Zoek
Contact
Verwarmingsadvies

Wat is een warmtepomp?

Wil je verwarmen op een manier die het milieu beschermt en zowel energie en geld bespaart? Dat kan met een systeem dat natuurlijke rijkdommen beschermt, omdat het uitsluitend gebruik maakt van hernieuwbare en niet-fossiele energie. Met een warmtepomp kies je een verwarmingssysteem dat geschikt is voor de toekomst.

Bij de keuze voor een warmtepomp is een belangrijk criteria wat voor voordelen het systeem met zich meebrengt. Maar niet elke warmtepomp werkt op dezelfde manier, dus ook het soort warmtepomp speelt een grote rol. Daarom beginnen wij bij de vraag wat een warmtepomp precies is, met het benoemen van een tweetal voordelen en welke soorten warmtepompen er precies te krijgen zijn.

De voordelen van een warmtepomp

Bij de installatie van een warmtepomp komen enkele voordelen kijken. Zo kan je met een warmtepomp afhankelijk van een aantal factoren flink besparen. Met een warmtepomp bereid je jezelf goed voor op een toekomst met minder of zelfs zonder fossiele brandstoffen. Tevens is het een duurzame manier van verwarmen, omdat met een warmtepomp de uitstoot van CO2 tot wel 30% verlaagd kan worden ten opzichte van een traditionele cv-ketel.


Kostenbesparend

Warmte van de zon wordt opgeslagen in de lucht, aarde en grondwater. Een warmtepomp maakt gebruik van deze energiebronnen buiten om het binnen lekker warm te maken. Met slechts 25% elektrische energie kan de warmtepomp 100% warmte-energie produceren. Maar liefst 75% van deze energie is afkomstig uit de natuur en dus helemaal gratis! Het is zelfs nog zuiniger wanneer je een warmtepomp combineert met zonnepanelen, omdat je de elektriciteit voor de warmtepomp heel gemakkelijk door de omzetting van zonlicht kunt opwekken.


Duurzaamheid

De vraag naar duurzame energie neemt fors toe. Een belangrijke aanleiding hiervoor is het Parijs Klimaatakkoord, waarbij bijna alle landen hebben beloofd acties te ondernemen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Een voorbeeld van een maatregel in Nederland is dat er vanaf 1 juli 2018 geen gasaansluitingen meer worden geïnstalleerd in nieuwbouwwoningen.

Warmtepomptechnologie wordt ook gepromoot omdat het gebruik van duurzame energie voor verwarming bijzonder voordelig is voor jou en het milieu. Een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot in Nederland is te wijten aan huishoudens die gas verbruiken voor verwarming en warmwaterproductie. Een warmtepomp kan op dit moment de uitstoot met wel 30% verlagen ten opzichte van een traditionele cv-ketel op gas. Omdat steeds meer elektriciteit voortkomt uit groene energiebronnen, zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht, zal de CO2-uitstoot van warmtepompen blijven dalen. Met het installeren van een warmtepomp verklein je dus jouw ecologische voetafdruk.

De soorten warmtepompen

Zoals hierboven is uitgelegd maken warmtepompen gebruik van de beschikbare energie uit onze omgeving. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de warmte uit drie rijke bronnen, namelijk lucht, grond en grondwater. Lucht- en grondgebonden warmtepompen zijn op dit moment veruit de twee meest gebruikte systemen.

Ook is er bij de stap naar een duurzamere manier van verwarmen een keuze te maken tussen de opstelling waarin de warmtepomp komt te functioneren, namelijk in een hybride óf een all-electric oplossing.

Een luchtgebonden of grondgebonden warmtepomp

Bij een luchtgebonden warmtepomp wordt door een apparaat dat buiten staat, ook wel buitenunit genoemd, warmte uit de omgevingslucht gehaald. Voor een buitenunit heb je niet veel ruimte nodig, en ook geen vergunning. Dit zorgt ervoor dat luchtgebonden warmtepompen momenteel erg populair zijn. Een nadeel is echter dat door grotere schommelingen van de buitentemperatuur een luchtgebonden warmtepomp minder efficiënt is dan een grondgebonden warmtepomp.

Een grondgebonden warmtepomp onttrekt ook warmte aan de omgeving, maar zoals de naam al doet vermoeden gebeurt dat bij dit systeem uit de grond. Dit wordt gedaan door middel van ingegraven horizontale of verticale collectoren. Hierdoor kan de warmtepomp sterke prestaties leveren, maar de grond moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Horizontale collectoren hebben veel ruimte nodig en er moet grondwerk plaatsvinden om ze in te graven, wat dit type warmtepompen duur in aanschaf maakt. Verticale collectoren nemen minder ruimte in beslag, maar hebben wel een vergunning nodig.


Een all-electric of hybride opstelling

Mocht je besluiten op een duurzamere manier te gaan verwarmen, dan heb je afhankelijk van een aantal factoren de keuze tussen een all-electric of een hybride oplossing.

Bij een all-electric oplossing is er sprake van een warmtepomp die, in combinatie met een boilervat, zorg draagt voor zowel de verwarmings- als warmwaterbehoefte.

Bij een hybride oplossing wordt de cv-ketel juist uitgebreid met een duurzaam verwarmingssysteem. In de meeste gevallen verwijst de term hybride verwarmingsoplossing naar de combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. De cv-ketel levert met deze optie het warme tapwater en de warmtepomp zal voor het grootste deel van het jaar zorgdragen voor de verwarming van de woning. De cv-ketel springt voor de verwarming van de woning alleen bij als dat nodig is. Een hybride verwarmingssysteem schakelt automatisch tussen brandstofbronnen met behulp van een intelligent regelsysteem.

Waar het bij een all-electric warmtepomp noodzakelijk is om uw huis volledig te isoleren, waaronder het dak, de gevel, de vloer én dubbel glas, is dit bij een hybride warmtepomp niet persé nodig. Gemiddelde isolatie van de woning is al voldoende om een hybride warmtepomp systeem te installeren.


Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van alle informatie nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Contactformulier 020 565 9422