Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

Het gebruik van een warmtepomp biedt diverse voordelen in vergelijking met andere verwarmingssystemen. Een aantal van deze voordelen leggen we hieronder graag aan je uit.

Energiebesparend

Warmte van de zon wordt opgeslagen in de lucht, grond en grondwater. Een warmtepomp maakt gebruik van deze energiebronnen die buiten te vinden zijn om het binnen lekker warm te maken. Met slechts een fractie elektrische energie kan de warmtepomp 100% warmte-energie produceren. Het grootste deel van deze energie is afkomstig uit de natuur en dus helemaal gratis! Het is zelfs nog zuiniger als je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, omdat je de elektriciteit voor de warmtepomp heel gemakkelijk door de omzetting van zonlicht kunt opwekken.

Duurzaam

De vraag naar duurzame energie neemt fors toe. Een belangrijke aanleiding hiervoor is het Parijs Klimaatakkoord, waarbij bijna alle landen hebben beloofd acties te ondernemen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een voorbeeld van een maatregel in Nederland is dat er vanaf 1 juli 2018 geen gasaansluitingen meer worden geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen. Warmtepomptechnologie wordt ook gepromoot omdat het gebruik van duurzame energie voor verwarming bijzonder voordelig is voor jou en het milieu.

Een warmtepomp kan op dit moment de uitstoot flink verlagen ten opzichte van een traditionele cv-ketel op gas. Omdat steeds meer elektriciteit voortkomt uit groene energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht, zal de CO2-uitstoot van warmtepompen blijven dalen. Met het installeren van een warmtepomp verklein je dus jouw ecologische voetafdruk.

Subsidie

De overheid stimuleert duurzame energieoplossingen bij ondernemers en particulieren met een speciale subsidieregeling: Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). In 2023 is er 350 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deze regeling. De subsidie bestaat uit een financiële tegemoetkoming voor onder andere (hybride) warmtepompen. Lees hier meer over de subsidies.

Koelen en verwarmen

Vaillant warmtepompen garanderen altijd comfortabele temperaturen in het huis - zelfs als de zomerhitte te drukkend wordt. Afhankelijk van de gebruikte warmte (lucht, aarde, water) en gewenste prestatie, kan een Vaillant warmtepomp actief of passief koelen.


Actieve koeling

Bij actieve koeling werkt de warmtepomp in een omgekeerde modus. Dit betekent dat de warmtepomp het verwarmingswater, dat door het systeem of de vloerverwarming circuleert afkoelt. Het water absorbeert de hitte binnen het huis en neemt het mee naar buiten. Op deze manier dient het gebouw als warmtebron en koelt het huis af met ongeveer 3 - 5° C.

Passieve koeling

Bij passieve koeling wordt het huis direct via de verwarmings- en bodemcirculatie gekoeld. De bodem heeft een temperatuur van ongeveer 10 ° C. en het huis wordt gekoeld met 3 - 5° C. Anders dan bij actieve koeling wordt de koelte rechtstreeks uit de bodem gehaald en hoeft de warmtepomp niet in actie te komen. Dit scheelt in het energieverbruik.

Constante verwarming

Een warmtepomp kan dag en nacht zorgen voor een gelijkmatige temperatuur in huis. Geadviseerd wordt met een warmtepomp een minimale nachtverlaging te kiezen.