederlandse overheid het gebruik van hernieuwbare energie. Dat doen ze door middel van een interessante subsidieregeling. Dat betekent dat jij subsidie kunt krijgen voor de installatie van een warmtepomp van Vaillant. Met deze installatie draag je immers bij aan een schoner milieu. Bovendien bespaar je op je maandelijkse energierekening. Twee vliegen in één klap! Wat je precies moet weten om deze subsidie aan te vragen? We leggen je uit wat de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) inhoudt en welk bedrag je kunt verwachten.
Antwoord op al je vragen over de subsidie warmtepomp
De overheid wil graag stimuleren dat particulieren en ondernemers kiezen voor duurzame energieoplossingen. Dat doen ze door middel van een speciale subsidieregeling: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De ISDE-subsidie bedraagt in 2023 in totaal 350 miljoen euro.
Deze 350 miljoen euro is het totale uit te keren bedrag in 2023. Dit betekent dat wanneer dit bedrag is uitgegeven, er verder dit jaar geen subsidie meer wordt uitgekeerd. Op=op dus. We raden je daarom aan om de subsidie voor je warmtepomp in 2023 zo snel mogelijk in te dienen. Je kunt dit doen zodra je de warmtepomp hebt aangeschaft.
Waar kan ik de ISDE-subsidie voor aanvragen?
De subsidie bestaat uit een financiële tegemoetkoming voor de volgende duurzame installaties:
- (Hybride) warmtepompen
- Zonneboilers
- Isolatiemaatregelen
- Aansluitingen op een warmtenet
- Elektrische kookvoorziening
Zoals je ziet gaat het om uiteenlopende oplossingen. Soms is een warmtepomp nog een te grote uitgave; door over te stappen naar elektrisch koken kun je dan alsnog je steentje bijdragen. Met behulp van de subsidie natuurlijk.
Hoe kom ik in aanmerking voor de subsidie?
Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) stelt een aantal voorwaarden aan de aanvraag van de subsidie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorwaarden in het geval van een warmtepomp:
- De warmtepomp is een nieuw product en dus niet tweedehands/gebruikt
- De subsidieaanvraag moet ingediend zijn binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp
- De warmtepomp is geïnstalleerd door een deskundig installateur
- De woning is gebouwd vóór 1 januari 2019. De subsidie geldt dus voor een warmtepomp in een bestaande woning
- Bij de subsidieaanvraag ben je in het bezit van een betaalbewijs en factuur van zowel de aanschaf als de installatie
Jouw warmtepomp moet op het moment van aanvraag dus zowel betaald als geïnstalleerd zijn. Heb je nog vragen over subsidie voor een warmtepomp aanvragen? Je leest op de website van het RVO meer over de subsidie voor de warmtepomp en andere duurzaamheidsmaatregelen.