Zoek
Contact
Verwarming vinden

Hybride warmtepomp

Alles wat u moet weten

Hybride warmtepomp vanaf 2026 de standaard

Vanaf 2026 worden hybride verwarmingssystemen de standaard voor het verwarmen van woningen, kondigde het kabinet in mei 2022 aan. Dat betekent dat u bij vervanging van uw cv-ketel in ieder geval een hr-ketel én een (hybride) warmtepomp zult moeten laten installeren. Een andere optie is om direct over te stappen op een volledig duurzaam alternatief zoals een all-electric warmtepomp, maar dit is niet in iedere situatie mogelijk.


Wilt u graag uw woning duurzaam en comfortabel verwarmen? Dan is een hybride verwarmingsoplossing voor u mogelijk een goede eerste stap naar een aardgasvrij thuis. Een hybride warmtepomp werkt samen met uw bestaande cv-ketel. Het uitgebreide portfolio van Vaillant biedt vele opties om hybridesystemen voor alle woonsituaties en behoeften mogelijk te maken.

Voordelen van hybride verwarmen

Minder afhankelijk van gas

De warmtepomp kan het grootste deel van uw verwarmingsbehoeften dekken met duurzame energie om de behoefte aan gas aanzienlijk te verminderen. De componenten van hybride verwarmingssystemen werken continu samen om altijd efficiënt te verwarmen.

Lagere energiekosten

Tegenwoordig zijn de gasprijzen en het aanbod van gas onzeker. Met hybride verwarming wordt u zelfstandiger en flexibeler. Gebruik minder gas en meer groene stroom en elektriciteit om kosten te besparen.

Lagere investeringskosten

In veel gevallen kunt u eenvoudig uw bestaande verwarmingssysteem uitbreiden naar een hybride oplossing. U kunt vaak leidingen en radiatoren behouden en is er geen grote renovatie nodig. In het geval van een all-electric warmtepomp zijn de investeringskosten vaak een stuk hoger.

Wist u dat u ook voor een hybride warmtepomp in aanmerking komt voor overheidssubsidies? Lees hier meer over subsidies.

Beter voor het milieu

Draag eenvoudig bij aan klimaatbescherming. Hybride verwarmingssystemen gebruiken voornamelijk duurzame energie, ondersteund door gas, om de piekbelasting vooral in de winter of voor warm water te dekken. Met een groen tarief stoot uw duurzame energie overigens geen CO2 uit.

Wat is een hybride warmtepomp?

Bij een hybride verwarmingssysteem wordt een ketel uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride verwarmingsoplossing naar de combinatie van een hr-combiketel met een warmtepomp. De hr-combiketel levert het warme tapwater. De warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar de woning verwarmen. De cv-ketel springt alleen bij als dat nodig is. Bij de aanschaf van een hybride warmtepomp zijn geen vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren nodig. Hoe beter uw woning geïsoleerd is, hoe minder warmteverlies u zal hebben en hoe meer u uiteindelijk zal besparen.

Hybride warmtepomp als tussenoplossing

Een hybride systeem is ideaal als tussenoplossing indien u later wilt overstappen op een volledig duurzaam systeem. Het is belangrijk om de mogelijke eindoplossingen mee te nemen in uw overweging voor een hybride samenstelling. Vaillant onderscheidt deze in "All-electric ready" en "Duurzaam gas ready".

Bij een all-electric ready systeem kiest u voor een warmtepomp met een groter vermogen, waardoor u later gemakkelijker de overstap kunt maken naar een all-electric warmtepomp. Bij een duurzaam gas ready opstelling dient uw cv-ketel klaar te zijn voor groen gas of bijmenging van waterstof aan het aardgas, waardoor de eindoplossing de hybride opstelling kan blijven. Bekijk de scenario's hieronder of vraag een installateur bij u in de buurt om u te helpen om het juiste systeem te vinden passend bij uw situatie en comfortwensen.

Optie 1 "Duurzaam gas ready" - Nu: hybride opstelling cv-ketel en kleinere capaciteit warmtepomp. Toekomst: dezelfde hybride opstelling met duurzaam gas

Optie 1: Duurzaam gas ready


Situatie:

Mijn woning is gebouwd tussen 1965 en 1991.*


Aanbeveling:

Bijplaatsing van een warmtepomp met een kleinere capaciteit zorgt direct voor besparing. Deze route is spijtvrij: opties voor de toekomst blijven open, zoals een combinatie met groene waterstof of groen gas.


