Zoek

Villa aan het water

In dit prachtige gebied aan het water staat sinds 1999 dit vrijstaande, goed geïsoleerde huis. Hier getuigt een kleine, bijna niet zichtbare holte in de tuin van gedane werkzaamheden een jaar geleden. Op deze plek ligt op een diepte van 130 meter de grondbron van het nieuwe 3 kW geoTHERM hybride systeem van Vaillant. Vanuit deze bron lopen twee slangen ondergronds naar de zeer geluidsarme warmtepomp die gekoppeld is aan de Vaillant hr-ketel, beide mooi compact opgehangen aan een lichtgewicht frame achter een schuifdeur in de bijkeuken door installateur Stephan Krimpenfort. Samen met een intelligente systeemregeling vormen zij het milieuvriendelijke geoTHERM hybride systeem dat zowel kan verwarmen als koelen.

Aangenaam koel

Midden in de zomer is het buiten drukkend warm, maar binnen in de woonkamer met open keuken is het aangenaam koel. De stille, modulerende hoogefficiënte warmtepomp gebruikt de temperatuur uit de grondbron en geeft deze via een rvs-warmtewisselaar door aan de vloerverwarming op de benedenverdieping. In de winter verwarmt hetzelfde systeem het huis. De driedimensionaal gedempte compressor in de warmtepomp verhoogt de temperatuur vanuit de grondbron en geeft die via een rvs-warmtewisselaar af aan het cv-circuit. Bij piekbelasting springt de efficiënte hr-ketel bij. Deze zorgt tevens voor heerlijk warm tapwater. De bewoners kunnen de kamertemperatuur dankzij de tweetemperaturenkit en twee thermostaten boven en beneden onafhankelijk van elkaar regelen. “Nu is het ook boven aangenaam. We genieten vooral van het hoge comfort. Lekker koel in de zomer en behaaglijk warm in de winter. Verder vinden we het nieuwe 3 kW geoTHERM hybride systeem duurzaam, energiezuinig, betrouwbaar én gemakkelijk”, concluderen de bewoners.

Ruimtebesparende opbouw

Behalve het hoge comfort kent het ‘groene’ betrouwbare geoTHERM hybride systeem van Vaillant nog meer pluspunten. Zo is het totaalsysteem flexibel en door zijn ruimtebesparende opbouw eenvoudig te installeren in bestaande huizen en nieuwbouwwoningen. Ook is geen F-gassenverordening vereist. Daarnaast is het onderhoud eenvoudig, doordat alle componenten van voren bereikbaar zijn en snel een diagnose kan worden gesteld dankzij de universele Vaillant bedieningstructuur. Tevens kunnen huiseigenaren en woningbouwcorporaties met het geoTHERM hybride systeem minimaal 1, meestal 2 en soms zelfs 3 stappen maken in energielabelverbetering (bestaande huizen) en volop profiteren van maximale EPC-verlaging (nieuwbouwwoningen). Bovendien is het systeem compatibel met Vaillant hr-ketels jonger dan zes jaar en zeer geluidsarm door toepassing van de beste dempingstechnieken en uitgekiende isolatie.

Intelligente regeling

Het milieuvriendelijke geoTHERM hybride systeem kan zowel verwarmen als koelen door gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen als grond en lucht. Dit koelen kan zowel passief (grondbron) als actief (luchtunit). Met een grondbron en warmtepomp is tevens een hoge COP bereikbaar. Daarnaast beschikt het systeem over een intelligente regeling die continu kiest voor de meest voordelige warmtebron met het hoogste rendement en rekening houdt met de actuele gas- en elektriciteitsprijzen. Hierdoor besparen gebruikers van het geoTHERM hybride systeem 35% op primaire energie en 25% op energiekosten. Tevens verlagen ze de CO2-emissie met 35%

Technisch Project Advies

Installateur Stephan Krimpenfort woont op een steenworp afstand van het huis van Wilma en Cees. Volgens Stephan Krimpfort is het geoTHERM hybride systeem gemakkelijk te installeren. “Zeker met de geweldige ondersteuning van Vaillant’s Technisch Project Advies. Aan de hand van een duidelijk installatieschema, heldere technische informatie en persoonlijke ondersteuning van projectadviseur Leo Jansen heb ik het systeem bedrijfsklaar gemaakt. Had ik een probleem, dan loste Vaillant dat meteen op.” Volgens Gerard van den Berg, productmanager Vaillant Nederland, is dit ook de insteek van Vaillant. “In het begin ondersteunen we de installateur zodat hij het later helemaal zelfstandig kan. Het kloppend ‘hart’ van de het totale systeem is immers de installateur zelf. Hij heeft de regie! De installateur zorgt tijdens de installatie bijvoorbeeld dat de grondboring wordt uitgevoerd, de hr-ketel op tijd wordt geleverd en dat zijn klant op de hoogte wordt gehouden. Waar nodig kijken wij over zijn schouders mee.”