Zoek

Sonisch boren voor aardwarmtewinning

Een woning uit de jaren zestig kán volledig van het gas los. Een particuliere eigenaar verbouwt zijn nieuw aangeschafte woning tot nul-op-de-meter-woning. Het gaat om een voormalige dokterswoning met praktijkruimte uit de jaren 60. Het wordt een woonhuis met kantoor. Verwarming en warm water komen van een grondgebonden warmtepomp van Vaillant. De zestig meter diepe gaten voor de aardwarmtesondes worden met een nieuwe techniek gerealiseerd: sonisch boren.

‘Een woning als deze stamt uit de tijd dat men niet zo bezig was met het goed isoleren van een woning. Gas was goedkoop en stoken was geen enkel probleem’, vertelt René van der Linden. Hij overziet de renovatiewerkzaamheden samen met zijn zoon Cor. ‘Om deze woning geheel gasloos te kunnen verwarmen moesten er veel isolatiemaatregelen genomen worden. Onder het dak werd Isovlok aangebracht, een materiaal dat gemaakt is van papierpulp. De muren krijgen isolerende voorzetwanden, terwijl de spouw zelf ook nog eens geïsoleerd wordt. De vloer is geïsoleerd, daarop is vloerverwarming aangelegd, die is weer afgedekt met een laag schuimbeton. Boven komen laagtemperatuur-radiatoren.’

In de garage staat de FlexoTHERM warmtepomp te wachten op installatie. Ernaast een cv-buffer met pompregeling van 200 liter. Op de zolder staat ook het boilervat van 300 liter van Vaillant reeds klaar. Samen een installatie die 10 Kw vermogen kan leveren en zo probleemloos voor warmte en warm water moet kunnen zorgen.

‘We hebben bewust voor aardwarmte gekozen,’ vertelt van der Linden. ‘Onder andere, omdat luchtwaterwarmtepompen meer geluid geven. Maar ook, omdat de woning zo in de zomer ook gekoeld kan worden tegen lage energiekosten’. Koeling is geen overbodige luxe in de woning van de ICT’er, die in de toekomst in de inpandige werkruimte zijn eigen server zal hebben draaien.

De benodigde elektrische energie wekt de woning zelf op met behulp van zonnecollectoren, zowel op het schuine dak als op het platte dak van de aanbouw. Naar berekening ruim voldoende om naar volledig nul-op-de-meter te gaan.

Bekijk de video