Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Hybride warmtepompen van Vaillant

Alles wat je moet weten over dit duurzame verwarmingssysteem

Hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard

In mei 2022 kondigde het kabinet aan dat vanaf 2026 hybride verwarmingssystemen de standaard zijn voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat je bij vervanging van je cv-ketel in ieder geval een hr-ketel én een (hybride) warmtepomp laat installeren. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om meteen over te stappen op een volledig duurzaam alternatief zoals een all-electric warmtepomp, maar dit is niet in iedere situatie mogelijk.


Laat je het er liever niet op aankomen en wil je jouw woning nu alvast duurzaam en comfortabel verwarmen? Dan is een hybride verwarmingsoplossing voor jou een goede eerste stap naar een aardgasvrij thuis. Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande cv-ketel. Dankzij de vele mogelijkheden van Vaillant is er voor iedere woonsituatie en behoefte wel een hybride systeem te installeren. Bovendien biedt de overheid een interessante subsidie voor hybride warmtepompen, zodat je na aanschaf weer een deel van de kosten terug kan vragen. Zo kan ook jij straks die hybride warmtepomp kopen.

Wat is een hybride warmtepomp?

Bij een hybride verwarmingssysteem wordt de bestaande ketel uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride naar de combinatie van een hr-combiketel met een warmtepomp. De hr-combiketel levert het warme kraanwater. De warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als dat nodig is.

Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn geen aanpassingen aan je woning nodig in de vorm van nieuwe vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren nodig. Het werkt gewoon met je huidige radiatoren. Maar weet wel: hoe beter jouw woning geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies je hebt en hoe meer je uiteindelijk zult besparen.

Voordelen van een hybride warmtepomp

Minder afhankelijk van gas

De warmtepomp dekt jouw verwarmingsbehoeften grotendeels met duurzame energie. Zo heb je veel minder gas nodig. Het nieuwe hybride systeem zit zo in elkaar dat je zelf geen omkijken meer hebt naar de verwarming. Je laat de hybride warmtepomp aansluiten op de bestaande cv en het systeem doet verder het werk.

Lagere energiekosten

Tegenwoordig zijn de gasprijzen en het aanbod van gas onzeker. Met hybride verwarming word je zelfstandiger en flexibeler, omdat je deels overstapt op groene stroom en elektriciteit. Zo levert de hybride warmtepomp je een flinke besparing op.

Lagere investeringskosten

Meestal kun je gemakkelijk je bestaande verwarmingssysteem uitbreiden naar een hybride oplossing. Leidingen en radiatoren kun je dan behouden en een grote renovatie aan je woning is niet nodig. Kies je voor een all-electric warmtepomp? Dan is de investering wat hoger.

Wist je dat je ook bij een hybride warmtepomp in aanmerking komt voor overheidssubsidies? Lees hier meer over subsidies.

Beter voor het milieu

Met een hybride warmtepomp draag jij je steentje bij aan klimaatbescherming. Hybride verwarmingssystemen gebruiken voornamelijk duurzame energie, ondersteund door gas. Zo dek je de piekbelasting in de winter. Met een groene leverancier stoot jouw duurzame energie bovendien geen CO2 uit.

Hybride warmtepomp als tussenoplossing

Wil je graag verduurzamen, maar ben je nog niet klaar voor een volledig duurzaam systeem? Dan is de hybride warmtepomp een ideale tussenoplossing. Houd rekening met je toekomstwensen bij de keuze voor het type hybride samenstelling. Vaillant maakt hierbij een onderscheid tussen "All-electric ready" en "Duurzaam gas ready".

Bij een all-electric ready systeem kies je voor een warmtepomp met een groter vermogen, zodat je later gemakkelijk overstapt naar een all-electric warmtepomp. Bij een duurzame gas ready opstelling is het belangrijk dat je cv-ketel klaar is voor groen gas of bijmenging van waterstof aan het aardgas. Op die manier kun je de hybride opstelling blijven gebruiken. Bekijk de scenario's hieronder of vraag een installateur bij jou in de buurt om je te helpen het juiste systeem te vinden voor jouw situatie en comfortwensen.

Optie 1 "Duurzaam gas ready" - Nu: hybride opstelling cv-ketel en kleinere capaciteit warmtepomp. Toekomst: dezelfde hybride opstelling met duurzaam gas

Optie 1: Duurzaam gas ready


Situatie:

Mijn woning is gebouwd tussen 1965 en 1991.*


Aanbeveling:

Het toevoegen van een warmtepomp met een kleinere capaciteit zorgt direct voor besparing. Deze keuze is spijtvrij: opties voor de toekomst blijven open, zoals de warmtepomp in combinatie met groene waterstof of met groen gas.


