Zoek

Innovatief concept van Vaillant en Helena wint All Electric Challenge

Amsterdam, 5 juli 2018 – Het samenwerkingsverband Vaillant Group en Helena Sustainable Innovations (Helena) heeft de eerste All Electric Challenge van Natuur & Milieu gewonnen. Stichting Natuur & Milieu is een Nederlandse natuurbeschermings- en milieuorganisatie en werkt samen met bedrijven en organisaties aan oplossingen om Nederland snel duurzamer te maken. Vaillant en Helena’s combinatie van onder andere warmteopslag, een warmtepomp en zonnepanelen die stroom en warmte produceren viel bij deze All Electric Challenge het meest in de smaak bij de jury.

Innovatief met potentieel hoge impact

Volgens de jury is de oplossing van Vaillant en Helena innovatief, de mogelijke doelgroep groot en de potentiële impact hoog. Vaillant en Helena bieden de consument een totaalpakket aan, inclusief financiering, waarbij deze geheel ontzorgd wordt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en warmte. Overtollige warmte in de zomer wordt in de bodem onder de straat opgeslagen met een zogenaamde bodemlus. In de winter wordt die warmte door een warmtepomp er weer uitgehaald om de woning te verwarmen en van tapwater te voorzien. Er is één aanspreekpunt voor uitvoering, onderhoud en service. Hiermee kan de gebruiker flink besparen op de energierekening.

Met deze aanpak kunnen bestaande woonwijken grootschalig van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter worden gebracht, waarbij in één keer een woning, heel huizenblok, straat of woonwijk van een bodemopslag wordt voorzien. Elke woning krijgt daarbij een aansluiting op een aparte bodemopslag, waarin eigen opgewekte warmte wordt opgeslagen. Niet alleen de kosten van bodemopslag per woning worden met deze aanpak verlaagd, maar ook de kosten van de gebouwgebonden installaties in de woningen.

Elektrische verwarming van huis en tapwater stimuleren

De All Electric Challenge is de uitdaging voor bedrijven om een concept te bedenken waarbij een huishouden stap-voor-stap overstapt van aardgas naar elektrische verwarming van huis en tapwater. De organisatie wil op die manier de omschakeling naar elektrisch verwarmde huizen stimuleren. De winnaars krijgen via de Volksbank (moederbedrijf van ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS) een demonstratieproject aangeboden om hun product in de praktijk aan geïnteresseerde huizenbezitters te kunnen laten zien.