Zoek

Grote renovatieprojecten met warmtepompen:
hoe maak je ze als installateur winstgevend?

De energietransitie raakt op stoom. Steeds vaker komen er grootschalige renovatieprojecten op de markt, waarbij er vraag is naar de plaatsing van grotere aantallen hybride warmtepompen binnen één project. Dit soort projecten brengen extra uitdagingen met zich mee. Zaken die je goed moet regelen, omdat ze snel de winstgevendheid van je project drukken als je er onvoldoende aandacht aan besteedt. En dan gaat het zeker niet alleen om de installatie en inbedrijfstelling van de warmtepompen zelf. Hoe zorg je er als installateur voor dat je het zo organiseert dat je toch voldoende verdient aan grotere renovatieprojecten? In dit artikel de belangrijkste tips en tricks.

Voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding

Voorzie je een keer een enkele woning van een nieuw warmtepompsysteem, dan rijd je meestal op de ochtend dat je met het werk start even langs de groothandel om de spullen op te halen. Meestal geen probleem, nu de voorraden na de coronaperiode over het algemeen weer goed op peil zijn. Maar, bij grootschalige projecten waarbij je grotere aantallen warmtepompen plaatst is dit natuurlijk geen optie. Succesvol zijn met grootschalige warmtepompprojecten, dat draait uiteindelijk in de kern om drie dingen: voorbereiding, voorbereiding en voorbereiding. Heb je dat niet goed voor elkaar, dan is de kans groot dat je project uit de hand loopt en dat je er uiteindelijk weinig of niets aan overhoudt. Een goede voorbereiding vraagt om de juiste partners in het project. Partners op het gebied van engineering, pre-montage en distributie. En daarnaast natuurlijk een partner die jou de juiste producten levert.

Voorbereiding: engineering

Elk succesvol grootschalig renovatieproject met warmtepompen begint bij de juiste engineering. Is de engineeringcapaciteit en -kennis in je eigen bedrijf beperkt, kies dan voor een partner die het hele installatieproces overziet en je hiermee op gang helpt. Een partner die meedenkt in het project over zaken als de beschikbare ruimte voor de warmtepompen, de benodigde capaciteit, geluidseisen, ruimte voor PV-panelen, de vraag of het project beter gediend is met monoblocs of met split systemen etc. Een goede engineering partner denkt echt met je mee en adviseert daarnaast bijvoorbeeld ook over eventuele boilersystemen. Of over de mogelijkheid en haalbaarheid van centrale oplossingen, waarbij de warmte voor meerdere woningen op één plek wordt geproduceerd.

Voorbereiding: premontage via skids

Vooral bij grotere warmtepompprojecten is de uitdaging om de installatietijd op locatie per warmtepompunit zo kort mogelijk te houden en het installatiegemak groot. Zijn beide op orde, dan is een goed rendement op je project dichtbij. Zijn deze niet op orde, dan maakt dit vaak precies het verschil tussen een winstgevend en een verlieslatend project.

Wat hierbij een goede steun kan zijn, is de toepassing van skids. Voor dergelijke prefab systemen werk je samen met een of meer gespecialiseerde skid-partners. Pre-montage van de warmtepompinstallaties op frames vóór deze naar de renovatielocatie gaan, maakt razendsnelle eindmontage op de plaats van bestemming mogelijk. Een groot deel van het werk is dan inmiddels al gedaan en het laatste deel van de montage is een fluitje van een cent. Soms kun je dat laatste deel van het werk daardoor zelfs door minder gekwalificeerde medewerkers laten uitvoeren. Ook een prima oplossing als je zelf beperkt bent in de installatiecapaciteit in je bedrijf.

Voorbereiding: logistiek

Of je nu wel of niet met skids werkt: denk goed na over je logistieke aanpak. Hanteer zoveel mogelijk het ‘just-in-time’ principe. De delen van de warmtepompsystemen worden dan precies op de renovatielocatie afgeleverd op het moment dat je installatieteam klaar staat om aan de slag te gaan. Kies daarom nadrukkelijk voor een distributiepartner die de flexibiliteit biedt om altijd precies te leveren op de momenten en plekken die voor jouw project belangrijk zijn. Dat kunnen ze namelijk lang niet allemaal. Zo realiseer je altijd de kortste doorlooptijd en voorkom je onnodige voorraad- en opslagkosten of vertragingen in je project.

De juiste producten

Zeker voor grootschalige projecten is de keuze van de juiste producten een doorslaggevende succesfactor. Er zijn tegenwoordig enige honderden merken warmtepompen op de markt. Soms zie je als installateur door de bomen het bos niet meer. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen. Let bij de keuze van je warmtepompproducten daarom op het installatiegemak en de beschikbare marge voor jou als installateur. Vergeet daarbij natuurlijk ook niet de kwaliteit van het product. Zodat je niet alsnog achteraf bij je klant ‘op de koffie’ mag komen om na oplevering nog allerlei problemen op te lossen.

Winstgevende projecten met de aroTHERM pure én de beste voorbereiding

Wil je bij grootschalige renovatieprojecten goed beslagen ten ijs komen, kies dan voor Vaillant. Vaillant heeft speciaal voor grootschalige renovatieprojecten het nieuwe hybride split warmtepomp systeem aroTHERM pure ontwikkeld. Dit kwalitatief hoogwaardige product kent een aantrekkelijke marge voor jou als installateur én een zeer aantrekkelijke prijs voor jouw klant. Onze eigen technisch adviseurs helpen je graag persoonlijk samen met jou bij jouw klant aan tafel om te komen tot de beste configuratie. Desgewenst helpen wij je ook om de juiste skid-partner te vinden. Als leidend A-merk in de markt werkt Vaillant bovendien uitsluitend met de betere groothandels. Dat garandeert dat jij altijd op de juiste tijd en de juiste plaats krijgt wat je bestelt. Zó zorg je ervoor dat je bij grote renovatieprojecten met warmtepompen winstgevend bent.

Meer weten over de aroTHERM pure? Klik hier.