Veelgestelde vragen over kosten warmtepomp
Is een warmtepomp goedkoper dan gas?
Een warmtepomp is voor veel huishoudens een goedkopere optie dan verwarmen met gas. Hoewel de aanschafkosten van een warmtepomp hoger zijn dan van een gasketel, werken deze systemen een stuk efficiënter. Op de lange termijn zijn warmtepompen erg rendabel, zeker in combinatie met zonnepanelen. Houd er wel rekening mee dat een woning (relatief) goed geïsoleerd moet zijn om een warmtepomp efficiënt te laten werken. Informeer bij een Installatiepartner van Vaillant om meer informatie te ontvangen over de installatie van een warmtepomp bij jou thuis.
Is een huis met een warmtepomp meer waard?
De installatie van een warmtepomp verhoogt doorgaans de waarde van een woning. Een warmtepomp verbetert namelijk het wooncomfort en zorgt voor aanzienlijk lagere energiekosten. Daarnaast is een woning met de installatie van een warmtepomp ook klaar voor de toekomst en hoeven nieuwe bewoners zelf niet te investeren in een nieuw systeem. Al deze factoren hebben een waardeverhogend effect.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Het gebruik van zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp resulteert in een zeer goedkope manier van verwarmen. In dit geval heb je namelijk geen gas meer nodig en de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt wordt geheel gratis opgewekt door de zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt voor een warmtepomp verschilt sterk per systeem. Doorgaans heeft een gemiddeld huishouden 6 tot 13 panelen nodig voor een warmtepomp.
Hoeveel subsidie kan ik krijgen voor een nieuwe warmtepomp?
Op dit moment heeft de Nederlandse overheid een subsidieregeling voor de investering in duurzame energie. De zogenaamde ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Bij de installatie van een warmtepomp kun je aanspraak maken op deze warmtepomp subsidie. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp dat je laat installeren en het thermisch vermogen. Voor een Vaillant warmtepomp ligt de subsidie in 2025 tussen de €1.700 en €3.700, afhankelijk van het gekozen model en vermogen.
Wat is de terugverdienperiode van een warmtepomp?
Het grote voordeel van een warmtepomp is de besparing op je energierekening, waardoor je er qua maandlasten op vooruit gaat. Op die manier is het dan ook mogelijk om de terugverdienperiode van de warmtepomp vast te stellen en deze vrij nauwkeurig te bepalen.
De vuistregel om de terugverdientijd te berekenen en dus de kosten en besparing af te wegen, is de kosten te delen door de jaarlijkse besparing. Er wordt hierbij geen rekening gehouden met de toekomstige energieprijzen of kosten van financiering. Uiteraard is de terugverdientijd ook afhankelijk van het type warmtepomp en de subsidie die je kunt ontvangen.