Zoek

130 jaar oud en toch energieneutraal

Nederland wil van het gas af, maar is dat wel mogelijk wanneer je een vooroorlogse woning hebt? Ja, is het simpele antwoord volgens de eigenaar van installatiebedrijf Roos & la Fleur. De eigenaar van dit installatiebedrijf, maakte zijn eigen woning uit 1890 energieneutraal met behulp van de nieuwste technieken. “Ik wil mijn klanten laten zien dat het kán.”

 

Denk de auto’s even weg en deze gezellige straat voert je zo terug naar de 19e eeuw. De sfeervolle arbeiderswoningen in het hart van de bollenstad zijn erg gewild, weet meneer Roos, die hier met zijn vrouw en hond inmiddels al jaren woont. Maar in het licht van de huidige energietransitie hebben de huizen ook een nadeel, zo weet hij. “In de 19e eeuw was niemand bezig met isolatie. Je bouwde een steens muur en dat was het. Een hout- of kolenkachel kreeg zo’n huis makkelijk warm, geen probleem.”

Anno 2020 denken we daar anders over. Roos, die zelf een bedrijf heeft voor warmte-installaties, besloot daarom zijn huis rigoureus onder handen te nemen.

Mijn vrouw en ik wilden onze bijdrage leveren aan de energietransitie, dat was één reden. Een andere reden was om mijn klanten een mooi demonstratieproject te laten zien. We hebben hierbij hulp gehad van Vaillant.

Veel mensen die een oudere woning hebben, denken dat het niet mogelijk is om hun huis energieneutraal te maken, of ze overzien niet wat er allemaal nodig is. Dit huis kan hen overtuigen.

De aroTHERM monobloc lucht/water warmtepomp staat op een plek waar niemand er last van heeft

Hypermodern

“Het project begon met isolatie,” zo vertelt Roos. “We hebben een compleet nieuwe binnenschil aangebracht in de woning en daarmee de isolatiewaarde ervan naar een eigentijds niveau gebracht. Uiteraard hoort daar ook mechanische luchtverversing bij. Wooncomfort en gezondheid staat immers op de eerste plaats.”

Tegelijkertijd werd ook de methode van warmteoverdracht aangepakt. De radiatoren ging naar de oud-ijzerboer, om plaats te maken voor vloerverwarming op alle verdiepingen. Daarmee was de weg geëffend voor de aanleg van een warmtepompsysteem. “Wij hebben gekozen voor een lucht-water warmtepomp aroTHERM monobloc van Vaillant, met een vermogen van 5 kilowatt”, vertelt Roos. Die wordt ondersteund door twee zonnecollectoren op dak, waarmee het water wordt voorverwarmd door de directe werking van de zon.

Het hart van de installatie vinden we in een kast onder de trap. Daar maakt Roos zijn belofte waar dat hij met dit project bewijst wat voor velen onmogelijk lijkt. In een ruimte van krap anderhalve vierkante meter, staat en hangt een veelvoud aan warmte-installaties. Hier komt onder meer de warmte van de warmtepomp binnen. Die gaat naar een buffervat van 300 liter dat via een ander apparaat ook de warmte van de zonnecollectoren ontvangt. Een kast met een tapwaterspiraal zorgt voor de verdeling van het warme tapwater door het huis, terwijl een menggroep de warmte doorgeeft aan de vloerwarming.

Andere installaties zorgen voor koelmogelijkheden in de zomer, ook weer met een (kleiner) buffervat. In de ruimte vinden we ook een hypermoderne groepenkast. Die haalt vrijwel alle benodigde stroom van de twaalf PV-panelen op het dak van het huis

Een heel gepuzzel was het

Met zo weinig beschikbare ruimte moet je superefficiënt omgaan met elke centimeter die je ter beschikking hebt.

Dat geldt overigens niet alleen voor de apparaten maar ook voor de vele tientallen meters aan leidingen.

“Stukje bij beetje elk onderdeel van de installatie aanleggen en dan ook zien hoe het functioneert. Geweldig is dat. Als je ermee werkt zie je hoe mooi al die apparaten eigenlijk zijn.”

Alleen vormen de apparaten niet het hele verhaal. Zelfs als de laatste schroef in de muur zit ben je er nog niet, weet Roos. “Je weet niet hoe het huis reageert en je weet ook niet hoe de mensen die er wonen zich zullen gedragen. Dus wat dan nog volgt is de finishing touch, waarbij de installatie zo wordt ingeregeld dat het comfort op het hoogste niveau komt. Voor mij is het daarbij prettig dat ik altijd kan terugvallen op de specialisten van Vaillant, als een apparaat zich bijvoorbeeld toch anders gedraagt dan verwacht.”

Stappenplan

Roos heeft inmiddels een comfortabele winter achter de rug én hij heeft zijn showcase om te laten zien aan klanten. Schrikken die niet terug van wat er allemaal nodig was om deze 19e eeuwse woning energieneutraal te krijgen? “Nee”, zegt Roos, “Ik leg dan altijd uit dat je het in fases kunt doen. Eerst isoleren en ventilatie bijvoorbeeld, dan zonnecollectoren en PV-panelen, vloerverwarming en ten slotte de warmtepomp. Dat alles kun je uitsmeren over een paar jaar om het project overzichtelijk te houden en de kosten beheersbaar. Als je dat stappenplan eenmaal hebt doorlopen dan ben je wel écht klaar voor de toekomst.”

Bekijk de video