Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Natuurlijke prestaties met koudemiddel R290

 • Hogere efficiëntie en lagere kosten
 • Ideaal voor gebouwen met radiatoren
 • Verhoogd warmwatercomfort
 • Beter voor het milieu

Wanneer milieuvriendelijke verwarming samengaat met superieure prestaties

Nieuwe normen stellen in de verwarmingsmarkt is een traditie van Vaillant. De bescherming van het klimaat en het milieu zijn nieuwe uitdagingen die we vandaag de dag aan moeten gaan. Daar maken we graag ook een traditie van. Autonome verwarmingsproducten zoals warmtepompen, die worden aangedreven door hernieuwbare energiebronnen, zijn hiervoor de sleutel. Hoe duurzaam ze ook al zijn, ze kunnen altijd geoptimaliseerd worden. Niet alleen op het gebied van klimaatbescherming, maar ook op het gebied van productie en energieverbruik. Daarom streven we ernaar om elk onderdeel van onze producten nog duurzamer en efficiënter te maken. Eén van de redenen waarom we voor onze aroTHERM plus warmtepomp het natuurlijke koudemiddel R290 hebben gekozen.

R290 heeft duidelijke voordelen in vergelijking met andere traditionele koudemiddelen: zoals een laag aardopwarmingsvermogen (ook wel Global Warming Potential of GWP), hoge rendementswaarden en een hoge aanvoertemperatuur tot 75°C*. Hierdoor is R290 ideaal voor gebruik in renovaties met behoud van bestaande radiatoren. Leer op deze pagina hoe R290 de prestaties van onze aroTHERM plus verbetert en waarom het beter is voor het milieu.

Wat is R290?

R290 is de technische aanduiding voor het natuurlijke koudemiddel dat ook wel bekend staat als propaan. Het wordt al veel gebruikt in producten die we dagelijks gebruiken, zoals in koelkasten, airconditioning of zelfs haarlak – Vaillant is een van de eerste bedrijven die het milieuvriendelijke koudemiddel in warmtepompen introduceert.

Wat is het aardopwarmingsvermogen (GWP)?

Hoe hoger, hoe slechter - GWP is een vergelijkende waarde die het broeikaseffect aangeeft van een broeikasgas, zoals een koudemiddel, als het in het milieu terecht zou komen. Hoe hoger de waarde, hoe slechter de impact op het klimaat.

Voorbeelden van GWP's van sommige koudemiddelen:

 • CO₂: 1
 • R290: 3
 • R32: 675
 • R410A: 2.088

De waarde geeft aan hoeveel een bepaalde massa van het koudemiddel bijdraagt ​​aan de opwarming van de aarde in vergelijking met dezelfde massa CO₂. R290 heeft 3 keer de klimaatimpact van CO₂ en heeft daarom een ​​GWP van 3. Om de CO₂-impact van een koudemiddel te berekenen, wordt de hoeveelheid in de warmtepomp vermenigvuldigd met de GWP-waarde.

Wat zijn de voordelen van onze aroTHERM met R290?

Hogere efficiëntie en lagere kosten

Ideaal voor bestaande gebouwen met oudere radiatoren

Verhoogd warmwatercomfort

Beter voor het milieu

Hogere efficiëntie en lagere kosten

Met R290 heeft de aroTHERM plus een hoger vermogen bij lage buitentemperaturen dan andere warmtepompen. Tegelijkertijd bereikt hij de hoogste rendementswaarden met een Coefficient of Performance (COP) tot 5,4. Dat betekent dat de aroTHERM plus 5,4 kW warmte kan opwekken, maar dat u daarvoor slechts 1 kW hoeft te betalen. Of anders gezegd: meer dan 80% van de benodigde energie komt uit de lucht. Hoe hoger de COP, hoe lager de exploitatiekosten. Bespaar geld en energie door te kiezen voor onze aroTHERM plus hoogrendement warmtepomp met R290.

Ideaal voor bestaande gebouwen met oudere radiatoren

De aroTHERM plus met R290 is een van de weinige warmtepompen die u kunt installeren in bestaande gebouwen met radiatoren die hogere temperaturen vereisen dan gebouwen met vloerverwarming. Dit is het moment dat uw eerste gasverwarmingssysteem waarschijnlijk de 25 jaar bereikt. Voor dergelijke gebouwen, typisch uitgerust met radiatoren en goed geïsoleerd, is de aroTHERM plus de juiste keuze om uw fossiele verwarmingssysteem te vervangen voor vereiste aanvoertemperaturen tot 55°C. Het is onze oplossing om de bestaande gebouwen duurzaam te maken en bij te dragen tot de bescherming van het klimaat.

Verhoogd warmwatercomfort

De aroTHERM plus met R290 zorgt voor warmwatertemperaturen tot 75°C in de warmtepompmodus*. Dit is bijzonder belangrijk voor onze compacte hydraulische oplossing uniTOWER plus met een opslagtank voor warm water van 190 liter. Bij temperaturen van 75°C in de opslagtank krijgt u 376 liter tapwater, dat is 25% meer dan met onze aroTHERM split. 376 liter, dat is genoeg voor 6 douches achter elkaar. Dat is ons hoogste DWH-comfort met een compacte uniTOWER installatie. En als u kiest voor een aparte opslagtank zoals de 300-, 400- of 500-liter uniSTOR exclusive, is uw warmwatercomfort nog hoger.

Beter voor het milieu

De aroTHERM plus is buitengewoon milieuvriendelijk en toekomstbestendig. R290 is het beste koudemiddel voor het milieu, zoals blijkt uit het Global Warming Potential (GWP) van slechts 3. Het is nu al het koudemiddel van de toekomst, komt in aanmerking voor subsidies, is stabiel beschikbaar en wordt hoogstwaarschijnlijk niet beïnvloed door regelgeving.

Lucht-water warmtepomp aroTHERM plus

Ideaal voor milieuvriendelijke modernisering

 • Met koudemiddel R290
 • Stille werking - stoort u of uw buren niet
 • Slimme bediening, ook via app voor smartphones en tablets
 • Ruimtebesparende buitenopstelling met modern design
 • Bijzonder zuinig met zonnepanelen

*Dit is een kengetal dat verwijst naar de technische mogelijkheid van de warmtepomp. Houd er rekening mee dat aanvoertemperaturen hoger dan 65°C de warmteafgifte en efficiëntie van de warmtepomp aanzienlijk verminderen. Daarom raden we ten zeerste aan om systemen te ontwerpen met een aanvoertemperatuur tot max 65°C.