Zoek

Vrijstaande woning

Het is hartje zomer. Op de zolder in deze vrijstaande woning is het warm. Linksvoor in de hoek hangen een splinternieuwe luchtunit, warmtepomp en een Vaillant hr-ketel gebroederlijk naast elkaar. Samen met de intelligente systeemregeling vormen zij het energiebesparende, milieuvriendelijke 3 kW geoTHERM hybride systeem van Vaillant. Dit systeem is geïnstalleerd door Robert Bosch met ondersteuning van Vaillant’s Technisch Project Advies (TPA). Robert is calculator, werkvoorbereider en projectleider bij Zwienenberg Installatietechniek in Hengelo en heeft al meer dan 30 jaar ervaring in de cv-branche.

Flexibel

“Eigenlijk is het een standaard installatie met extra koperen leidingen voor de luchtunit en warmtepomp. Met behulp van het installatieschema, technische documentatie en back-up van TPA kan iedere installateur en monteur het duurzame totaalsysteem eenvoudig installeren en onderhouden. Ik heb ervoor gekozen om alle toestellen naast elkaar op een lichtgewicht frame te monteren. Maar je kunt ze ook een stuk verder uit elkaar plaatsen of in een andere volgorde. Dat maakt het energiezuinige geoTHERM hybride systeem uitermate flexibel!”

Comfortabel koel

Beneden in de woonkamer en in de serre is het comfortabel koel. Mede dankzij de vloerverwarming in de serre die het duurzame geoTHERM hybride systeem nu effectief gebruikt om actief te koelen, verduidelijkt Robert Bosch. “De luchtunit zuigt lucht van buiten en uit drie vertrekken in het huis aan. Deze lucht gaat naar de warmtepomp die de temperatuur verlaagt. Vervolgens wordt deze lage temperatuur via de rvs-warmtewisselaar afgegeven aan de vloerverwarming.” Tijdens koude dagen werkt het totaalsysteem andersom. Dan verhoogt de driedimensionaal gedempte compressor in de modulerende hoogefficiënte warmtepomp de temperatuur van de aangezogen lucht en geeft die via een rvs-warmtewisselaar af aan het cv-circuit. Bij piekbelasting springt de efficiënte Vaillant hr-ketel bij. Deze zorgt tevens voor heerlijk warm tapwater.

Intelligente regeling

Het milieuvriendelijke geoTHERM hybride systeem kan zowel verwarmen als koelen door gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen als grond en lucht. Dit koelen kan zowel passief (grondbron) als actief (luchtunit), waardoor een hoge COP bereikbaar is. Daarnaast beschikt het systeem over een intelligente regeling die continu kiest voor de meest voordelige warmtebron met het hoogste rendement en rekening houdt met de actuele gas- en elektriciteitsprijzen. Hierdoor besparen gebruikers van het geoTHERM hybride systeem 35% op primaire energie en 25% op energiekosten. Tevens verlagen ze de CO2-emissie met 35%.

Ruimtebesparende opbouw

Behalve het hoge comfort kent het ‘groene’ betrouwbare geoTHERM hybride systeem van Vaillant nog meer pluspunten. Zo is het totaalsysteem flexibel en door zijn ruimtebesparende opbouw eenvoudig te installeren in bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Ook is geen F-gassenverordening vereist. Daarnaast is het onderhoud eenvoudig, doordat alle componenten van voren bereikbaar zijn en snel een diagnose kan worden gesteld dankzij de universele Vaillant bedieningstructuur. Tevens kunnen huiseigenaren en woningbouwcorporaties met het geoTHERM hybride systeem minimaal 1, meestal 2 en soms zelfs 3 stappen maken in energielabelverbetering (bestaande huizen) en volop profiteren van maximale EPC-verlaging (nieuwbouwwoningen). Bovendien is het systeem compatibel met Vaillant hr-ketels jonger dan zes jaar en zeer geluidsarm door toepassing van de beste dempingstechnieken en uitgekiende isolatie.

Sessies

Voor de ontwikkeling van het geoTHERM hybride systeem ging Vaillant niet over één nacht ijs. Niet alleen combineerde we jarenlange kennis met de nieuwste technieken en beste materialen. Ook hield Vaillant op diverse plaatsen in Nederland verschillende sessies met installateurs. Robert Bosch was één van hen. “We hebben met de installateurs van gedachten gewisseld over alle ins en outs van het systeem en over eventuele verbeteringen”, vertelt de productmanager Vaillant Nederland. “Bijvoorbeeld over de plaatsing van alle essentiële onderdelen vooraan in de behuizing, zodat deze gemakkelijk onderhouden en vervangen konden worden. De door hen voorgestelde aanpassingen heeft Installatiebedrijf Zwienenberg bijna voor de volle honderd procent doorgevoerd. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een uniek energiebesparend totaalsysteem.”