Duurzame renovatie van een jaren '60 woning
Woningen uit de jaren zestig staan niet bekend om hun indrukwekkende isolatiewaarde. Met de juiste technieken is het echter wel degelijk mogelijk om ze gasloos te maken, zo blijkt uit de renovatie van deze vrijstaande woning. Het hart van de warmtevoorziening is een flexoTHERM warmtepomp van Vaillant.
Het woonhuis ligt in een prachtige, groene omgeving en niemand kan meer over de klimaatinstallatie vertellen dan Michel Roest, eigenaar van Losada Installatietechniek. Hij was afgelopen jaar verantwoordelijk voor de installaties in het ambitieuze renovatieplan van dit woonhuis. “Nadat ze het huis in oude staat gekocht hadden, waren de bewoners duidelijk: wij willen een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achterlaten. Dat betekende dus all-electric én zonnepanelen”, vertelt Roest.
Isoleren is het toverwoord
Valk Architecten maakte het strijdplan. De belangrijkste eerste stap was natuurlijk isoleren, isoleren, isoleren. Bij het nieuw te bouwen gedeelte, een grotendeels glazen woonkeuken, was dat een kwestie van de juiste materialen kiezen. Bij het bestaande gedeelte moest de isolatie echter in, of tegen de bestaande constructie worden aangebracht.
Vervolgens kwam Michel Roest op het toneel voor de installatie. Samen met hem maakten de bewoners de keuze voor een grondgebonden flexoTHERM warmtepomp van Vaillant. “Voor de warmtepomp zijn zes boorgaten gemaakt van elk tachtig meter diep. Die zijn met het tichelmansysteem aan elkaar verbonden”, vertelt Roest. “Met een water-water warmtepomp weten de bewoners zeker dat ze in deze serene omgeving geen last zullen krijgen van het geluid van een ventilator. Bovendien geeft deze installatie je goede mogelijkheden om het systeem in de zomer om te draaien voor het koelen van je huis.”
Gründlichkeit
Wie kiest voor installatiebedrijf Losada, kiest voor Vaillant als het gaat om warmtepompen. Michel Roest werkt al tientallen jaren met dit A-merk. “Duitse gründlichtkeit hè”, grapt hij. “Daar houd ik van.” Als relatief klein bedrijf werkt hij met één toeleverancier van warmtepompen. “Mijn visie is dat je je moet specialiseren in een systeem, zodat je daar alles van weet. Je moet ermee kunnen lezen en schrijven, niet alleen voor wat betreft de installatie, maar ook als het gaat om de afstelling. Dat komt bij warmtepompen nog best nauw.” Dat hij vervolgens voor Vaillant koos, had te maken met de goede ervaring die hij met het merk had opgedaan in de loop der jaren. “Zowel het ontwerp als de afwerking zijn in orde. En ook als het gaat om ondersteuning bij de wat complexere projecten zoals deze kan ik altijd op ze rekenen.”
No-brainer
Intussen genieten de bewoners van hun riante woning die ook in de gure wintermaanden comfortabel warm blijft, ook al is vrijwel de hele achterpui nu van glas. “Als alles goed op elkaar is afgestemd, dus isolatiewaarde, luchtverversing en warmtepompinstallatie, dan is dat geen enkel probleem”, weet Roest.
Voor hem is inmiddels wel duidelijk dat de warmtepomp een onlosmakelijk onderdeel is van onze toekomst. “Natuurlijk zijn er ook plekken waar je misschien aan andere oplossingen moet denken, vooral in de binnenstedelijke gebieden. Maar vooral als het gaat om nieuwbouw, waarbij je de constructie van het huis kun afstemmen op lage-temperatuursafgifte, dan is de warmtepomp een absolute no-brainer, oftewel de meest logische oplossing die je kunt bedenken.”