Maatwerk installatie op een woonark
Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp en wordt daarom vaker geïnstalleerd op plekke die ogenschijnlijk wat minder voor de hand liggen. Op een woonark bijvoorbeeld. In Aalsmeer vinden we twee woonarken die voor verwarming en warm water volledig vertrouwen op de aroTHERM van Vaillant.
‘Een pensioenklusje,’ lacht Bert van de Lagemaat, terwijl hij zijn woonark laat zien. Het woord ‘klusje’ dekt de lading hier echter niet helemaal, zo wordt al snel duidelijk. Twee jaar geleden is de ark als ‘casco’ naar zijn ligplek gesleept. Het was op dat moment niet veel meer dan een metalen bak met daarop vier buitenmuren en een dak. Vervolgens begon voor Van de Lagemaat het echte werk: de binnenmuren, isolatie, het installatiewerk, keuken, badkamer: alles heeft hij zelf aangelegd. En houd je vast, dat deed hij twee keer, want dertig meter verderop ligt exact dezelfde woonark waar zijn dochter woont met haar man en drie kinderen. Ook die woonark is door Van de Lagemaat volledig van binnen opgebouwd. “Nou ja, het wordt wel wat gemakkelijker als je het twee keer doet,” zegt hij opgewekt.
Twee rechterhanden
Gelukkig heeft Van de Lagemaat twee rechterhanden. Tegenwoordig geniet hij samen met zijn vrouw Marjatta van zijn pensioen, maar in zijn werkende leven had hij een goedlopend installatiebedrijf, onder meer op het gebied van verwarmingstechniek.
“Ik weet dus veel van verwarmingen,” zegt hij. ‘Maar voor deze woonark ging de voorkeur van Marjatta en mij al snel naar een systeem dat in mijn tijd nog niet in deze vorm bestond: de warmtepomp. We vinden het prettig iets te kunnen bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem. Bovendien hebben we naast de woonark voldoende ruimte voor zonnepanelen, dat maakte het ook financieel aantrekkelijk.”
Met zijn technische kennis kostte het Van de Lagemaat niet veel moeite om zich te verdiepen in de techniek van de warmtepomp. Zoekend naar de beste kwaliteit kwam hij uiteindelijk uit bij Vaillant. “De specificaties van de aroTHERM split zagen er gewoon heel goed uit. Daarbij heb ik als installateur altijd goede ervaringen gehad met Vaillant. Technisch zijn de apparaten altijd dik in orde.”
Split versus monobloc technologie
Als leverancier koos Van de Lagemaat voor Van Kessel Verwarming, een Vaillant-dealer uit Aalsmeer. Dat was niet helemaal toevallig, geeft hij toe. “De huidige eigenaar van Van Kessel is Nico Schouten. Die ken ik nog van heel lang geleden. Als zestienjarig jochie is Nico destijds bij mij het bedrijf begonnen. Ik heb hem toen het vak geleerd en daar kan ik nu mooi van profiteren.”
Nico Schouten zelf lacht als hij dat hoort. “Ja, het was heel leuk om weer met Bert samen te werken. Maar je weet ook dat het geen gewone klant is. Hij is technisch genoeg om het meeste zelf te kunnen. Ik heb hem de apparatuur geleverd en op de achtergrond advies gegeven. Op die manier verliep de samenwerking uitstekend. Bij Bert ligt de lat hoog, maar zo ben ik zelf gelukkig ook. Dat heb ik misschien wel van hem geleerd.”
De warmtepomp die werd gekozen is de lucht-waterwarmtepomp aroTHERM split. Nico Schouten: ‘Bij de split unit staat de feitelijke warmtepomp in de woning zelf. Hij is dan verbonden met een buitenunit waar de ventilatoren in verwerkt zijn. Het alternatief is een monobloc waarbij de buitenunit en de warmtepomp als één geïntegreerd geheel buiten de woning staan. We hebben hier gekozen voor de split unit omdat de buitenunit vrij ver van de woonark staat, zo’n 25 meter. Met een monobloc zou dat te veel warmteverlies opleveren.”
Maatwerk
Aan het begin van werkzaamheden werd bij Vaillant een Technisch Project Advies (TPA) aangevraagd. Daarin staan ook de richtlijnen voor de montage, toegespitst op dit specifieke project. Voor Van de Lagemaat was het handig om te weten wat de do’s en don’ts zijn bij het zelf installeren. Bijvoorbeeld: bij een split unit lopen er tussen de buitenunit en de warmtepomp leidingen voor het koudemiddel. “Dat was het enige dat ik niet zelf kon, of mocht,” vertelt Van de Lagemaat. “Het aanbrengen van het koudemiddel is een vaardigheid die om speciale apparatuur vraagt, maar waar ook strenge eisen aan verbonden zijn. Dus dat is gebeurd door mensen van Vaillant zelf.”
Ook werd gekeken naar het onderscheid tussen de twee woonarken. In de ene woonark, waar alleen Bert en Marjatta wonen, was de standaardbuffer van 190 liter warm water bijvoorbeeld ruim voldoende. In de andere woonark echter woont een gezin met drie kinderen, waardoor het raadzaam werd geacht om er nog een warmwaterboiler van 150 liter aan toe te voegen. Op die manier kreeg elke woonark haar eigen maatwerk installatie voor verwarming en warm water.
‘Heerlijk warm’
Inmiddels wonen zowel Bert en Marjatta al een paar maanden in hun woonark, met hun dochter en haar gezin als buren. “Het is al flink koud geweest,” vertelt Van de Lagemaat, “maar hier op de boot hebben we het heerlijk warm gehad. Geen problemen, ook niet met het warm water.”
Hij kijkt om zich heen naar zijn prachtige ark. “Na twee jaar bouwen kan ik nu eindelijk echt gaan genieten van mijn pensioen,” zegt hij plechtig. Maar op de achtergrond moet Marjatta glimlachen en schudt haar hoofd vol ongeloof.