Bodemwarmtepomp: wat is het en hoe werkt het?
Een bodemwarmtepomp is een type warmtepomp dat warmte onttrekt uit de grond en dit omzet in warm water voor de verwarming van een woning en tapwater. Met een buizensysteem dat in de grond wordt geplaatst kan grondwarmte worden gebruikt en een zeer hoog rendement worden behaald. De installatie van een bodemwarmtepomp is echter prijzig en gebeurt in Nederland niet vaak.
Wat is een bodemwarmtepomp?
Een bodemwarmtepomp, ook wel bekend als brine-water warmtepomp of grond-water warmtepomp, is een systeem dat energie haalt uit de grond voor het verwarmen van een woning en tapwater. Hiervoor wordt er een netwerk van buizen aangelegd die zowel verticaal als horizontaal in de grond kunnen worden geplaatst.
Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de grond kunnen oppervlaktecollectoren of aardwarmtesondes (tot 100 meter diep) worden gebruikt. Voor de installatie van een aardwarmtesonde is een diepteboring nodig. In beide gevallen wordt vorstbestendig zout water gebruikt als medium om warmte over te dragen. Een geschikte warmtepomp kan in de zomer ook worden gebruikt om ruimtes te koelen.
Een bodemwarmtepomp is niet het enige systeem waar je uit kunt kiezen bij de aanschaf van een nieuwe warmtepomp. We kennen de volgende warmtepompen:
- Hybride warmtepomp: werkt in combinatie met een cv-ketel.
- Lucht-water warmtepomp: onttrekt warmte uit buitenlucht en zet dit om in warm water.
- Water-water warmtepomp: onttrekt warmte uit grondwater.
- Lucht-lucht warmtepomp: onttrekt warmte uit buitenlucht en zet dit om in warme lucht.
Hoe werkt een bodemwarmtepomp?
Een bodemwarmtepomp werkt met een groot buizensysteem dat in de grond wordt geplaatst. Deze buizen kunnen horizontaal of verticaal worden geplaatst en gaan in sommige gevallen tot wel 100 meter diep. Door deze buizen stroomt een brine, wat water met een antivriesvloeistof is. De brine neemt de temperatuur van de grond over, waarna de warmtepomp de temperatuur nog verder verhoogd.
De installatie van een bodemwarmtepomp kan een aantal grote voordelen met zich meebrengen, waar het rendement van de installatie het belangrijkst is. De geleverde warmte in verhouding tot het verbruikte elektriciteit is bij dit systeem erg goed. Daarnaast bieden sommige bodemwarmtepompen ook de mogelijkheid om te koelen en het geluid van de warmtepomp lager is en de installatie minder zichtbaar is. Toch zijn er ook een aantal nadelen:
- De kosten van een bodemwaterpomp liggen een stuk hoger dan bij andere systemen.
- De installatie is lastiger, doordat er een ondergronds buizensysteem moet worden aangelegd.
- Een bodemwarmtepomp is niet voor iedere woning geschikt.
Interesse in een warmtepomp?
Vraag een offerte aan bij een van onze Installatiepartners en ontvang direct alle informatie over een warmtepomp bij jou thuis.
Subsidie brine-water warmtepomp
De Nederlandse overheid heeft subsidies beschikbaar gesteld voor de installatie van warmtepompen. De hoogte van de subsidie wordt onder andere bepaald door het energielabel en het vermogen van de pomp. Om een warmtepomp subsidie te ontvangen moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.
Warmtepompen van Vaillant komen in aanmerking voor de subsidies door hun hoge energie-efficiënte. De subsidies zijn in 2025 iets verlaagd ten opzichte van 2024, maar blijven vooralsnog beschikbaar.
Brine-water warmtepompen in Nederland
Brine-water warmtepompen komen in Nederland relatief weinig voor. Dit komt onder andere doordat het een relatief duur systeem is en er voldoende ruimte beschikbaar moet zijn om het netwerk van leidingen aan te leggen.
In Scandinavische landen wordt grondwarmte wel veel gebruikt voor het opwekken van elektriciteit en het verwarmen van woningen. Vooral in IJsland is deze techniek ver ontwikkeld en wordt het merendeel van de woningen verwarmd met grondwarmte.