Zoek
Contact
Verwarming vinden

Omgevingswarmte

Alternatieve energiebronnen worden steeds aantrekkelijker, onder andere vanwege de voortdurend stijgende prijzen van conventionele brandstoffen. Warmtepompen maken gebruik van de energie die de natuur ons gratis ter beschikking stelt.

De natuur biedt verscheidene mogelijkheden om op een milieuvriendelijke en kostenbesparende manier warmte te produceren. Met name de grond is een enorme energieleverancier. Enkele meters onder het aardoppervlak wordt de warmte van de zon opgeslagen. Vanuit de kern van de aarde worden temperaturen van 6.500 °C naar de buitenste aardlagen gestraald.

Warmtepompen maken gebruik van aardwarmte of de warmte van grondwater, afhankelijk van de technologie. Ook de energie die in de omgevingslucht is opgeslagen is geschikt voor ruimteverwarming en warmwaterbereiding. Met een warmtepomp kunt u deze energie benutten en flink besparen op uw verwarmingskosten.

Hoog rendement

Ongeacht de gebruikte technologie hebben warmtepompen zelfs bij lage omgevingstemperaturen een hoog rendement. Tot 75% van uw verwarmingsbehoefte kan rechtstreeks uit de omgeving worden gehaald, helemaal gratis. Slechts 25% moet in de vorm van elektriciteit worden toegevoegd. Warmtepompen kunnen warmte uit drie verschillende warmtebronnen putten, afhankelijk van de technologie.

De voordelen van omgevingswarmte als energiebron:

 • geen CO₂-uitstoot
 • onuitputtelijke bron van energie
 • onafhankelijk van externe leveranciers
 • lage verwarmingskosten

Vereisten voor het gebruik van omgevingswarmte:

 • grote radiatoren voor een systeem met lage temperatuur verwarming
 • goede isolatie van het gebouw

Energie uit de grond

Warmtepompen kunnen op twee manieren gebruikmaken van de energie in de grond. Bij de eerste manier wordt de warmte dicht bij het grondoppervlak gebruikt, waar de temperatuur het hele jaar door vrijwel gelijk is. De warmte wordt uit de grond gehaald via een oppervlaktecollector die als een verwarmingsspiraal op een diepte van ongeveer 1,5 meter wordt geplaatst.

Een andere manier van warmtewinning is via een ruimtebesparende aardwarmtesonde. De aardwarmte wordt gewonnen met speciale grondsondes die tot wel 100 meter diep de aarde in gaan. De temperatuur is het hele jaar door constant, ongeveer 10 °C, wat voldoende is om de warmte te oogsten.

Het voordeel van aardwarmte als energiebron

 • goede warmteopslag: het hele jaar door een constante temperatuur van 7 tot en met 13 °C

Vereisten voor het gebruik van aardwarmte

 • groot, vrij toegankelijk stuk grond (oppervlaktecollector)
 • eventueel is een vergunning vereist

Omgevingslucht als energiebron

Warmtepompen kunnen de energie in de omgevingslucht benutten voor verwarmingsdoeleinden. Onze moderne warmtepompen kunnen op een zuinige manier warmte produceren, zelfs bij een lage buitentemperatuur tot -20 °C.

De voordelen van omgevingslucht als energiebron

 • uitstekende beschikbaarheid dankzij vrije toegang tot de energiebron, zonder aanpassingen
 • geen vergunning vereist
 • laagste investeringskosten
 • bijzonder geschikt voor modernisering

Vereisten voor het gebruik van omgevingslucht:

 • locatie voor installatielocatie buiteneenheid

Grondwater als energiebron

Warmtepompen kunnen warmte onttrekken aan grondwater. De temperatuur van grondwater is constant, ongeacht het seizoen en de buitentemperatuur. Voor de winning van grondwater is een put vereist.

De voordelen van grondwater als energiebron

 • zeer hoog rendement
 • goede warmteopslag: behoudt een temperatuur van 7 tot en met 12 °C op ijskoude winterdagen

Vereisten voor het gebruik van grondwater

 • vergunning
 • kwaliteit en kwantiteit grondwater: arm aan kalk en mineralen

De beste energiebron voor uw situatie

Welke energiebron - en dus welk warmtepompsysteem - het beste aansluit bij uw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Daarbij moeten natuurlijk de verschillende aanschaf- en gebruikskosten in aanmerking worden genomen. Maar de uiteenlopende soorten warmtepompen verschillen ook wat betreft benodigde vergunningen, subsidiemogelijkheden en de eisen die aan het gebouw worden gesteld.

Er is geen standaardoplossing voor wie op zoek is naar het juiste warmtepompsysteem, maar het is niet heel moeilijk om een systeem te vinden dat aan uw behoeften voldoet. Praat met de verwarmingsspecialisten van Vaillant. Zij helpen u bij het kiezen van het optimale verwarmingssysteem.

Vergunningen en subsidies

Of u een vergunning nodig hebt, hangt af van het type warmtepomp en uw locatie.

In veel gevallen komt u in aanmerking voor overheidsprogramma's die de installatie van een warmtepomp subsidiëren. Ontdek hoe u maximaal van deze subsidies kunt profiteren.