Zoek

Vaillant eerste fabrikant die installateurs certificeert met ‘Bewijs van Vakmanschap’

Vaillant gaat installateurs van cv-ketels certificeren met een ‘Bewijs van Vakmanschap’. Sinds 1 oktober 2020 is de Gasketelwet van kracht. Die wet verbiedt consumenten zelf een cv-ketel te installeren of repareren. Elke installateur die een cv-ketel plaatst, onderhoudt, repareert of inspecteert moet per 1 april 2022 voorzien zijn van deze erkenning. Vaillant is de eerste cv-ketel fabrikant die deze erkenning mag toekennen.

 

Gunduz Yilmaz, manager field services bij Vaillant: “Wij besteden veel aandacht aan de veiligheid en kwaliteit van onze producten en vinden het natuurlijk ook belangrijk dat deze producten vervolgens veilig geïnstalleerd en op de juiste manier onderhouden worden. Het installeren van cv-ketels vereist vakmanschap. Door het opleiden en het Bewijs van Vakmanschap van de installateurs dragen wij bij aan het waarborgen van de veiligheid.”

De Gasketelwet en het Bewijs van Vakmanschap komen voort uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015, waarin de gevaren van koolmonoxide in kaart zijn gebracht. Volgens brandweer.nl belanden elk jaar enkele honderden Nederlanders in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging. De wet en certificering moet onveilige situaties en hierdoor nieuwe slachtoffers voorkomen.

Het Bewijs van Vakmanschap is geldig voor werkzaamheden aan ketels tot 100 KW en is vijf jaar geldig. Om examen te mogen doen moeten installateurs eerst het online theorie-examen succesvol afronden. Binnen de erkenning voor het bewijs biedt Vaillant de praktijkexamens aan voor het profiel ‘Service en Onderhoud’, niveau 2 en niveau 3/4. Het Bewijs van Vakmanschap duurt één dag en bestaat uit een voorbereidende training en een praktijkexamen. De kosten voor de hele dag, inclusief examen en certificaat, bedragen €495,-. Ook is het mogelijk om alleen het praktijkexamen zonder aanvullende training af te nemen. De kosten bedragen dan €300,-. De vereiste tijdsinvestering is dan één dagdeel.

Behaal uw Bewijs van Vakmanschap CO

  • Training & pratijkexamen op één dag
  • Persoonlijke aandacht
  • Training van een ervaren trainer