Zoek

Groenwijk Vaillant

Onze visie op duurzaam wonen met zicht op een groene toekomst

Download het visiepaper (3,46 MB)

Comfortabel verduurzamen van thuis

In 2050 is Nederland klimaatneutraal en is de economie volledig circulair. Voorbereid zijn op deze toekomst vraagt nu om het maken van weloverwogen keuzes in het verduurzamen van onze woningen. Dit geldt zowel voor particuliere woningeigenaren en woningcorporaties, alsook voor installateurs en project partners die betrokken zijn bij het ontwerpen en uitvoeren van verduurzamingstrajecten. Via Groenwijk Vaillant maken wij verduurzamingsroutes zichtbaar en delen wij inzichten en inspiratie om het comfortabel verduurzamen van thuis te realiseren.

Groenwijk Vaillant inspiratiewoningen

Nederland kent een grote diversiteit in woningkenmerken en individuele comfortbehoeften. Dit vraagt om het toepassen van verschillende verduurzamingsroutes: niet één universele oplossing voor iedereen maar een passende oplossing voor de specifieke woonsituatie. Op basis van een representatieve weergave van de Nederlandse woningvoorraad bieden de Groenwijk Vaillant inspiratiewoningen een leidraad voor verduurzamingsroutes richting het einddoel in 2050.

Vrijstaande woning (2006 – 2020)

Woningen gebouwd in deze periode zijn uitstekend geïsoleerd en vaak al voorzien van een laag temperatuur afgiftesysteem. Dit maakt dat voor dit type woningen een all-electric warmtepomp systeem de meest logische verduurzamingsroute is. Via deze route wordt een lucht-water of grondgebonden warmtepomp toegepast in combinatie met een warmwaterboiler. Extra aanpassingen aan de woning zijn vaak niet meer nodig waardoor de woning in één keer aardgasvrij kan worden gemaakt.

Twee-onder-een-kap woning (1992 – 2005)

Dit type woningen beschikken in de basis reeds over een goed isolatieniveau en worden nog vaak verwarmd met een hr-ketel. Voor deze woningen is een all-electric ready hybride warmtepomp installatie een haalbare verduurzamingsroute. In deze situatie wordt een lucht-water warmtepomp bij een bestaande cv-ketel geplaatst. Eventueel in combinatie met toekomstige verbouwingen kan stapsgewijs worden toegewerkt naar het volledig elektrisch verwarmen van de woning.

Rijwoning (1975 – 1991)

Deze woningen zijn veelal redelijk geïsoleerd en worden hoofdzakelijk verwarmd met een hr-ketel. Een duurzaam gas ready hybride warmtepomp installatie is voor dit type woningen een kansrijke verduurzamingsroute. Hierbij wordt een lucht-water warmtepomp als add-on bij een bestaande óf nieuwe cv-ketel geplaatst. Als voor de hr-ketel in de toekomst groen gas of groene waterstof beschikbaar komt kan een volledig duurzame eindoplossing worden gecreëerd.

Voor iedere woning de juiste route

Succesvol verduurzamen vraagt om meerdere verwarmingstechnologieën. Lees meer over de mogelijke verduurzamingsroutes richting klimaatneutraal verwarmen in het Vaillant visiepaper.

Wat wij samen en met onze partners realiseren

Het verduurzamen van woningen in Nederland valt of staat met sterke samenwerkingen. Experts van Vaillant werken elke dag samen met professionele partners om een klimaatneutrale woningvoorraad te realiseren.

Een aantal praktijkvoorbeelden van onze partners

De ervaringen van onze collega's

Woningcorporatie

Installateur

Madaster

Vaillant expert

Woningcorporatie

Woningcorporatie OFW verduurzaamt het woningbezit met Vaillant

Kars Orsel, projectleider bij OFW: “Wij bezitten zo’n 4.500 woningen. Het is een gigantische uitdaging om ons gehele bezit aardgasvrij te maken vóór 2050. Maar we zien constant kansen. In ‘De Lange Streek’, een straat in Swifterbant in Flevoland, testen wij samen met installateur Feenstra en Vaillant een nieuw concept om relatief nieuwe woningen te verduurzamen. Recent hebben wij hier 27 woningen uit 2002 en 2003 voorzien van een aroTHERM 7 kW warmtepomp van Vaillant. Om in 2050 helemaal van het aardgas af te kunnen zijn, moeten overheid, fabrikant, installateur en woningbezitters tot elkaar komen om verduurzaming betaalbaar en toegankelijk te maken.”

Installateur

Industria Techniek dringt gasverbruik terug met Vaillant

Maurice Ritmeester, directeur bij Industria Techniek: “Wij helpen mensen met het verduurzamen van woningen en gebouwen. Als daar een warmtepomp of hybride systeem nodig is, werken we met de producten van Vaillant. De wens van de consument en hun budget moeten daarbij samenkomen. Wij geven, afhankelijk van deze factoren, het beste advies om te optimaliseren. Gasverbruik terugdringen en zo veel mogelijk stoppen – daar gaat het om.”

Madaster

Vaillant in het circulariteitsregister van Madaster

Sander Beeks, Partnership Manager bij Madaster: “De afgelopen jaren nam de vraag naar inzicht in circulariteit enorm toe. Bij Madaster bieden wij dat inzicht. Wij verstrekken het register waarin materialen en producten, die in de gebouwde omgeving gebruikt worden, terug te vinden zijn. We maken transparant in hoeverre gebruikte materialen in bijvoorbeeld een woning circulair, en dus goed voor het milieu zijn. Vaillant’s warmtepompen staan in dit register. Projectontwikkelaars die deze warmtepompen gebruiken, kunnen met een landelijk geaccepteerde norm laten zien dat zij duurzaam bouwen.”

Vaillant expert

Meer productkennis leidt tot betere adviezen

René van Oostveen, technisch adviseur bij Vaillant: “Als technisch adviseur voor de buitendienst sta ik in direct contact met zowel de installateur als de eindgebruiker. Ik kom op locatie en help bij de installatie en eerste ingebruikname van onze systemen. Daar zie ik dat installateurs vaak nog geen warmtepomp of hybride warmtepompsysteem adviseren, of dat niet goed durven, door een gebrek aan kennis. Maar met meer productkennis kunnen ze betere adviezen geven. Daar springen wij als Vaillant proactief op in. We bieden trainingen aan, geven technisch advies, helpen installateurs bij het opstellen van adviezen en ontwerpen, en we geven extra support bij service en onderhoud als dat gewenst is.”

Download hier het Groenwijk Vaillant visiepaper

Met een breed aanbod aan hoogwaardige technologieopties biedt Vaillant voor iedere woning een passende en haalbare duurzame verwarmingsoplossing.

Contactformulier

Laat je gegevens achter om meer te weten te komen over Groenwijk Vaillant en de verduurzamingsoplossingen die Vaillant te bieden heeft.

Ben je consument en wil je advies over je eigen woning? Vul dan onze adviestool in en een installateur zal contact met je opnemen!

Er is een fout opgetreden bij het verzenden van je gegevens. Probeer het later nog eens.

Veelgestelde vragen