Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Energiebesparing

Zuinig omgaan met energie levert verschillende voordelen op. Het milieu profiteert ervan dankzij minder CO₂-uitstoot. De voorraad natuurlijke brandstoffen slinkt minder snel. En uw portemonnee heeft er ook nog baat bij.

Een juiste afstelling van de cv-installatie is van invloed op haar energieverbuik en dus op uw energiekosten. Behalve de juiste afstelling van uw cv-installatie zijn er nog enkele manieren om het energiegebruik terug te dringen.

Bijvoorbeeld: stel de kamertemperatuur zodanig in dat het voor u persoonlijk behaaglijk is. Elke graad hoger dan noodzakelijk betekent circa 6% meer energieverbruik. Pas ook de temperatuur van de ruimte aan voor het doel waarvoor deze is bestemd. Het is bijvoorbeeld niet altijd noodzakelijk dat een slaapkamer of ongebruikte kamer op 20 ºC wordt gebracht.

Warmwatertemperatuur

Stel de warmwatertemperatuur niet hoger in dan noodzakelijk.

Dit geldt ook voor een cv-toestel/boilercombinatie. Warmwatertemperaturen hoger dan 60 ºC leiden tot onnodig energieverbruik en hogere onderhoudskosten door toename van verkalking.

Weersafhankelijke regeling

Een weersafhankelijke regeling regelt de temperatuur van het cv-water afhankelijk van de buitentemperatuur.

Dat wil zeggen: hoe lager de buitentemperatuur, hoe hoger de temperatuur van het cv-water. Er wordt daardoor niet meer warmte opgewekt dan op dat moment nodig is. Het is wel noodzakelijk dat de verhouding van de buitentemperatuur en de cv-watertemperatuur ingesteld wordt op de weersafhankelijke regeling. Dit noemt men de 'Stooklijn'. Deze is voor elke situatie anders. Uw installateur zal een voorinstelling uitvoeren bij de installatie. Met de interne tijdprogramma's worden de gewenste verwarmings-, warmwater- en temperatuurverlagingsperioden automatisch geregeld. Een weersafhankelijke regeling is, in combinatie met thermostatische radiatorkranen, de meest economische regeling voor verwarmingsinstallaties.

Temperatuurverlaging

Verlaag de kamertemperatuur van de centrale verwarming gedurende de nachtrust en uw afwezigheid.

Dit kan eenvoudig en betrouwbaar door een klokthermostaat met individueel in te stellen tijdprogramma's te gebruiken. Stel gedurende de verlagingsperiode de temperatuur van de centrale verwarming maximaal 5 graden lager in dan de normale temperatuur.

Meer dan 5 graden brengt geen hogere besparing, omdat, door de sterkere afkoeling, meer energie nodig is om de woning weer op temperatuur te brengen. Alleen bij een langere afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, loont het om de verlagingstemperatuur lager in te stellen. Let er op dat in de winter geen gevaar voor bevriezing kan ontstaan.

Bewuste omgang met water

Een bewuste omgang met het water kan de verbruikskosten aanzienlijk verlagen, bijvoorbeeld door een douche in plaats van een bad nemen.

Een waterbesparende douchekop verbruikt circa 1/3 minder water dan het vullen van een bad. Een druppelende kraan verbruikt circa 2.000 liter water extra per jaar en een defecte vlotter in de stortbak van het toilet circa 4.000 liter water, terwijl dit met relatief geringe kosten kan worden verholpen.

Regelapparatuur niet afdekken

Zorg ervoor dat de kamer(klok)thermostaat of thermostatische radiatorkranen niet worden afgedekt door meubels of gordijnen.

Er moet ongehinderd lucht langs de radiatorkranen kunnen stromen. Thermostatische radiatorkranen kunnen met bijvoorbeeld afstandvoelers worden uitgerust, waardoor deze ook juist regelen wanneer er een gordijn voor hangt.

Ventileren

Open tijdens de stookperiode het raam alleen voor ventilatie en niet om de temperatuur te regelen.

Een korte tijd het raam geheel open is effectiever dan de hele dag het raam op een kier. Zet tijdens de ventilatieperiode de kamer(klok)thermostaat lager en/of sluit de thermostatische radiatorkranen in de ruimte waar geventileerd wordt. Door deze maatregel is een uitstekende luchtverfrissing mogelijk zonder dat de woning onnodig afkoelt door energieverlies.

Thermostatische radiatorkranen

Het mag duidelijk zijn dat het aanbrengen van thermostatische radiatorkranen voordelen biedt. De ruimte blijft hierdoor exact op de eenmaal ingestelde temperatuur bijvoorbeeld.

Als ook een kamer(klok)thermostaat of weersafhankelijke regeling met binnencompensatie wordt toegepast, moeten de radiatorkranen die in de ruimte waar de kamer(klok)thermostaat of weersafhankelijke regelaar is geplaatst, geheel geopend blijven. Anders is geen goede temperatuurregeling gewaarborgd, met een hoger energieverbruik tot gevolg.

Het instellen van de bedrijfsfunctie

Wanneer er geen kamer(klok)thermostaat is toegepast voor de temperatuurregeling, is het aan te bevelen de verwarmingsfunctie uit te schakelen in plaats van de radiatorkranen dicht te draaien. Dit wordt gedaan in de periode dat er niet gestookt hoeft te worden. Het toestel is dan voor de verwarming uitgeschakeld, terwijl de warmwaterfunctie normaal in bedrijf blijft.

Gelijkmatig verwarmen

Vaak wordt uit zuinigheid bij een centrale verwarmingsinstallatie alleen de woonkamer verwarmd. Via de muren worden hierdoor de naastgelegen ruimten ongecontroleerd meeverwarmd. Dit betekent dat er onnodig energie verloren gaat.

Een andere bijkomstigheid is dat de radiator in de kamer waar wel wordt gestookt, een te kleine capaciteit heeft om ook andere ruimten te verwarmen. Het gevolg is dat de ruimte waar gestookt wordt niet op temperatuur is te krijgen. Er ontstaat een onbehagelijk gevoel ten gevolge van tocht, vergelijkbaar met het openstaan van een deur naar een niet verwarmde ruimte. Deze zuinigheid wordt bestraft doordat er op deze manier nooit een behaaglijk binnenklimaat wordt bereikt. Er is zelfs een kans dat de bouwmaterialen hieronder lijden, met scheurvorming als gevolg. Het is daarom beter om tijdens matige en strenge kou de naastgelegen ruimten gecontroleerd te verwarmen door de radiatorkranen geheel of gedeeltelijk open te draaien.