Zoek

Duurzame woning Lengel

In het mooie Gelderse dorpje Lengel ligt het huis van Jan en Bernadette Putman. Links van hen woont hun zoon met zijn echtgenoot. Op het eerste gezicht niets bijzonders. Toch hebben zij sinds een jaar iets speciaals in huis: een gezamenlijk energiezuinig koel- en verwarmingssysteem.

Dit nieuwe milieuvriendelijke 3 kW geoTHERM hybride systeem van Vaillant bevindt zich deels in de kelder van Jan en op de eerste verdieping van zijn woning. Het totaalsysteem bestaat uit een luchtunit, warmtepomp, Vaillant hr-ketel en intelligente systeemregeling. De zoon kan door een onderverdeler en met een aan/uit thermostaat zijn huis verwarmen en koelen wanneer hij dat wil. Jan regelt de temperatuur in zijn woning met een uitgebreide, gebruiksvriendelijke calorMATIC design thermostaat van Vaillant.

Betere afvoer rookgassen

Hij en zijn zoon hebben beide comfortabele vloerverwarming in de woonkamer, beschrijft Jan Putman. “Beneden in mijn kelder hangt een stille luchtunit en een geluidsarme warmtepomp die gekoppeld is aan de Vaillant hr-ketel. De hr-ketel zelf hangt apart op de eerste verdieping omdat ik de rookgassen dan beter kan afvoeren.” De luchtunit met modulerende ventilator zuigt lucht van buiten aan. Deze lucht gaat naar de eveneens hoogefficiënte warmtepomp die de temperatuur verlaagt. Vervolgens wordt deze lage temperatuur via de rvswarmtewisselaar afgegeven aan de vloerverwarming. Tijdens koude dagen werkt het geoTHERM hybride systeem andersom. Dan verhoogt de driedimensionaal gedempte compressor in de warmtepomp de temperatuur van de aangezogen lucht en geeft die via de rvs-warmtewisselaar af aan het cv-circuit. Bij piekbelasting springt de efficiënte Vaillant hr-ketel bij. Deze zorgt tevens voor heerlijk warm tapwater. Jans zoon haalt zijn tapwater uit een eigen Geyser.

Intelligente regeling

Het ‘groene’ geoTHERM hybride systeem kan zowel verwarmen als koelen door gebruik te maken van natuurlijke energiebronnen als grond en lucht. Dit koelen kan zowel passief (grondbron) als actief (luchtunit) waardoor een hoge COP bereikbaar is. Daarnaast beschikt het systeem over een intelligente regeling die continu kiest voor de meest voordelige warmtebron met het hoogste rendement en rekening houdt met de actuele gas- en elektriciteitsprijzen. Hierdoor besparen gebruikers van het geoTHERM hybride systeem 35% op primaire energie en 25% op energiekosten. Tevens verlagen ze de CO2-emissie met 35%

Zonneboiler

Als eigenaar van een cv-installatiebedrijf met acht monteurs en bijna 40 jaar ervaring weet Jan Putman als geen ander hoe een cv-installatie perfect geplaatst moet worden. Daarom heeft hij met behulp van het installatieschema, technische documentatie en ondersteuning van Vaillant’s Technisch Project Advies het geoTHERM hybride systeem zelf geïnstalleerd. Dat de Lengelnaar zijn vak tot in de puntjes beheerst, bewijst de aanblik van luchtunit, warmtepomp, buizen en leidingen: alles is prachtig op de keldermuur gerangschikt, verankerd en afgewerkt. De samenwerking met Vaillant is fantastisch, benadrukt hij. “De cv-constructie met het huis van mijn zoon heb ik samen met hen uitgedacht. Nu wil ik een stap verder zetten in duurzame energie. Je kunt dit geweldige systeem namelijk ook inzetten als WTWunit en luchtafzuigsysteem en tevens uitbreiden met een zonneboiler. Dit maakt het flexibele geoTHERM hybride systeem perfect voor zowel renovatie als nieuwbouw.”

Eenvoudig onderhoud

Het compacte, energiezuinige geoTHERM hybride systeem van Vaillant heeft nog meer pluspunten. Zo is geen F-gassenverordening vereist. Daarnaast is het onderhoud eenvoudig doordat alle componenten van voren bereikbaar zijn en snel een diagnose kan worden gesteld dankzij de universele Vaillant bedieningstructuur. Tevens kunnen huiseigenaren en woningbouwcorporaties met het geoTHERM hybride systeem minimaal 1, meestal 2 en soms zelfs 3 stappen maken in energielabelverbetering (bestaande huizen) en volop profiteren van maximale EPC-verlaging (nieuwbouwwoningen). Bovendien is het systeem te combineren met Vaillant hr-ketels jonger dan zes jaar en zeer geluidsarm door toepassing van de beste dempingstechnieken en uitgekiende isolatie.