Zoek

Strandrestaurant ‘Aan Zee’

Het strandrestaurant ‘Aan Zee’, in het Natura 2000-zandduinenreservaat ‘Voornes Duin’, is ontworpen door Emma Architecten uit Amsterdam. Naast een multifunctioneel restaurant zijn er ook buitensportterreinen, een informatiecentrum en een uitkijktoren. Alles functioneert in veel opzichten zelfvoorzienend. Voor de energiebevoorrading, verwarming, koeling en ventilatie van het gebouw worden alle beschikbare natuurlijke energiebronnen ingezet: zon, wind, hout, natuurlijke convectie en geothermische warmte. Voor het strandrestaurant werd bovendien ook een duurzaam concept van waterzuivering en afvalwaterbeheer ontwikkeld. Het innovatieve gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van een geoTHERM warmtepomp.

‘Aan Zee’ is opgetrokken op een dijk, een negental meter boven het zeeniveau. Het restaurant bevindt zich in een zandduinenreservaat in het Nederlandse Oostvoorne, niet ver van het industrie- en havengebied ‘Maasvlakte’. Voor het ontwerp liet Emma Architecten zich sterk inspireren door het omringende landschap, waarvan het de vormen en kleuren overneemt en herinterpreteert. De gevel van het gebouw wordt gekenmerkt door een golvende houten strook, die zich als een sculptuur uit de duinen lijkt op te richten en uitmondt in een als het ware rond de schoorsteen gewentelde uitkijktoren. Binnen is er bij de open haard een open eetruimte, die qua klimaat van de buitenwereld gescheiden is door een volledig glazen wand.

De doelstelling was om het restaurant volledig zelfvoorzienend te kunnen runnen. Daartoe werden de meest recente technologieën ingezet, zowel bij het opwekken en verdelen van de energie als voor het waterbeheer. De elektriciteit wordt opgewekt door windmolens en fotovoltaïsche elementen op het dak. Om te bezuinigen op het verbruik, worden in het hele gebouw alleen leds gebruikt. De warmte is afkomstig van een geoTHERM warmtepomp van Vaillant. Die levert het warm water en staat in voor de natuurlijke verwarming en koeling van het gebouw, in combinatie met acht zonnecollectoren en een allSTOR buffersysteem. Voor de distributie van warmte en koeling wordt gebruik gemaakt van een systeem in de vloer. De open haard dient in de eerste plaats om een gezellige sfeer te scheppen, maar draagt ’s winters ook bij tot de voorverwarming van de lucht die voor het gebouw wordt aangetrokken. Voor de ventilatie wordt een beroep gedaan op een systeem van natuurlijke convectie. Het afvalwater tot slot wordt gezuiverd door middel van een halofietenveld of moerasfilter.

Restaurant ‘Aan Zee’ is in alle opzichten duurzaam te noemen: van het ontwerp en de integratie in het landschap, over de bouw en de technische installaties voor watergebruik en energieproductie en -distributie, tot de manier waarop de maaltijden worden bereid.

Bouwgegevens
Naam van het project:Restaurant Aan Zee
www.aanzeeoostvoorne.nl
Type bouw:Commercieel (restaurant)
Locatie:Strandweg 1
3233 CW Oostvoorne, Nederland
Voltooiing:
  • Ontwerpfase: 2006-2010
  • Bouwperiode: mei-oktober 2011
  • Afwerking en opening: november 2011
Bouwoppervlakte:500 m²
Kerncijfers - energieconcept:
  • Lage-energieconcept zonder gas
  • Warmtepomp met de bodem als bron
Vaillant-producten:
Eigenaar/klant:Van Marion, Oostvoorne
Architecten:Emma Architecten
1018GW Amsterdam
www.emma-architecten.nl

Team Emma: Marten de Jong, Jurg Hertog, Gerdo Weltevreden, Rob Bakker, Janneke van de Velden, Kasia Heijermans
Technisch planner:Bouwbeheer:
Jan Lemmens BV, Oostvoorne (janlemmens.nl)

Bouwbedrijf:
SvR bouwconstructies, Spijkenisse (svr-bouwconstructies.nl)

Aannemer:
I. van Reek en Zn Bouw en Aannemingsbedrijf Oostvoorne (vanreekbouw.nl)

Verwarmingsinstallatie:
Vroegh & Hobbel BV, Oostvoorne (vroegh-hobbel.nl)

Elektrische installatie:
Hoogenboom Brielle BV, Brielle (hoogenboom.nl)

Windmolens:
Fortis Wind Energy, Hoogkerk (fortiswindenergy.com)

Halofietenveld:
Ecofyt, Oirschot (ecofyt.nl)