Uw voordelen bij deze specifieke opstelling:

+ Beperkte initiële investering

+ Direct besparen op aardgaskosten

+ Subsidie beschikbaar op aanschaf warmtepomp

+ ‘Spijtvrije’ oplossing voor toekomst

+ Klaar voor groen gas bijmenging met aardgas

+ Voorbereid op toepassing groene waterstof


Waar u rekening mee dient te houden:

- Voorlopig aardgas nodig voor warm water

- Groene waterstof wellicht beschikbaar na 2030


* Aanbeveling van bouwjaarklasse is slechts indicatief en gebaseerd op het meest voorkomende energieprestatieniveau van woningen gebouwd binnen deze bouwjaarklasse.


Optie 2 "All-electric ready" - Nu: hybride opstelling cv-ketel en grotere capaciteit warmtepomp. Toekomst: all-electric warmtepomp

Optie 2: All-electric ready


Situatie:

Mijn woning is gebouwd tussen 1992 en 2005.*


Aanbeveling:

Uw woning kan op basis van een lucht-water warmtepomp stap voor stap worden verduurzaamd. U kiest voor een warmtepomp met groter vermogen, zodat u later makkelijk kunt overstappen naar een all-electric systeem zonder hr-ketel.


Uw voordelen bij deze specifieke opstelling:

+ Lagere initiële investering dan all-electric

+ Subsidie beschikbaar op aanschaf warmtepomp

+ Stap voor stap verduurzamen

+ Direct besparen op aardgaskosten


Waar u rekening mee dient te houden:

- Eindoplossing voor de toekomst ‘ligt vast’

- Mogelijk direct al aanpassing leidingwerk noodzakelijk

- Meerdere momenten met werkzaamheden

- Beperkte capaciteit stroomnet op middellange termijn


* Aanbeveling van bouwjaarklasse is slechts indicatief en gebaseerd op het meest voorkomende energieprestatieniveau van woningen gebouwd binnen deze bouwjaarklasse.

Wat kost een hybride warmtepomp?

De exacte kosten van een warmtepomp hangt af van een meerdere factoren. De voornaamste factoren zijn het type warmtepomp en de installatiekosten die de installateur rekent. Na de installatie van een warmtepomp geniet u van een lagere energierekening, waardoor uw terugverdienperiode korter is.


Voor een nieuwe (hybride) warmtepomp, kunt u initiële aanschafkosten verwachten van tussen € 6.000 en € 10.000 inclusief installatiekosten (deze berekening heeft betrekking op de uitbreiding van een bestaande installatie op gas met een lucht-water warmtepomp en is dus exclusief cv-ketel). Voor een grondgebonden warmtepomp komt u, inclusief grondonderzoek en boring een stuk hoger uit. Een Vaillant installatiepartner helpt u graag bij het maken van de juiste keuze.


Beschikbare subsidies

Hoeveel subsidie u krijgt voor een hybride warmtepomp, hangt af van het soort warmtepomp en de energieprestatie. Gemiddeld is dit €2.550 en €3.750, maar het kan bij een grondgebonden warmtepompen ook zomaar oplopen tot €6.750. Lees hier meer over (hybride) warmtepomp subsidies 2022.

Besparen met een hybride warmtepomp

De haalbare besparing is altijd afhankelijk van verschillende factoren zoals de warmtebehoefte en de mate van isolatie. Daarnaast spelen ook andere factoren mee zoals lokale elektriciteitsprijzen, verwarmingsinstellingen, persoonlijk gebruik (verbruik), plaats van opstelling en de buitentemperatuur.

Componenten van een hybride verwarmingssysteem

Warmtepomp

Ketel

Binnenunit

Regeling

Warmtepomp

Het hart van uw systeem: de warmtepomp. Bijvoorbeeld de aroTHERM plus of de aroTHERM split, verwarmt milieuvriendelijk en met maximale efficiëntie.

✓ Zeer efficiënte werking

✓ Stilste in zijn categorie - stoort u of uw buren niet

✓ Ruimtebesparende buitenopstelling met modern design

Ketel

Overbrugt piekmomenten van belasting. De cv-ketel zoals de ecoTEC plus overbrugt inefficiënte omstandigheden voor de warmtepomp, zoals zeer lage buitentemperaturen.

