Zoek
Contact
Verwarming vinden

Hoeveel kan ik besparen met een warmtepomp?

Wanneer u kiest voor een warmtepomp kunt u een aanzienlijk bedrag besparen op uw maandelijkse energierekening. Hoeveel u precies kunt besparen, hangt af van verschillende factoren, zoals: het isolatieniveau van uw woning, de grootte van uw gezin en woning en het soort warmtepomp dat u heeft aangeschaft. Volgens Milieu Centraal bespaart u met een warmtepomp gemiddeld € 270 per jaar vergeleken met een hr-ketel.

Welke factoren bepalen hoeveel u bespaart met een warmtepomp?

Isolatie niveau
Een warmtepomp werkt het meest efficiënt bij lage temperatuurverwarming, zoals vloerverwarming. Hierdoor wordt de woning constant en op lage temperatuur verwarmt en verbruikt de warmtepomp minder energie om de temperatuur op peil te houden. Op deze manier kunt u uw energieverbruik verlagen met 30%.

Maar een lage temperatuurverwarming is alleen mogelijk als uw woning voldoende geïsoleerd is, zodat de warmte behouden blijft. Daarom is het isolatieniveau van uw woning zo belangrijk voor het rendement van uw warmtepomp en dus voor een lagere energierekening.

Het soort woning
Ook het soort woning bepaalt hoeveel u bespaart op uw energierekening. Hoe meer kubieke meters (m3) uw woning bevat, hoe meer gas u verbruikt voor de verwarming van de woning en hoe meer u dus kunt besparen, in verhouding uiteraard. U kunt dit het beste vergelijken met voordeelacties, de totale korting wordt steeds hoger naarmate u meer korting artikelen aanschaft.

En ook de ligging van uw woning bepaalt het verbruik. Een rijtjeshuis heeft doorgaans minder energie nodig dan een vrijstaand huis van vergelijkbare grootte. Ook hier geldt: hoe hoger uw gasrekening, hoe meer u in verhouding kunt besparen met het aanschaffen van een warmtepomp.

De grootte van uw huishouden
Uiteraard speelt ook de grootte van uw gezin een rol. Hoe meer gezinsleden, hoe meer energieverbruik. Daarnaast zijn de gewoonten binnen uw huishouden bepalend: hoe lang wordt er dagelijks gedoucht en hoe wordt er omgegaan met de thermostaat? Besparen op bijvoorbeeld water en licht zijn algemene tips om uw energierekening te verlagen.

Bekijk ook:

Wat kost een warmtepomp?

Hoeveel subsidie kunt u krijgen en wat is de terugverdienperiode? Lees er hier meer over.

Bespaar energie met de warmtepompen van Vaillant

Bent u opzoek naar meer informatie over warmtepompen? Klik hier voor alle informatie over de werking tot aanschaf van uw eigen warmtepomp.