Jouw voordelen bij deze specifieke opstelling:

+ In eerste instantie geen hoge investeringen nodig

+ Direct besparen op aardgaskosten

+ Subsidie beschikbaar op aanschaf warmtepomp

+ ‘Spijtvrije’ oplossing voor toekomst

+ Klaar voor groen gas bijmenging met aardgas

+ Voorbereid op gebruik groene waterstof


Houd wel rekening met:

- Voorlopig aardgas nodig voor warm water

- Groene waterstof wellicht beschikbaar na 2030


* Aanbeveling van bouwjaarklasse is slechts indicatief en gebaseerd op het meest voorkomende energieprestatieniveau van woningen gebouwd binnen deze bouwjaarklasse.


Optie 2 "All-electric ready" - Nu: hybride opstelling cv-ketel en grotere capaciteit warmtepomp. Toekomst: all-electric warmtepomp

Optie 2: All-electric ready


Situatie:

Mijn woning is gebouwd tussen 1992 en 2005.*


Aanbeveling:

Jouw woning kan op basis van een lucht-water warmtepomp stap voor stap worden verduurzaamd. Je kiest voor een warmtepomp met groter vermogen, zodat je later makkelijk overstapt naar een all-electric systeem zonder hr-ketel.


Jouw voordelen bij deze specifieke opstelling:

+ Lagere investering dan meteen volledig all-electric

+ Subsidie beschikbaar op aanschaf warmtepomp

+ Stap voor stap verduurzamen

+ Direct besparen op aardgaskosten


Houd wel rekening met:

- Eindoplossing voor de toekomst ‘ligt vast’

- Mogelijk direct al aanpassing leidingwerk noodzakelijk

- Meerdere momenten met werkzaamheden

- Beperkte capaciteit stroomnet op middellange termijn


* Aanbeveling van bouwjaarklasse is slechts indicatief en gebaseerd op het meest voorkomende energieprestatieniveau van woningen gebouwd binnen deze bouwjaarklasse.

Beschikbare subsidies

Zoals gezegd kun je bij de aanschaf van je warmtepomp gebruikmaken van handige overheidssubsidies. De hoogte van de subsidie die je krijgt voor een hybride warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en de energieprestatie. Gemiddeld is dit €2.550 tot €3.750, maar het kan bij een grondgebonden warmtepompen ook oplopen tot €6.750. Lees hier meer over (hybride) warmtepomp subsidies.

Besparen met een hybride warmtepomp

Hoe veel kun je besparen met een hybride warmtepomp? De haalbare besparing is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de warmtebehoefte en de isolatie van je woning. Daarnaast spelen ook andere factoren mee zoals elektriciteitsprijzen, verwarmingsinstellingen, persoonlijk gebruik (verbruik), plaats van opstelling en de buitentemperatuur.

Componenten van een hybride verwarmingssysteem

Warmtepomp

Ketel

Binnenunit

Regeling

Warmtepomp

Warmtepomp

Het hart van je systeem is natuurlijk de warmtepomp zelf. Je kiest bijvoorbeeld voor de aroTHERM plus, de aroTHERM split of de aroTHERM pure; alle drie modellen verwarmen milieuvriendelijk en met maximale efficiëntie.

✓ Zeer efficiënte werking

✓ Zeer zuinig

✓ Uitermate geschikt om te combineren met een cv-ketel

✓ Ruimtebesparende buitenopstelling met modern design

✓ Komt in aanmerking voor subsidies

Ketel

Ketel

De cv-ketel overbrugt piekmomenten van belasting. Een cv-ketel zoals de ecoTEC plus overbrugt inefficiënte omstandigheden voor de warmtepomp, zoals zeer lage buitentemperaturen. Bekijk ons aanbod aan cv-ketels en geniet van de volgende voordelen:

✓ Zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding en bijzonder betrouwbare en efficiënte werking dankzij innovatieve condensatietechnologie

✓ Ketel met nieuw en modern design

✓ Detecteert automatisch verschillende gassoorten en -kwaliteiten en optimaliseert onafhankelijk de werking

✓ Werkt met maximaal 20% waterstof

Binnenunit

Binnenunit

Deze component heb je alleen nodig in het geval van een all-electric verwarmingsoplossing. De uniTOWER is de binnenunit behorende bij de aroTHERM (split of plus) warmtepomp. Het is voorzien van een ingebouwde condensor voor aansluiting op de aroTHERM buitenunit. Deze hydraulische unit biedt de volgende voordelen:

✓ Ruimtebesparende Plug & Play installatie – compleet met alle elektronische en hydraulische componenten

✓ Warmwatercomfort voor vier personen dankzij de geïntegreerde 190 liter boiler.

