Zoek

Villa uitgerust met Tripple Solar

In een mooie woonwijk staat een nieuwe twee-onder-een-kapwoning aan het water. Op het schuine dak aan de achterzijde van de linker woning ligt een aantal antraciet kleurige dakprofielen zij-aan-zij strak in het gelid omringd door zwarte dakpannen. Dit is het 22 m2 grote Triple Solar® collectordak dat warmte van zonlicht, daglicht en buitentemperatuur opvangt. Het thermisch dak is gekoppeld aan een buffervat, geluidsarme warmwaterpomp en efficiënte ecoTEC plus hr-ketel. Samen met de intelligente systeemregeling vormen ze het 3 kW geoTHERM hybride systeem van Vaillant. Met dit milieuvriendelijke verwarmingssysteem bespaart de huiseigenaar niet alleen 50% op de energiekosten, maar verlaagt hij tevens de CO2-emissie met 35%.

Zekerheid

De trotse bewoonster van de prachtige modelwoning is een vrouw van 26. Omdat zij zekerheid wil hebben over het toekomstige energieverbruik in de woning, heeft ze gekozen voor dit nieuwe ‘groene’ geoTHERM hybride systeem met thermisch dak – een samenwerkingsproject van Vaillant, Triple Solar uit Weesp en het installatiebedrijf Krimpenfort Verwarmingstechniek.

Gratis beschikbaar

“De gratis beschikbare warmte van zonlicht, daglicht en buitenlucht wordt via een water-glycolmengsel dat door de buizen in de thermische dakprofielen loopt, afgegeven aan een buffervat van 200 liter”, vertelt installateur Stephan Krimpenfort van Krimpenfort Verwarmingstechniek. “Van het buffervat gaat deze warmte rechtstreeks naar de modulerende hoog efficiënte warmtepomp. Wanneer nodig verhoogt de driedimensionaal gedempte compressor in de warmtepomp de temperatuur en geeft die via een rvs-warmtewisselaar af aan het cv-circuit. Bij piekbelasting springt de efficiënte ecoTEC plus hr-ketel bij. Deze zorgt tevens voor heerlijk warm tapwater. Het geoTHERM hybride systeem hebben we compact geïnstalleerd op de bovenste verdieping van de woning en verwarmt via de vloerverwarming onder de laminaatvloeren het hele huis. Zo geniet de bewoonster het hele jaar van hoog comfort met significant lagere energiekosten.”

Labelverbetering

Behalve de 50% besparing op de energiekosten kent het geoTHERM hybride systeem nog meer voordelen. Het esthetisch mooie aluminium profiel van het Triple Solar® collectordak is een bouwproduct dat gemakkelijk aan elkaar is te koppelen. Ook is het direct geschikt als geïsoleerde dakbedekking of voor gebruik als buitenwand. Daarnaast hebben de profielen een hoge isolatiewaarde (tot Rc 10), een gemiddelde COP-waarde van 5,5 en kennen ze een lange levensduur van meer dan vijftig jaar. Tevens is het geoTHERM hybride systeem van Vaillant eenvoudig toe te passen in zowel bestaande huizen als nieuwbouwwoningen. Hierdoor kunnen huiseigenaren enkele stappen maken in energielabelverbetering (bestaande huizen) en profiteren van maximale EPC-verlaging (nieuwbouwwoningen). Verder is het milieuvriendelijke systeem compatibel met Vaillant hr-ketels jonger dan zes jaar en zeer geluidsarm door toepassing van de beste dempingstechnieken en uitgekiende isolatie. Ook is geen F-gassenverordening vereist. Daarnaast is het onderhoud eenvoudig, doordat alle componenten van voren bereikbaar zijn en snel een diagnose kan worden gesteld dankzij de universele Vaillant bedieningsstructuur.

Hoogste rendement

In deze villa werd het energiezuinige systeem uitgebreid getest en geperfectioneerd. Stephan Krimpenfort: “Het geoTHERM hybride systeem van Vaillant kende tot nu toe twee warmtebronnen: de grondbron of luchtunit. Het thermisch dak is een mooie derde optie als een grondbron of luchtunit niet mogelijk of wenselijk is. Door de koppeling van het dak aan de warmtepomp van Vaillant draai je 70% van het stookseizoen op gratis beschikbare warmte van buiten. Door deze duurzame oplossing kan de installateur zich duidelijker onderscheiden en zijn klant nog beter bedienen. Duurzame systemen zijn namelijk maatpakken, geen standaard oplossingen. De installateur wordt steeds meer een duurzaamheidspecialist die in een vroeg stadium bij het bouwproces wordt betrokken. Het Triple Solar® collectordak past als zonnecollector, warmtewisselaar én bouwproduct prima in dit plaatje.”