Zoek

Vaillant ontwikkelt unieke warmtepomp voor CO2-neutrale woningen van Live Free

Vaillant heeft samen met LiveFree op Texel vier duurzame en energieleverende woningen ontwikkeld. Één van deze woningen is ook CO2-neutraal en doet dus geen beroep op externe bronnen of fossiele brandstoffen. Mede dankzij de innovatieve warmtepomp van Vaillant draait deze woning volledig onafhankelijk.

Drie van de vier woningen zijn energieneutraal, waarbij opwekking en gebruik met elkaar in balans zijn, en waarbij voor koudere periodes andere bronnen benodigd zijn. Één woning is zelfs volledig zelfvoorzienend en CO2-neutraal. Deze woning draait dus volledig autonoom zonder beroep te hoeven doen op andere bronnen.

De woningen wekken zelf energie op die ze ook zelf opslaan en gebruiken. Deze energie voorziet de bewoners vervolgens in hun eigen, persoonlijke energiebehoefte. De woningen hebben standaard een lage energiebehoefte vanwege onder andere de plaatsing (waardoor zonlicht optimaal kan worden opgevangen door de zonnepanelen), optimale isolatie (ontwikkeld voor -30 graden) en het toepassen van energie- en waterbesparende maatregelen in de woning zelf.

Warmtepomp

Bij een surplus aan energie wordt deze ingezet ten behoeve van andere gebruikers en optioneel (elektrische) mobiliteit. De energie wordt opgewekt door onder andere zonnepanelen en door het gebruik van een Vaillant warmtepomp. Speciaal voor dit project is deze Vaillant warmtepomp aangepast om de unieke vraag van zelfvoorzienendheid te kunnen beantwoorden. Het gaat hier om een lucht-/water warmtepomp, waarbij de buitenlucht als energiebron wordt gebruikt om het water te verwarmen. Die warmte wordt ingezet in de vloerverwarming en in de close-in boiler. Er is er een extra groot buffervat ontwikkeld, waarmee er meer warmtestabiliteit wordt gegenereerd.

De warmtepomp draait bij voorkeur overdag op het moment dat er energie van de zonnepanelen beschikbaar is. Dus ook in de winter, op koude zonnige dagen. De buffer is er dan voor de nacht en voor dagen met minder zon.

Scandinavië

De moderne woningen worden volledig in een fabriek geproduceerd volgens Scandinavische eisen voor isolatie (die vanwege de kou veel hoger zijn), inclusief afwerking. Ze zijn volledig verplaatsbaar en kunnen daardoor flexibel geplaatst worden op plekken waar behoefte is aan (tijdelijke) woningbouw. De omstandigheden in Texel lenen zich uitstekend voor dit project: het is er over het algemeen zonniger, het is er minder koud en er is meer wind. Momenteel wordt onderzocht of de woningen ook op andere plaatsen te realiseren zijn.