Zoek

Duurzame hybride installatie

De plek waar de boring heeft plaats gevonden op de oprit van dit gezin is nog goed zichtbaar. ‘Op één van de warmste dagen van vorig jaar hebben ze op deze plek een gat van 70 meter diep geboord. Dat gaf behoorlijk wat bekijks uit de buurt’, vertelt één van de bewoners Klaas. De boring was nodig voor de installatie van een hybride warmtepompsysteem op aardwarmte. Sinds augustus 2015 is de duurzame installatie met een Vaillant geoTHERM waterpomp in werking.

De installatieruimte van het warmtepompsysteem in de jaren 70-woning bevindt zich op de begane grond. Het geoTHERM hybride 3 kW warmtepompsysteem van Vaillant bestaat in deze woning uit een gesloten bodemwisselaar met aardwarmte als warmtebron en een warmtepomp (VWS 36/4). Om de warmtepomp volgens fabrieksspecificaties te laten functioneren is een verticale gesloten bodemwisselaar noodzakelijk, welke een thermisch vermogen van ten minste 3 kW kan leveren. Voor het verwarmen van het tapwater wordt altijd een hr-ketel, eventueel gecombineerd met een boiler, toegepast. Met de passieve koelfunctie van deze warmtepomp kan het laagtemperatuurcircuit (vloerverwarming) worden gekoeld tot net boven het dauwpunt, circa 18 graden. Deze passieve koelfunctie maakt het mogelijk om de ruimtetemperatuur maximaal 4 graden lager te koelen als de omgevingstemperatuur. Het maximale koelvermogen van de geoTHERM hybride warmtepomp is 5 kW.

Regeling van het afgiftesysteem is op basis van weersafhankelijke voorregeling met beperkte naregeling, hierdoor is de toepassing van een buffervat niet noodzakelijk. In de ruimte waar de systeemregelaar is geplaatst vindt geen naregeling van het afgiftesysteem plaats. Door in de systeemregelaar de prijzen van gas en elektriciteit in te voeren, bepaalt de regelaar of de warmtepomp of de cv-ketel moet worden gebruikt, om te kunnen verwarmen met het hoogste rendement.

Ervaring met aardwarmte

'Twee jaar geleden hebben we dit huis gekocht. Mijn vrouw wilde een grotere woonkamer en ik meer ruimte om het huis', zegt Klaas. Hun oog viel op een begin jaren 70-woning. Het huis heeft een flinke opknapbeurt gekregen, waarbij de aanleg van vloerverwarming in de woonkamer één van de eerste aanpassingen was. ‘Daarnaast hebben we ook geïnvesteerd in goede isolatie van de vloer en het dak. Dubbelglas was al aanwezig. In eerste instantie wilden we een zo energieneutraal mogelijk woonhuis. Dit vanuit duurzaam oogpunt, maar ook uiteindelijk vanuit een besparingsgedachte. Toen we gingen rondkijken voor een duurzame installatie kwamen we snel uit bij KGM Techniek. Graag wilden we nog wat andere offertes opvragen, maar het was lastig om een ander installatiebedrijf te vinden dat ook ervaring had met aardwarmte.’

Aardbronnen mogen wettelijk alleen geïnstalleerd worden door installateurs die BRL 60000-21 gecertificeerd zijn. KGM Techniek heeft dat certificaat in bezit. Ook is het installatiebedrijf uit Utrecht Gekwalificeerd Innovatiepartner van Vaillant (GIP-partner). Er is gekeken naar de specifieke wensen en de mogelijkheden van de woning om zo een passende duurzame verwarmingsinstallatie te ontwerpen. Het innovatieve voorstel is extra gecontroleerd door de technische adviseurs van Vaillant. Zij ondersteunen de Gekwalificeerd Innovatiepartner voor, tijdens en na installatie van het systeem.

In opkomst

‘Wij doen enkele tientallen warmtepompsystemen van dit soort per jaar’, vertelt directeur-eigenaar Gerard Kuijer van KGM Techniek. Dit soort installaties zijn in opkomst, mensen worden zich steeds meer bewust van de mogelijkheden en de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn.’ Voor Kuijer is dit dan ook geen uniek project. ‘Wat bij dit project wel uniek is, is dat wij op deze warmtepomp ook een laaggekoelde unit hebben aangesloten. Normaal koel je met dit soort pompen niet onder het dauwpunt. In dit geval hebben wij een aparte groep aangesloten, waar wij wel onder het dauwpunt komen naar een ventilatorunit in het kantoor van de bewoner. Dit was nog niet eerder toegepast door Vaillant, maar na de koppen bij elkaar gestoken te hebben is dit uiteindelijk wel gerealiseerd.’

Subsidieregeling

De duurzame installatie in deze woning is in de zomer van 2015 aangelegd en hij heeft toen geen gebruik kunnen maken van een subsidieregeling. De regering heeft voor 2016 een bedrag van 70 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie). De eindgebruiker kan deze zelf aanvragen. Op warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels kunnen bedragen van € 500 tot € 2.500 euro worden teruggevraagd.

Het warmtepompsysteem is sinds augustus 2015 in werking. Volgens de bewoner kostte het goed inregelen nog wel wat tijd. Dit kwam mede doordat het bestaande afgiftesysteem (vloerwarming) niet door hetzelfde installatiebedrijf was geïnstalleerd. ‘In het begin was het vooral uitproberen. Uiteindelijk hebben we nu zowel dag als nacht een constante temperatuur van 20 graden in huis, bij deze temperatuur werkt de installatie het beste. We zien deze duurzame installatie als een mooie investering. ‘

Bekijk het volledige interview

De bewoner vertelt hier over de eerste ervaringen met het geoTHERM hybride systeem van Vaillant.