✓ Zeer gunstige prijs-kwaliteitverhoudin en bijzonder betrouwbare en efficiënte werking dankzij innovatieve condensatietechnologie

✓ Ketel met nieuw en modern design

✓ Detecteert automatisch verschillende gassoorten en -kwaliteiten en optimaliseert onafhankelijk de werking

✓ Werkt met maximaal 20% waterstof

Binnenunit

Deze component heeft u alleen nodig in het geval van een all-electric verwarmingsoplossing. De uniTOWER is de binnenunit behorende bij de aroTHERM (split of plus) warmtepomp. Het is voorzien van een ingebouwde condensor voor aansluiting op de aroTHERM buitenunit. Deze hydraulische unit biedt de volgende voordelen:

✓ ruimte besparende Plug & Play installatie – compleet met alle elektronische en hydraulische componenten

✓ warmwatercomfort voor vier personen dankzij de geïntegreerde 190 liter boiler.

✓ De uniTOWER split is gemakkelijk in huis te plaatsen, dankzij het design en de afmetingen. Het grondoppervlak neemt amper 0,5 m² in beslag, en is daarmee niet groter dan een koelkast.


Oplossing 2

Hebt u meer warm water nodig? Combineer dan bij de aroTHERM split onze hydraulische module met een uniSTOR boiler:

✓ opslagcapaciteit van 200 tot 500 liter

✓ gelijktijdig gebruik van meerdere aftappunten

✓ voorbeeldig warmwatercomfort voor zes personen

✓ mogelijkheid om een thermische zonne-installatie te integreren.

Regeling

Klein, maar niet onbelangrijk: onze systeembesturing sensoCOMFORT geeft u volledige controle over uw verwarming. Verder garandeert het dat alle systeemcomponenten hand in hand samenwerken om aan uw behoeften te voldoen.

✓ Slimme bediening via app in combinatie met onze internetmodule sensoNET

✓ Draadloze installatie voor flexibele plaatsing en gemakkelijke bediening

✓ Eenvoudige bediening via touchscreen

Welke hybride warmtepomp past bij mij?

Vergelijk de aroTHERM pure, aroTHERM plus en aroTHERM split. Drie lucht-water warmtepompen van Vaillant.

aroTHERM pure warmtepomp

 • Onze kleinste lucht-water warmtepomp
 • Split-technologie met koudemiddel R32
 • Zeer zuinig: energieklasse verwarming A+++
 • De buitenunit heeft een vloeroppervlak van een halve vierkante meter
 • Gunstige prijs-/kwaliteitverhouding
 • Uitermate geschikt om te combineren met een cv-ketel
 • Kan als add-on bij elke bestaande cv-ketel
 • De triVAI hybridemanager berekent wat economisch gezien de voordelige optie is: de warmtepomp aanzetten of de cv-ketel verbruiken
 • De aroTHERM pure heeft een aanvoertemperatuur tot 60°C
 • Subsidie is mogelijk

Ontdek onze aroTHERM pure

aroTHERM plus warmtepomp

 • Lucht-water warmtepomp
 • Compact monobloc-ontwerp
 • Zeer zuinig: energieklasse verwarming A++ t/m A+++
 • Bespaar tot 10%* energie ten opzichte van andere lucht-water warmtepompen
 • Verwarming van de aanvoertemperatuur tot 75°C, dus te gebruiken voor renovatie met behoud van bestaande radiatoren
 • Warmwatertemperatuur tot 70°C voor meer comfort en bescherming tegen legionella
 • Zeer stille werking - kan zelfs in dichtbebouwde rijtjeshuizen worden gebruikt
 • Snelle installatie met optionele inbouw accessoires
 • Subsidie is mogelijk

*De gerealiseerde of haalbare energiebesparing is afhankelijk van verschillende factoren en kan dus variëren.

Ontdek onze aroTHERM plus

aroTHERM split warmtepomp

 • Lucht-water warmtepomp
 • Koudemiddel split-technologie
 • Zeer zuinig: energieklasse verwarming A++ t/m A+++
 • Vorstbestendig - geen watervoerende leidingen buiten
 • Verwarmingsaanvoertemperatuur van 55°C, dus ideaal vooor nieuwbouw en renovatieprojecten met een lage aanvoertemperatuur
 • Werkt zelfs tot een buitentemperatuur van -20°C met een optimaal vermogen
 • De stilste split warmtepomp volgens de Consumentenbond (2020)
 • Beheer op afstand mogelijk met de sensoNET gateway
 • Snelle installatie dankzij flexibele, voorgeïsoleerde koudemiddelleidingen
 • Subsidie is mogelijk

Ontdek onze aroTHERM split

Hybride warmtepomp kopen

Weten welke warmtepomp het beste past bij uw situatie?

Ontvang een advies via enkele korte vragen met de mogelijkheid voor een vrijblijvende offerte. Neemt u liever zelf contact op met een installateur bij u in de buurt? Vind dan direct een gekwalificeerde installateur bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen over hybride warmtepompen