Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Hoe werkt een warmtepomp?

Dat je met een warmtepomp een kleinere impact hebt op het milieu én op je energierekening bespaart is inmiddels wel bekend. Maar hoe werkt een warmtepomp nou eigenlijk? Waar haalt het de energie vandaan en op welke manier gebeurt dat? Dat leggen we graag aan je uit!

Met een warmtepomp kun je efficiënt verwarmen

Een warmtepomp onttrekt warmte van een warmtebron, namelijk de zon, de bodem of het grondwater. De temperatuur van die omgevingswarmte is echter te laag om ze voor verwarming te gebruiken. Om de omgevingswarmte te verhogen, wordt er in de warmtepomp een ingewikkeld proces uitgevoerd. In dit proces wordt een koudemiddel in een gesloten kringloop door de warmtepompinstallatie gecirculeerd. Een koudemiddel is een natuurlijke of synthetische stof met een heel laag kookpunt, dat zowel in vloeibare als gasvorm voorkomt gedurende het proces. In deze kringloop doorloopt het koudemiddel vier fasen, waarbij het een aantal belangrijke componenten in de buitenunit passeert, waaronder twee warmtewisselaars, de verdamper en condensor, de compressor en het expansieventiel.

Stap 1: Verdamping

Stap 2: Compressie

Stap 3: Condensatie

Stap 4: Uitzetting

De stappen in de gesloten kringloop toegelicht

1) Verdamping

Het proces begint in de warmtewisselaar, ook wel de verdamper genoemd. Hier absorbeert het koudemiddel energie van de warmtebron. Hierdoor gaat het koudemiddel koken, waardoor het koudemiddel van een vloeistof in een gas verdampt.

2) Compressie

Hierna wordt het gas dat is ontstaan samengeperst in de compressor. Doordat de druk toeneemt, neemt ook de temperatuur toe van het gas.

3) Condensatie

De ontstane warmte wordt middels een andere warmtewisselaar, ook wel de condensor genoemd, afgegeven aan het verwarmingscircuit. Hierna koelt het koudemiddel af en slaat het weer neer in een vloeistof.

4) Uitzetting

Het koudemiddel, dat nog onder hoge druk staat, zet in een expansieventiel uit en koelt daarbij sterk af. Het kan nu weer energie uit de warmtebron opnemen en het proces kan weer van voor af aan beginnen.

De warmte kan nu in huis worden gebruikt

Deze warmte kan vervolgens worden afgegeven aan de radiatoren en/of vloerverwarming om de woning te verwarmen of worden gebruikt voor tapwaterverwarming.

Bekijk je liever een video?

In onze video leggen we de werking van een warmtepomp nog eens stap voor stap aan je uit.