Zoek

CO2 vrije wijk

Op één van de waddeneilanden wordt een compleet CO2-vrij wijkje gebouwd. De vier eengezinswoningen opgetrokken uit zeer goed geïsoleerde houtskeletbouw, worden verwarmd met krachtige lucht-water aroTHERM warmtepompen van Vaillant. De bedoeling is dat ze alleen draaien als de COP gunstig is.

‘Dat was voor Vaillant wel een beetje omdenken,’ glimlacht Derk Buiskool Leeuwma. Hij is een van de drie initiatiefnemers van het bedrijf LiveFree dat deze woonwijk ontwikkelt. ‘De besturing van de huidige warmtepompen is er vooral op gericht om de pomp zo steady mogelijk met een zo laag mogelijk vermogen te laten draaien. Dat komt de duurzaamheid ten goede, je kunt een huis dan goed met de warmtepomp doorlopend op temperatuur houden en je kunt met een relatief kleine en dus goedkopere warmtepomp toe. Wij zien dat hier anders; we willen proberen ook de elektriciteitsrekening zo laag mogelijk te krijgen. Daarom investeren we in warmtepompen met een wat groter vermogen (de aroTHERM VWL 85/3 A). We willen het zo regelen dat die alleen draaien als de COP, dus de warmteopbrengst per eenheid energie, zo gunstig mogelijk is. In de praktijk heb je het dan over een buitentemperatuur van niet minder dan 10 graden Celsius. In de winter is dat vooral overdag. Wat sowieso prettig is, want we willen ook dat ze draaien op het moment dat de woningen, waarvan de daken in hun geheel bestaan uit pv-panelen, elektriciteit leveren.’ Het idee is dat de warmtepompen dus niet aanslaan als het buiten kouder is en als de zon niet schijnt. De warmtepompen produceren op het moment dat ze wel draaien veel meer warm of zelfs heet water dan de goed-geïsoleerde woningen nodig hebben. Dat wordt opgeslagen in grote buffervaten.

In drie van de vier woningen zijn dan nog ‘gewone’ allSTOR buffervaten van 900 liter, twee vaten voor drie woningen, gevoed door één warmtepomp. Volgens berekeningen moet dat wel enigszins genoeg zijn, maar bij aanhoudende koude periodes zal de warmtepomp ook op kostentechnisch minder momenten moeten bijspringen.

In de vierde woning wordt daarom geëxperimenteerd met een nog veel grote buffervat, met een inhoud van 2000 liter, ontwikkeld door Buiskool Leeuwma zelf: ‘Dit vat is zó groot dat het een paar dagen koude en bijvoorbeeld dikke bewolking moet kunnen overbruggen, dus een langere tijd waarin de warmtepomp niet draait,’ legt de ontwikkelaar uit. ‘We denken dat een week voldoende zal zijn, zo lang is het zelden aanhoudend koud in Nederland.’

De huizen worden gebouwd op een stuk land naast ‘Hotel Tubantia’, een voormalig hotel dat gekocht is door woningcorporatie Woontij en verbouwd is tot appartementen voor Texelaars. De woningen worden prefab aangeleverd door Nordic Houses, een houtskeletbouwer uit Estland. Omdat op het weiland geen vergunning rust voor permanente bebouwing zijn de huizen op een EPS-vloer gebouwd die weer op een stalen frame rust. Ze zijn met behulp van twee kranen op te tillen, waarna een dieplader ze naar een andere plaats kan vervoeren. Voor de w-installatie werkt Live Free samen met Vaillant Innovatie Partner CV&Warmtepomp. Deze LiveFree woningen zijn de eerste CO2-neutrale corporatiewoningen van Nederland.