Zoek

De Martini kerk in Bielefeld (Duitsland)

In 2004 werd de voormalige Martini kerk aangekocht door Living Event company. Ze werd door architect brunsarchitekten uit Bielefeld omgevormd tot een gastronomisch restaurant van 620 vierkante meter. Op het dak werd een weersbestendige ecoCRAFT opstelling van Vaillant in cascade geïnstalleerd, bestaande uit twee modulaire staande ketels gecombineerd met vloerverwarming. Die zorgde er mee voor dat de hoge ruimtes van de kerk veranderden in een gezellige en sfeervolle ontvangstruimte.

Sinds 2005 ontvangt het restaurant “GlückundSeligkeit” (Geluk en Zaligheid) gasten in de stijlvol gerenoveerde kerk waar geschiedenis en moderniteit schitterend samengaan. Het solide bakstenen gebouw in neogotische stijl vertoont bijzondere stijlkenmerken aan de ramen en steunpilaren, met opvallende glas-in-loodramen in het koor. Tijdens de zorgvuldig uitgevoerde verbouwing werd een vals plafond verwijderd en een muur naar de zijbeuk opengewerkt. In de gaanderij bevindt zich nu een kleine hal, die haast onzichtbaar wordt afgescheiden door raamelementen in de puntige bogen. Daarnaast werd het houten oksaal waar het orgel zich bevond, vervangen door een versterkte constructie van beton die nu als een cocktaillounge 45 gasten kan ontvangen. Het schip en de zijbeuk op de benedenverdieping bieden plaats aan 250 gasten, terwijl de aanpalende restaurantzone met 70 plaatsen geschikt is voor besloten feesten of conferenties. Bij zomerse temperaturen kan de biertuin, afgewend van de straat, nog eens 350 gasten een zitplaats bieden.

De inrichting en de neogotische elementen, die nog worden benadrukt door het kleur- en lichtspel, scheppen een harmonieus totaalbeeld. De architecten, technische planners en sanitaire, verwarmings- en ventilatiespecialisten leverden allemaal een bijdrage aan de stijlvolle uitgebreide renovatie van het gebouw van 29 meter lang en 18 meter breed, met een vrije hoogte van 15,5 meter. Om overal een gelijkmatige en aangename warmteverdeling te verkrijgen, was de enige oplossing een ingebouwde vloerverwarming op maat, in combinatie met een krachtig ventilatiesysteem. De ventilatie bevindt zich op een hoogte van 10 meter, zodat de gasten er niets van merken. In de warmtebehoefte, die op een paar uur tijd kan veranderen, wordt voorzien door een energie- en ruimtebesparende Vaillant ecoCRAFT cascade. Samen met het ventilatiesysteem en de vloerverwarming resulteert dit in een complex systeem, dat sinds de opening van het restaurant al een goede investering is gebleken. Het zorgt ervoor het gebouw goed is toegerust voor zijn ongewone functie, ook in de komende jaren.

Feiten en cijfers

Bouwgegevens
Naam van het project:Martini kerk in Bielefeld
www.glueckundseligkeit.de
Type bouw:Restaurant
Locatie:Artur-Ladebeck-Straße 57, Bielefeld
Voltooiing:2005
Kerncijfers - oppervlakte:620 m² gastenruimte
Kerncijfers - technologie:
  • Ventilatiesysteem met warmterecuperatie
  • Vloerverwarming in het schip
  • Statische verwarming in de (bij)keukens
Kerncijfers - energieconcept:EcoCRAFT cascade bestaande uit twee modulaire staande ketels. Elke ketel is uitgerust met zeven afzonderlijke brander/blazer/warmtewisselaar-modules met een totaal vermogen tussen 16,7 en 300 kW.
Eigenaar:Restauranteigenaar Achim Fiolka, Living Event GmbH, Werther
www.x-living.de
Architect:Karl Siebold en Friedrich Gräbner, Bielefeld (1897);
brunsarchitekten, Bielefeld (renovatie en verbouwing 2005)
www.brunsarchitekten.de
Facilitair planner:Structureel ontwerp: Figge Engineers, Bielefeld
Facilitair planner: Dieter Anders, Bielefeld
Andere technische planners:Facilitaire uitvoering: Fritz Michel Gas Wasser Licht, Bielefeld www.fritzmichel.de
Aircosystemen: Kissing, Gütersloh
Koeltechnologie: Ronald Althoff, Hiddenhausen
Elektrische technologie: Elektro Becker, Oerlinghausen