Zoek

Klaar voor de toekomst: een dak dat stroom én zonnewarmte opwekt

De bewoners van deze ruime vrijstaande gezinswoning, een gezin met jonge kinderen, hebben het enorm getroffen met hun prachtige huis en de forse omringende tuin. Wel wisten ze al sinds de koop van het huis dat het dak vervangen moest worden. Een fikse klus, waar de nodige voorbereiding aan vooraf ging. De keuze viel uiteindelijk op riet en om het plaatje compleet te maken werd ook gekozen voor een Vaillant 3kW-warmtepomp en Volthera PVT-panelen.

Zo klein mogelijke CO2-voetafdruk

“We wonen hier nu al een tijdje en hebben eerst het huis van binnen verbouwd zoals we het graag wilden hebben”, vertelt bewoner Rob. “Toen hebben we ook de vloeren vervangen en meteen overal beneden vloerverwarming aangelegd. Netjes hart-op-hart 10 centimeter, want we wisten toen al dat we een keer naar laagtemperatuurverwarming wilden overstappen.”

“Het zou heel hoge kosten met zich meebrengen om het huis, dat best goed geïsoleerd is, zo veel verder te isoleren tot het punt dat we enkel nog de warmtepomp nodig hebben. En je wilt niet geconfronteerd worden met kou als het een keer heel hard vriest. Bij een hybride systeem springt dan de hr-ketel bij, daar merk je niets van.”

 

Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: ze onttrekken energie aan hun bron en maken daar warmte van die ze afgeven. Zo kan de aarde fungeren als bron: er worden dan meerdere buizen in lussen in de grond geboord, waar vervolgens water doorheen stroomt. Op deze manier wordt er energie onttrokken uit de bodem. Het is alleen wel zo dat, omdat een grond-water warmtepomp gebruikmaakt van grondwater, er een grondboring noodzakelijk is. Dat betekent dat de installatiekosten een stuk hoger uitvallen dan bij een lucht-water of water-water warmtepomp.

Het is dus ook een optie om de energie uit de lucht te halen. De warmtepomp zuigt dan buitenlucht aan via een unit die ergens buiten de woning staat opgesteld. De energie die de warmtepomp levert wordt vervolgens met behulp van een compressor omgezet naar warmte om het water te verwarmen en de vloerverwarming mee te voeden.

Een dak met een dubbele functie

Toen Rob besloot om met het dak aan de slag te gaan, kwam hij in aanraking met de Volthera-panelen van het bedrijf AliusEnergy uit Eersel. Rob: “De Volthera-panelen zijn zonnepanelen die niet alleen elektriciteit opwekken, maar ook nog eens de bron vormen voor een warmtepomp. Dat leek ons een geweldig idee.” Dat betekende dus ook dat er geen grondboring nodig was en/of buitenunit geplaatst hoefde te worden, wat een besparing op de kosten opleverde, maar ook een hoop regelwerk en overlast scheelde.

Sjoerd de Laat, Volthera-adviseur bij Alius, legt uit: “Het Volthera-paneel is een twee-in-een paneel. Het systeem bestaat uit twee componenten: zonnepaneel en warmtecollector. Die collectoren zitten achter de zonnepanelen gemonteerd. Doordat de wind rond de zonnepanelen waait, kan de vloeistof die door de collectoren stroomt daar energie uit onttrekken. Bovendien warmt het zwarte vlak van de zonnepanelen op als de zon schijnt, waardoor de vloeistof nog meer opwarmt. De vloeistof stroomt vervolgens naar de warmtepomp, die de temperatuur opkrikt tot het benodigde niveau voor tapwater of vloerverwarming. Een belangrijk verschil met ‘traditionele’ collectoren is dat er geen zonlicht nodig is om het systeem te laten werken. De warmtepomp kan alleen uit de omgevingslucht al voldoende energie halen om de woning te verwarmen, de warmte van het zonlicht is alleen een bonus.”

Een compleet pakket voor totale ontzorging

De Laat geeft toe dat er ook andere aanbieders van dit soort PVT-systemen zijn. “Wat ons uniek maakt, is dat we een compleet systeem aanbieden. Bij ons koop je dus niet alleen de panelen, maar wij bieden met het Volthera-systeem een compleet pakket aan: de panelen, de omvormer, de Vaillant warmtepomp, het boilervat en alle benodigde appendages. Bovendien hebben we samen met Vaillant een slimme regeling bedacht die is afgestemd op hun warmtepompen. Er bestaan namelijk nog geen ‘PVT-warmtepompen’, we gebruiken daarom een warmtepomp die is ontwikkeld voor aardwarmte. Met onze regelaar ‘denkt’ de warmtepomp nog steeds dat zijn bron aardwarmte is, terwijl de bron dus op het dak ligt.”

Rob: “De installateur, VHV installatietechniek, heeft het inderdaad allemaal snel gemonteerd. Als ik eerlijk ben: we hebben de installatie nog maar heel kort en het was heel warm deze zomer, dus we hebben hem nog niet aangehad. Het warme tapwater hebben we wel al mogen ervaren, dat gaat uitstekend. Het tapwater wordt opgewekt door de warmtepomp en opgeslagen in het boilervat. Dit huis verbruikte vroeger best veel energie. Het nieuwe, rieten dak is van zichzelf natuurlijk al best goed van isolatie. Onder de Volthera-panelen, die we hebben laten verzinken tussen het riet, hebben we extra isolatiemateriaal laten aanbrengen. De berekeningen geven aan dat we de installatie in een jaar of tien hebben ‘terugverdiend’ uit de besparingen die we realiseren met de warmtepomp en de opwekking van onze eigen elektriciteit.”

Bekijk de video