✓ De uniTOWER split is gemakkelijk in huis te plaatsen, dankzij het design en de afmetingen. Het grondoppervlak neemt amper 0,5 m² in beslag, en is daarmee niet groter dan een koelkast.


Oplossing 2

Heb je meer warm water nodig? Combineer dan bij de aroTHERM split onze hydraulische module met een uniSTOR boiler:

✓ Opslagcapaciteit van 200 tot 500 liter

✓ Gelijktijdig gebruik van meerdere aftappunten

✓ Voorbeeldig warmwatercomfort voor zes personen

✓ Mogelijkheid om een thermische zonne-installatie te integreren.

Regeling

Regeling

Klein, maar niet onbelangrijk: onze systeembesturing sensoCOMFORT geeft je volledige controle over jouw verwarming. Verder garandeert het dat alle systeemcomponenten hand in hand samenwerken om aan jouw behoeften te voldoen.

✓ Slimme bediening via app in combinatie met onze internetmodule sensoNET

✓ Draadloze installatie voor flexibele plaatsing en gemakkelijke bediening

✓ Eenvoudige bediening via touchscreen

De voordelen en nadelen van een hybride warmtepomp

Voordelen

+ Verwarmt snel en efficiënt

+ Verwarmt zeer duurzaam

+ De gasrekening daalt aanzienlijk

+ Een eerste start aan een duurzamere woning

Nadelen

- Het stroomverbruik neemt toe (zonnepanelen compenseren dit)

- De warmtepomp maakt meer geluid dan bijvoorbeeld een hr-ketel

- Duur in aanschaf (dit verdien je al terug na enkele jaren)

- Ruimte nodig (plaats de units bijvoorbeeld op het balkon of in de schuur)

Welke hybride warmtepomp heb ik nodig?

Vergelijk de aroTHERM pure, aroTHERM plus en aroTHERM split. Drie lucht-water warmtepompen van Vaillant.

aroTHERM pure warmtepomp

 • Onze kleinste lucht-water warmtepomp
 • Split-technologie met koudemiddel R32
 • Zeer zuinig: energieklasse verwarming A+++
 • De buitenunit heeft een vloeroppervlak van een halve vierkante meter
 • Gunstige prijs-/kwaliteitverhouding
 • Uitermate geschikt om te combineren met een cv-ketel
 • Kan als add-on bij elke bestaande cv-ketel
 • De triVAI hybridemanager berekent wat economisch gezien de voordelige optie is: de warmtepomp aanzetten of de cv-ketel verbruiken
 • De aroTHERM pure heeft een aanvoertemperatuur tot 60°C
 • Subsidie is mogelijk

Ontdek onze aroTHERM pure

aroTHERM plus warmtepomp

 • Lucht-water warmtepomp
 • Compact monobloc-ontwerp
 • Zeer zuinig: energieklasse verwarming A++ t/m A+++
 • Bespaar tot 10%* energie ten opzichte van andere lucht-water warmtepompen
 • Verwarming van de aanvoertemperatuur tot 75°C, dus te gebruiken voor renovatie met behoud van bestaande radiatoren
 • Warmwatertemperatuur tot 70°C voor meer comfort en bescherming tegen legionella
 • Zeer stille werking - kan zelfs in dichtbebouwde rijtjeshuizen worden gebruikt
 • Snelle installatie met optionele inbouw accessoires
 • Subsidie is mogelijk

*De gerealiseerde of haalbare energiebesparing is afhankelijk van verschillende factoren en kan dus variëren.

Ontdek onze aroTHERM plus

aroTHERM split warmtepomp

 • Lucht-water warmtepomp
 • Koudemiddel split-technologie
 • Zeer zuinig: energieklasse verwarming A++ t/m A+++
 • Vorstbestendig - geen watervoerende leidingen buiten
 • Verwarmingsaanvoertemperatuur van 55°C, dus ideaal vooor nieuwbouw en renovatieprojecten met een lage aanvoertemperatuur
 • Werkt zelfs tot een buitentemperatuur van -20°C met een optimaal vermogen
 • De stilste split warmtepomp volgens de Consumentenbond (2020)
 • Beheer op afstand mogelijk met de sensoNET gateway
 • Snelle installatie dankzij flexibele, voorgeïsoleerde koudemiddelleidingen
 • Subsidie is mogelijk

Ontdek onze aroTHERM split

Hybride warmtepomp kopen

Weten welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie?

Aan de hand van enkele vragen geeft een van onze installatiepartners jou een deskundig advies én een vrijblijvende offerte. Neem je liever zelf contact op met een installateur? Vind dan direct een gekwalificeerde installateur bij jou in de buurt.

Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen