Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Tips voor verwarming bij nieuwbouw

Bent u op zoek naar een nieuw verwarmingssysteem? U kunt uw stookkosten flink verlagen door een nieuw, modern en zuinig verwarmingssysteem te installeren. Daarbij levert u direct een belangrijke bijdrage aan de bescherming en het behoud van het milieu.

Een nieuw verwarmingssysteem moet zo zuinig, efficiënt en zo milieuvriendelijk mogelijk zijn. Welk verwarmingssysteem het meest geschikt is voor u hangt af van uw woning en uw behoeften: Welke energiebron heeft uw voorkeur? Hoe groot is uw energiebehoefte? Welke vorm van warmteoverdracht moet worden gebruikt? Met onze tips en adviezen, kunnen wij u helpen om het juiste verwarmingssysteem te kiezen.

Duurzame energie in nieuwbouw

Vanaf 2021 is het niet meer toegestaan om nieuwe huizen en gebouwen aan te sluiten op het aardgasnet. Om in aanmerking te komen voor een vergunning, moet alle nieuwbouw namelijk energiezuinig zijn en daarmee voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Het doel hiervan is om de CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen terug te dringen.

Begin op tijd met plannen van uw installatie

Betrek het kiezen van het juiste type verwarmingssysteem zo vroeg mogelijk bij de planning van uw nieuwe woning. Op deze manier kunt u uw bouwproject naadloos laten aansluiten op uw nieuwe verwarmingssysteem.

De output van uw verwarmingssysteem

Natuurlijk moet uw nieuwe verwarmingssysteem genoeg warmte leveren. Hetzelfde geldt ook voor uw tapwater: warm water moet beschikbaar zijn vanaf elke kraan te allen tijde in de gewenste hoeveelheid.

Zorg ervoor dat uw nieuwe verwarming de flexibiliteit heeft om te worden opgewaardeerd. Op deze manier zal uw verwarmingsinstallatie aan uw eisen voldoen, zelfs als uw behoeften op termijn onverwachts toenemen.

Bij verwarming gaat het niet alleen om de output, maar ook om de hoeveelheid energie die in het systeem gebruikt wordt. Het kan daarom financieel interessant zijn om te investeren in een efficiënter verwarmingssysteem om uw stookkosten op de lange termijn te beperken.

Uw verwarming en warmwaterbehoeften

Het aantal bewoners in uw nieuwe woning en de te verwarmen ruimte is bepalend voor de hoeveelheid warmte die je nodig hebt en dus de output die benodigd is. Het is beter om de comfortbehoefte iets hoger in te schatten zodat u nooit warmtevoorziening te kort komt. Dit zorgt ervoor dat u ongestoord kunt genieten van veel warm water, zelfs als iedere persoon uit uw gezin besluit een heerlijk warm bad te nemen.

Een vuistregel is van toepassing bij de berekening van uw energiebehoefte. Het aantal kilowattuur (kW) is de facturatie-eenheid voor energie geleverd aan consumenten door elektriciteitsbedrijven:

  • kW verwarmingscapaciteit (aantal m² x 50 W / m²: 1.000)
  • + kW warmwatercapaciteit (ca. 30% van de bovenstaande waarde)
  • = kW nominaal warmtevermogen

Volgens deze formule is het nominaal warmtevermogen voor een lage energie woning met 130 m² woonoppervlak het resultaat 8,5-9 kW. De nominale warmteafgifte is het maximaal haalbare vermogen van een verwarmingssysteem wanneer het continu in bedrijf is.

Erkende Vaillant installateurs kunnen de exacte eisen bepalen die betrekking hebben op de individuele wijze van constructie, de vloeroppervlakte, gevelisolatie en sanitaire voorzieningen.

Warmwatercomfort: centraal of decentraal

Hoe wilt u de voorziening van warmwater in uw woning inregelen? U kunt kiezen tussen een buffervat in de kelder of een boiler in de buurt van de kranen. Een centrale warmwatervoorziening via een groot buffervat is vooral handig. Een ruimtebesparende combinatieunit is ideaal voor lagere eisen. En een zuinige elektrische boiler is geschikt voor individuele, verre kranen.

Het kiezen van de juiste energiebron

In principe is het aan te raden om uw volledige warmtebehoefte te voorzien door middel van duurzame energiebronnen zoals omgevingswarmte, zonne-energie of bodemwarmte. Op deze manier bent u voorbereid op slinkende gasvoorraden, de stijgende energieprijzen en de toenemende eisen om het klimaat te beschermen.

Niettemin, het gebruik van bewezen en zeer efficiënte technologieën op basis van gasverwarming is ook een goede keuze. Alles heeft te maken met uw woonsituatie en warmtebehoeften.

Uiteraard is er ook de mogelijkheid om een slimme combinatie van verschillende technologieën te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van een cv-ketel gecombineerd met zonnecollectoren voor de bereiding van warm water.

Meer informatie over beschikbare energiebronnen

Waar plaatst u uw nieuwe verwarmingssysteem

Of u nu uw verwarming in de kelder wilt plaatsen, in de woonkamer, of op zolder. We kunnen altijd de juiste oplossing voor elke locatie leveren. Hoe meer woonruimte, des te beter. Vaillant bouwt moderne verwarmingssystem zodat ze grote prestaties kunnen neerzetten in een kleine ruimte. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zijn verschillende systemen mogelijk.

Een goede plek voor een cv-ketel met bijvoorbeeld een zonneboiler is op de zolder. De korte afstand tot de zonnecollectoren vermindert warmteverlies. Het lucht/rookgas-kanaal kan direct door het dak worden gelegd zonder dat een schoorsteen moet worden geplaatst.

De verdeling van de warmte

In het algemeen geldt dat hoe groter het verwarmingsoppervlak is, des te lager de aanvoertemperatuur om uw woning efficiënt te kunnen verwarmen. Vloerverwarming is daarom ideaal voor verwarming in nieuwbouw. Het bespaart ruimte en voorziet u van warmte, zelfs bij lagere temperaturen. Vloerverwarming is een uitstekende basis voor moderne systemen zoals warmtepompen of zonneboilersystemen.

Het juiste verwarmingssysteem

Er is geen standaardoplossing bij het zoeken naar het juiste verwarmingssysteem. Maar het vinden van het systeem dat bij u past is niet zo moeilijk. Uw erkend Vaillant installateur ondersteunt u graag bij het kiezen van de meest efficiënte oplossing.