Zoek
Contact
Verwarming vinden

Warmtepomp subsidie 2023

Door het stimuleren van hernieuwbare energieopwekking, wordt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en gas. Met de aanschaf van een warmtepomp draagt u daarom bij aan een gezonder milieu en bespaart u op uw maandelijkse energierekening. Dit wil de overheid graag extra aanmoedigen door een interessante subsidieregeling beschikbaar te stellen.

Subsidieregeling ISDE

De overheid stimuleert duurzame energieoplossingen bij ondernemers en particulieren met een speciale subsidieregeling: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In 2023 is er 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze regeling. De subsidie bestaat uit een financiële tegemoetkoming voor (hybride) warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen, aansluitingen op een warmtenet en een elektrische kookvoorziening. Deze 350 miljoen euro is het maximale uit te keren bedrag in 2023. Dit betekent dat wanneer de grens hiervan is bereikt, er verder dit jaar geen subsidie meer wordt uitgekeerd. Daarom is het verstandig om na aanschaf van de warmtepomp de subsidievraag zo snel mogelijk in te dienen.

In aanmerking komen voor de subsidie

Het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft als voorwaarde voor subsidie gesteld dat de warmtepomp een nieuw en dus geen tweedehands/gebruikt product is. Daarnaast is het belangrijk dat u uw subsidieaanvraag binnen twaalf maanden na de aanschaf van de warmtepomp indient. Het is belangrijk dat de warmtepomp geïnstalleerd is door een deskundig installateur en dat u bij de subsidieaanvraag in het bezit bent van een betaalbewijs en factuur van zowel de aanschaf als installatie. Uw warmtepomp moet daarom op het moment van aanvraag zowel betaald als geïnstalleerd zijn. Bekijk het complete overzicht van voorwaarden op de website van het RVO.

Hoogte van het subsidiebedrag

Hoeveel subsidie u krijgt voor de warmtepomp, hangt af van het soort warmtepomp en de energieprestatie. Gemiddeld is dit € 2.550 tot € 3.750, maar het kan bij grondgebonden warmtepompen ook zomaar oplopen tot € 6.750. Hiernaast kunt u een overzicht downloaden dat (ter indicatie) weergeeft hoeveel subsidie u kunt verwachten bij installatie van een van de warmtepompen van Vaillant door een erkend installateur.

Indicatie ISDE subsidie 2022

Nadat het nieuwe overzicht subsidies 2023 door de overheid gepubliceerd is, vindt u hier een nieuw overzicht.