Zoek

22 geschakelde woningen

De zon staat vandaag hoog aan de hemel. Het is de eerste tropische dag van het jaar. In deze een nieuwbouwwijk trekt niemand zich wat aan van de warmte. Er wordt op diverse plekken hard gewerkt om de nieuwe wijk vorm te geven. Wij bezoeken vandaag een rij van 22 geschakelde woningen. Iedere woning krijgt een energiezuinige warmtepompinstallatie, geïnstalleerd door Technisch Bureau van Slooten.

We nemen plaats in de bouwkeet, die vanwege de warmte besproeid wordt. Zo blijft de temperatuur behaaglijk. Aangeschoven zijn eigenaar Henk Vos van Technisch Bureau van Slooten uit Amersfoort en zijn college Patrick Schimmel, verantwoordelijk voor de nieuwbouwprojecten binnen het bedrijf. Technisch Bureau van Slooten is al jaren aan de slag in deze wijk, die in verschillende fases is opgebouwd. In fase 1 en fase 2 werden 42 huurwoningen en tien oevervilla’s aan het water voorzien van een duurzame installatie (lees warmtepomp) van Vaillant. Dat is ook het geval in de 22 woningen in fase 3 die we nu bezoeken. “Wij werken graag met Vaillant”, zo trapt Henk Vos af. “Het is een betrouwbare partij met verstand van zaken. Ze komen regelmatig met nieuwe producten en ondersteunen ons waar nodig. Daarbij sluiten onze visies op duurzaamheid op elkaar aan. Het aardige is dat wij de systemen ‘bedenken’ en die toetsen bij Vaillant. In dit project zaten we op dezelfde golflengte.

In deze wijk koos Technisch Bureau van Slooten voor de flexoCOMPACT exclusive VWF 88/4. Om te verwarmen en te koelen (flexoTHERM/flexoCOMPACT t/m 11 kW). “In deze woning komt geen gas meer voor”, vertelt Patrick Schimmel. “Bij iedere woning is een aparte bron geboord, waar de warmtepomp zijn duurzame energie uit haalt. Bij de flexoCOMPACT van Vaillant werken warmtepomp en grondbron soepel samen in één ingenieus totaalsysteem. De warmtepomp verwarmt het huis in de winter en in de zomer kan de pomp het huis maximaal vijf graden koelen. Het is daarmee geen airco, maar we noemen het een passieve koeling. De warmtepomp zorgt voor genoeg warm water.

De flexoCOMPACT heeft een geïntegreerde boiler van 194 liter. Omdat er weinig losse componenten zijn, neemt de totale installatie weinig ruimte in beslag. Hiermee wordt de hele woning met behulp van vloerverwarming verwarmd. Henk Vos: “Iedere ruimte is apart geregeld. Als jij het in de slaapkamer niet warmer dan vijftien graden wil hebben, dan kan dat. Maar ondertussen is het in de woonkamer net zo makkelijk 20 graden. Iedere ruimte heeft dan ook een aparte WTH-thermostaat. Dit werkt prima.”

EPC van nul

De 22 woningen in fase 3 zijn net als de eerder gebouwde woningen niet ‘nul-op-de-meter’, benadrukt Henk Vos. Maar ze zijn wel gebouwd met een EPC van nul. Dat betekent dat ze duurzaam en energiezuinig zijn. Bewoners besparen met dit systeem tot maar liefst 45 procent op hun energieverbruik. Bovendien wordt de CO2-uitstoot tot 45 procent verlaagd.”

Gevraagd naar de voordelen van dit vernieuwde Vaillantsysteem? Henk Vos: “Het is een modulerend systeem dat zich traploos aanpast aan het vermogen dat nodig is voor de woning en werkt daarom optimaal. De warmtepomp is verder voorzien van de nieuwste software en heeft een veel betere COP oftewel efficiëntie. Het is een mooi systeem.”

Patrick Schimmel: “Een ander voordeel van de flexoCOMPACT is dat het flexibel is in te passen in elke woonsituatie. Niet alleen bij nieuwbouw, maar zeker ook bij bestaande woningen.

De samenwerking in het bouwteam was traditioneel, maar verliep prima, zegt Henk Vos. “Bouwer is Heijmans en fungeerde als hoofdaannemer. Wij zijn een van de onderaannemers. Wat opvalt, is dat de ook de onderaannemers prima samenwerken. De werkzaamheden werden prima op elkaar afgestemd.”

We maken een rondje over de bouw met Patrick Schimmel. Hij laat zien dat de warmtepompen in sommige huizen in de trapkast staan en bij een aantal woningen op zolder. “De systemen zijn niet alleen energiezuinig, maar ook fluisterstil. Ze zijn uitgerust met speciale dempingstechnieken en isolatie. Vandaar dat ze prima in de woning te gebruiken zijn. Je hebt er geen overlast van.”

We bezoeken ook een woning waar de warmtepomp nog moet worden geïnstalleerd. Eens temeer valt het compacte formaat op. “Het is niet alleen voor de bewoners een mooi systeem, maar ook voor ons als installatiebureau. Het werkt allemaal heel prettig. Daar zorgt Vaillant wel voor…”

Technisch Bureau van Slooten heeft de andere installaties – zoals het loodgieterswerk en de ventilatie – zelf weer via onderaannemers uitbesteed. Voor welke ventilatie er is gekozen? “Voor een mechanische ventilatie”, aldus Henk Vos.

Fase 3 is voor Technisch Bureau van Slooten in januari van start gegaan. De eerste woningen zijn inmiddels opgeleverd en de laatste woningen van deze diverse wijk zullen nog voor de zomer bewoond zijn.