Nieuwbouwappartementen in Gorredijk

De bouwput is inmiddels opgeruimd en het winkelend publiek heeft weer bezit genomen van het sfeervolle centrum. Toch was het dorpshart van het Friese Gorredijk amper een jaar geleden nog het terrein van bouwvakkers, die voor een grote nieuwbouwoperatie tekenden. Een deel van het HEMA-gebouw werd opnieuw opgetrokken. Daardoor ontstond de mogelijkheid om een robuust pand neer te zetten met twee extra verdiepingen. Daar zijn acht nieuwe appartementen in gesitueerd. Deze zijn door Algera Installatietechniek uit Bitgum voorzien van een duurzame Vaillant-installatie.

De bouwput is inmiddels opgeruimd en het winkelend publiek heeft weer bezit genomen van het sfeervolle centrum. Toch was het dorpshart van het Friese Gorredijk amper een jaar geleden nog het terrein van bouwvakkers, die voor een grote nieuwbouwoperatie tekenden. Een deel van het HEMA-gebouw werd opnieuw opgetrokken. Daardoor ontstond de mogelijkheid om een robuust pand neer te zetten met twee extra verdiepingen. Daar zijn acht nieuwe appartementen in gesitueerd. Deze zijn door Algera Installatietechniek uit Bitgum voorzien van een duurzame Vaillant-installatie.

Het is deze zonnige voorjaarsdag gezellig druk in Gorredijk. We ontmoeten Meindert Algera in de HEMA, gelegen aan de Opsterlandse Compagnonsvaart, een kanaal dat vroeger deel uitmaakte van de landelijke turfroute. Bij de HEMA praat Meindert Algera ons bij over dit project. De eigenaar van de Hema is namelijk ook de eigenaar van de acht nieuwe appartementen.

Meindert Algera kent de weg en zorgt voor koffie: “Omdat de winkel deels vernieuwd werd, ontstond de mogelijkheid om een hoger pand terug te bouwen en appartementen toe te voegen. Er was vraag naar woningen en het gebouw past in de kern van het dorp. De wens was om er duurzame woningen van te maken. Zonder gas. Het was voor ons een mooi project. Samen met de eigenaar, de aannemer, de architect, een adviesbureau en de installateur vormden we een bouwteam, dat vanaf de eerste dag samen is opgetrokken. Dat werkte heel prettig.”

Lautenbag Architectuur uit Hindelopen ontwierp de nieuwbouw waarbij de voorste dertien meter van het winkelpand – aan de kant van de parkeerplaats – werd vervangen. Het leverde een compleet nieuwe gevel op. Iets wat mede komt door de nieuwe appartementen. Het pand kent een klassieke opbouw. De appartementen zijn aan de achtergevel sober gehouden met zwarte beplating en gegalvaniseerde trappen en galerijen. Het bezorgt het centrum een stijlvol plaatje. De appartementen lopen binnen van achteren helemaal door tot aan de voorkant, zodat de bewoners zowel zonlicht hebben op het zuiden als op het noorden.

Meindert Algera: “De insteek is altijd geweest om er duurzame woningen van te maken, maar er hoefde niet gekoeld te worden. Samen met de eigenaar hebben we gekozen voor een luchtwaterwarmtepomp, de aroTHERM in combinatie met de uniTOWER waar effectief 170 liter warm water in kan. Die is gekoppeld aan vloerverwarming. In geen enkel appartement vind je nog radiatoren. Waarom we hiervoor gekozen hebben? Allereerst wilden we graag zaken doen met Valliant. Uit ervaring weten we dat ze altijd actief meedenken. Dat is in dit geval ook gebeurd. Voordat we een keuze konden maken, hebben we eerst allerlei verschillende opties afgewogen. Er was op deze locatie geen mogelijkheid om de grond in te gaan. Dan vallen bepaalde installaties al af. Omdat het gevraagde vermogen niet hoger is dan 5 kW/u is de keuze gevallen op de krachtige aroTHERM warmtepomp. Een mooie installatie. Energiezuinig en comfortabel. De aroTHERM warmtepomp neemt gratis beschikbare energie op uit de buitenlucht. De pomp werkt samen met de uniTOWER die in iedere woning in de meterkast staat.”

Meindert Algera neemt ons mee voor een rondje door het nieuwe complex. We klimmen eerst het dak op waar acht aroTHERM-units mooi op een rij staan te glimmen in de zon. Ze zien er splinternieuw uit en zijn dat feitelijk natuurlijk ook. Ze doen pas vijf maanden dienst. “De aroTHERM-units produceren wat geluid en daarom is het goed dat ze op het dak staan”, vertelt Meindert, terwijl hij een rondje maakt over het dak en alle units stuk voor stuk inspecteert. Daarna wijst hij over het dak. “Je ziet dat er nog voldoende ruimte is. De voorwaarden zijn gecreëerd om hier ook pv-panelen te plaatsen. Om het duurzame plaatje rond te maken. Dat is nu even niet aan de orde, maar past wel in het uitbreidingsplan.”

We dalen af naar een van de appartementen, waar we gastvrij worden binnengelaten. In de kleine meter- annex opbergkast ontdekken we de uniTOWER net als de luchtventilatieinstallatie. In de uniTOWER zit een buffervat waarin water op temperatuur gehouden wordt. Hiermee kan de bewoner afwassen en douchen. Omdat warmtepompen lage temperatuur hebben is dat een vrij groot vat. Vanwege het comfort.”

Veel ruimte is de bewoner niet kwijt met deze compacte oplossing. Daardoor blijft er veel ruimte over voor opslag. Ook de leidingen en installaties zien er nog als nieuw uit. In de woning zelf ontdekken we de thermostaat. Maar daar hoeft de bewoner niks mee, benadukt Meindert Algera. “We hebben alle bewoners uitgenodigd voor een informatieavond. Daar hebben we gezegd dat ze de temperatuur altijd op dezelfde stand moeten laten staan. Dat werkt het beste. Tot dusver zijn er geen klachten en is iedere bewoner blij met de installatie. De energiekosten zijn laag, krijgen we regelmatig te horen.”

Meindert Algera is te spreken over de samenwerking in het bouwteam. “Alles werd prima op elkaar afgestemd. Zelf hebben we ook prettig samengewerkt met het adviesbureau van de opdrachtgever, die de bouw begeleidde. In een relatief korte tijd kreeg dit gebouw vorm. Wij hebben als totaal-installateur overigens ook voor het water en de elektriciteit gezorgd. Dat maakt het extra bijzonder.”