Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Hoeveel kan ik besparen met een warmtepomp?

Hoeveel u precies kunt besparen met een warmtepomp, hangt af van verschillende factoren, zoals het isolatieniveau van uw woning, de grootte van uw gezin en woning en het soort warmtepomp dat u heeft aangeschaft. Volgens Milieu Centraal bespaart u met een warmtepomp aanzienlijk op uw energiekosten vergeleken met een hr-ketel. Bij een elektraprijs van 22 cent/kWh en een gasprijs van 1 euro/ m3 kan dat voor een redelijk geïsoleerde hoekwoning met drie bewoners zo'n 650 tot 800 euro besparen op uw energierekening (afhankelijk van de bron waar u voor kiest).

Welke factoren bepalen hoeveel u bespaart met een warmtepomp?

Isolatie niveau
Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Hierdoor wordt de woning constant en op lage temperatuur verwarmt en verbruikt de warmtepomp minder energie om de temperatuur op peil te houden.

Maar een lage temperatuurverwarming is alleen mogelijk als uw woning voldoende geïsoleerd is, zodat de warmte behouden blijft. Daarom is het isolatieniveau van uw woning zo belangrijk voor het rendement van uw warmtepomp en dus voor een lagere energierekening.

Het soort woning
Ook het soort woning bepaalt hoeveel u bespaart op uw energierekening. Hoe meer kubieke meters (m3) uw woning bevat, hoe meer gas u verbruikt voor de verwarming van de woning en hoe meer u dus kunt besparen, in verhouding uiteraard. U kunt dit het beste vergelijken met voordeelacties, de totale korting wordt steeds hoger naarmate u meer korting artikelen aanschaft.

En ook de ligging van uw woning bepaalt het verbruik. Een rijtjeshuis heeft doorgaans minder energie nodig dan een vrijstaand huis van vergelijkbare grootte. Ook hier geldt: hoe hoger uw gasrekening, hoe meer u in verhouding kunt besparen met het aanschaffen van een warmtepomp.

De grootte van uw huishouden
Uiteraard speelt ook de grootte van uw gezin een rol. Hoe meer gezinsleden, hoe meer energieverbruik. Daarnaast zijn de gewoonten binnen uw huishouden bepalend: hoe lang wordt er dagelijks gedoucht en hoe wordt er omgegaan met de thermostaat? Besparen op bijvoorbeeld water en licht zijn algemene tips om uw energierekening te verlagen.