Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Onze verduurzamingsroutes

Het verduurzamen van de bijna 8 miljoen bestaande woningen vormt één van de grootste uitdagingen voor de energietransitie van Nederland. Er is een grote diversiteit in woningtypes, isolatiegraad, het bouwjaar*, en de combinatie van woning en bewoner is veelal uniek. Daarom is deze keuze voor het best passende duurzame verwarmingssysteem veelal afhankelijk van de specifieke woonsituatie.


Om je richting te geven bij het verduurzamen van jouw woning hebben wij een aantal verduurzamingsroutes vastgesteld en beschreven. Aan de hand van deze routes kun je alvast voorsorteren op een nieuw verwarmingssysteem. De verduurzamingsroutes hebben elk hun eigen samenstelling van gebruikte duurzame energiebronnen en voor- en nadelen.


* De op deze pagina aanbevolen bouwjaarklassen zijn slechts indicatief en gebaseerd op de meest voorkomende woningkarakteristieken die passen binnen deze periode. Voor de uiteindelijke keuze van het verwarmingssysteem is een op maat gemaakt advies van een installateur noodzakelijk en dienen de lokale gemeentelijke verduurzamingsplannen in acht te worden genomen.

All-electric oplossing

Via deze route wordt een lucht-water of grond-water warmtepomp met warmwaterboiler toegepast. De woning is hiermee direct aardgasvrij. Voor woningen gebouwd vanaf 1992 is dit een logische verduurzamingsroute. Voor oudere woningen zijn veelal extra isolatiemaatregelen met aanpassingen in het leidingwerk en afgiftesysteem nodig. Bij deze route wordt er van uit gegaan dat de woning binnen energiecategorie B of hoger valt.

Hybride oplossing: all-electric ready

Via deze route wordt een lucht-water warmtepomp bij een bestaande cv-ketel geplaatst, afgestemd op een toekomstige all-electric situatie. Hiermee kan de woning stap voor stap worden verduurzaamd. Met name voor woningen gebouwd tussen 1975 en 2005 is dit een haalbare route, waarbij direct wordt gekozen om uiteindelijk over te gaan op een all-electric systeem.

Hybride oplossing: duurzaam gas ready

Via deze route zorgt de plaatsing van een lucht-water warmtepomp bij een bestaande of nieuwe cv-ketel direct voor besparing. Deze verduurzamingsroute is met name kansrijk voor woningen gebouwd tussen 1965 en 2005. Deze route is in principe spijtvrij: de opties voor de toekomst blijven open, waaronder een combinatie met groene waterstof of groen gas.

Duurzaam gas ready

Via deze route kan met een H2 ready* cv-ketel nu reeds een eerste stap worden gezet richting een toekomstige beschikbaarheid van duurzaam gas voor woningen. In het bijzonder voor monumentale of lastig te isoleren woningen van vòòr 1946 is dit een veelbelovende verduurzamingsroute ter voorbereiding op mogelijke toepassing van groene waterstof.

* Een H2 ready cv-ketel is een cv-ketel die is voorbereid op de mogelijke, toekomstige toepassinge van groene waterstof. In het geval dat de huidige cv-ketel verouderd is, kan je ook met een nieuwe, reguliere cv-ketel alsnog direct een verlaging van het aardgasverbruik bereiken door de hoge efficiëntie van moderne cv-ketels.