Zoek

Woning op het meer in Kalkar (Duitsland)

Op een grindplas in de buurt van Kalkar hebben eigenaar Maas-Roeloffs en architecten Hülsmann & Thieme, in samenwerking met RWE Effizienz GmbH en het Fraunhofer ISE Instituut voor zonne-energiesystemen, in 2011 het pilootproject “Leven vanuit visie” opgezet. Het drijvende onderzoeksstation is een toonbeeld van innovatieve woningbouw en energie-efficiëntie. De geoTHERM plus pekel/water-warmtepomp van Vaillant gebruikt de warmte van het water en draagt zo bij tot het succes van deze actieve woning.

Het pilootproject “Leven vanuit visie” behelst een onderzoeksstation van 120 vierkante meter dat in 2011 werd gebouwd volgens de normen voor actieve woningen. Het kubusvormige gebouw drijft op pontons en vervult een voorbeeldfunctie op het vlak van energie-efficiëntie en innovatieve woningbouw.

Het oorspronkelijke gebouwontwerp werd uitgetekend door de architecten Hülsmann & Thieme. Omdat ruimte in vele steden een schaars goed is geworden, werd de grindplas gezien als een milieuvriendelijk alternatief om structuren met één tot twee bouwlagen neer te zetten. Het pilootgebouw met één verdieping werd als een houtskeletbouw opgetrokken op een stalen ponton. Er zijn nog bijkomende gebouwen gepland. De kubusvormige constructie werd ontworpen als een drijvend onderzoeksstation en wordt gebruikt voor de simulatie en analyse van het dagelijkse leven van een gezin van vier. Om de constructie aan te passen aan de energievereisten, werd de bouwschil geoptimaliseerd, zodat de vereiste warmte minder dan 14 kWh/m2a bedroeg. Deze behoefte wordt gedekt door een geoTHERM plus pekel/water-warmtepomp van Vaillant die werd afgesteld op een vermogen van 3 kW. Het systeem wordt gevoed door een thermische mand in het meer, die als warmtewisselaar functioneert. Een multifunctionele tank van 500 liter slaat de warmte op en levert warm water en drinkwater. Voor de verdere warmteverdeling wordt gezorgd door oppervlakteverwarming en speciale warmtepompen.

Tijdens de zomer wordt het verwarmingscircuit van de warmtepomp automatisch overgeslagen en wordt er overgeschakeld op passieve koeling. De thermische mand geeft het teveel aan warmte rechtstreeks af aan het water van het meer. Het energieconcept wordt verder ondersteunt door drie fotovoltaïsche systemen voor stroomproductie: fotovoltaïsche modules op het dak, collectoren die automatisch de beweging van de zon volgen, en verticaal geïnstalleerde modules die gebruik maken van het licht dat door het water weerkaatst wordt.

Bouwgegevens
Naam van het project:Woning op het meer van Kalkar
Type bouw:Eengezinswoning
Locatie:De grindplas Birgelfeld in Kalkar-Hönnepel
Voltooiing:2011
Kerncijfers - oppervlakte:120 m²
Kerncijfers - technologie:14 kWh/m2a warmte-energie
Kerncijfers - energieconcept:
  • geoTHERM plus pekel/water-warmtepomp met 3 kW
  • Gebruik van de warmte uit het meer via een thermische mand
  • 500 liter multifunctionele tank
  • Warmteverdeling via oppervlakteverwarming en speciale warmtepompen
  • Fotovoltaïsche systemen op 40 m2 voor zelfvoorzienende energiebevoorrading
Vaillant-producten:
Eigenaar:Kieswerk Maas-Roeloffs GmbH & Co. KG
47546 Kalkar / DE
Architecten:Architekturbüro Hülsmann & Thieme
47533 Kleve / DE
www.huelsmann-thieme.de
Facilitair planner:BASCON Engineering GmbH
47574 Goch / DE
www.bascon-eng.de
Vergunningsgegevens:Plannen & bron:
Architekturbüro Hülsmann & Thieme