Zoek

Jachthaven Monnickendam

Jachthaven Waterland in Monnickendam is bekend om zijn uitstekende ligging en faciliteiten, zoals de sanitaire ruimte. Die vraagt om veel warm water. Eigenaar Jan Zetzema vond een duurzame én veilige oplossing in de allSTOR van Vaillant.

allSTOR met zonnecollectoren en tapwatermodule

De keuze viel al snel op de allSTOR. De allSTOR is een nieuw en eenvoudig te installeren modulair buffersysteem. Het is bijzonder geschikt voor grote vermogens in woningbouw en utiliteit. Dankzij een gelaagde buffertank heeft warm tapwater en verwarmingswater altijd de juiste temperatuur. De jachthaven kreeg twaalf zonnecollectoren van in totaal 28 vierkante meter. Plus twee buffervaten van elk 1.000 liter. Beide vaten kregen een zonne- en een tapwatermodule, zodat ze zowel warmte als warm water kunnen leveren. Voor dagen dat de zonnecollectoren niet genoeg energie opwekken, werd een hr-ketel geplaatst. En dankzij een bypass is na een minuut spoelen het risico op legionella nihil.

Altijd genoeg warm water

De jachthaven kreeg geen vat van 2.000 liter, vanwege een praktische reden. Jan Boersma: ‘Zo’n groot vat past niet door een deur. Bouwtechnisch zouden we dan ook te veel capriolen moeten uithalen. Maar voor nieuwbouw is een groot vat wel een goede optie’. Eigenaar Jan Zetzema is zeer tevreden. ‘Op een doorsnee zaterdagochtend in het hoogseizoen is zo’n 3.000 liter water nodig voor de sanitaire voorzieningen. De allSTOR kan met gemak 2.000 liter aan, die op vrijdagmiddag al klaar is voor gebruik. Ook tijdens het gebruik wordt het buffervat weer aangevuld door zonne-energie. Daardoor is de hr-ketel op warme dagen eigenlijk overbodig. Maar dankzij deze ketel wordt de allSTOR altijd voorzien van warm water, ook op dagen dat de zon nauwelijks schijnt’.

Zuinig en onderhoudsvriendelijk

Met de allSTOR bespaart Zetzema op gas. Het systeem heeft een levensduur van minimaal vijftien jaar. In dertien jaar heeft hij de allSTOR terugverdiend, rekende Technisch Project Advies uit. In die tijd bespaart Zetzema 45.500 kubieke meter gas. Bovendien is het systeem zeer onderhoudsvriendelijk. Jan Boersma: ‘Net als conventionele systemen is één jaarlijkse controle nodig. De hr-ketel wordt dan even nagekeken, de allSTOR krijgt een optische controle en de hoeveelheid glycol wordt gecontroleerd; dat is de vloeistof in de collectoren. En eens in de twee à drie jaar moet de glycolwaarde even worden gemeten. Dat is alles.

Goed gevoel

Subsidie kreeg Jan Zetzema niet. ‘Daarvoor was het verbruik van 99 kilojoule helaas te hoog. Het maximum ligt op 15 kilojoule. Maar ik was niet per se op zoek naar een goedkope oplossing. Ik heb de allSTOR puur aangeschaft, omdat ik duurzaamheid belangrijk vindt. Als onderneming gaan we voor een schone toekomst en denken we aan onze kinderen. Hoe lang kunnen wij nog gebruikmaken van fossiele brandstoffen? Met de allSTOR maken we gebruik van de zon die toch al de hele dag op het dak brandt. Dat voelt gewoon goed.’

Een uitdagende opdracht, vertelt Zetzema. ‘Ik zocht een nieuwe installatie die in het hoogseizoen het watersport- centrum kon voorzien van warm water en verwarming.

Maar ook de zeilmakerij, de woning op het terrein en de werkplaats hadden dit nodig. Bovendien moest de oplossing veilig zijn. In deze branche is het risico van legionellabesmetting relatief groot’.

Ruggespraak met Technisch Project Advies

In Duitsland zag Zetzema een proefopstelling van een zonneboiler en -collector van Vaillant. ‘Ik was direct enthousiast. Ik liet loodgietersbedrijf Nico Bloem onderzoeken wat de mogelijkheden waren voor Jachthaven Waterland’. Bloem is een ervaren Vaillant-installateur. Hij had op de VSK-beurs kennisgemaakt met de duurzame systeemoplossingen van Vaillant. Vanwege de complexiteit van het project schakelde hij Vaillant’s Technisch Project Advies in. Zo waren districtmanager Jan Boersma en technisch projectadviseur Rinus Heins betrokken bij het project.

Nico Bloem vertelt dat hij op zijn 62e nog steeds graag gebruik maakt van de trainingen van Vaillant, ‘Je bent nooit te oud om te leren en ik vind mijn vak nog steeds boeiend genoeg. Ik kan wel zeggen dat ik trots ben op mijn vak’. En trots was hij zeker, toen zijn vader die inmiddels over de negentig jaar is, met zijn rollator aan kwam lopen om te kijken naar de nieuwe installatie. Nico’s vader is als loodgieter in 1948 begonnen en werd in 1950 Vaillant dealer. En ook al is hij op leeftijd, zijn liefde voor het vak is nooit verdwenen.