Zoek

Cascadesysteem in zeecontainer

Jan Bernaert van installatiebedrijf BITTE in Weert bouwde voor aspergeteler Custers& Deuren een cascadesysteem voor het verwarmen van aspergebedden. Dat verwarmen wordt gedaan om ruim voor het aspergeseizoen al te kunnen oogsten.

Voor asperges van ‘de koude grond’ begint het oogstseizoen zo half april. Maar voor professionele aspergetelers in Noord-Limburg is de grootste drukte dan al achter de rug. Zij verwarmen hun aspergebedden met warm water. Daardoor kunnen ze eerder oogsten. Teler Custers & van Deuren stookt met een cascade-systeem gebaseerd op 65 kwh gasketels van Vaillant. Het systeem werd aangelegd door Jan Bernaert, installateur uit Weert.

Jan Bernaert: ‘Verwarming van aspergebedden wordt zeker een jaar of twintig gedaan. Dat gebeurt sinds het moment dat men de bedden hoger is gaan maken, het zijn nu zandruggen van zo’n 40 centimeter hoog. Dat wordt gedaan om het oogsten minder arbeidsintensief te maken, anders is het zeer belastend voor de rug. Maar daardoor worden de planten wel kouder, de grond maakt meer contact met de buitenlucht, vandaar dat er sindsdien met verwarmin wordt gewerkt.’

Eerder rijp

Het continue verwarmen van de aspergebedden, de kachels gaan in februari aan en branden dan continue tot eind april, heeft bovendien als voordeel dat de asperges eerder rijpen en dus eerder geoogst kunnen worden. Drie maanden vóór de natuurlijke oogsttijd, kunnen de Noord-Limburgse telers al oogsten. De asperges, van zeer goede kwaliteit, worden voor hoge prijzen verkocht, voor een belangrijk deel aan de Duitse markt, waar de ‘spargel’ zeer geliefd zijn.

Bernaert: ‘Bij Custers zijn we ooit begonnen met een enorme gasketel die we tweedehands konden overnemen van een legerbasis die werd opgeheven. Dat apparaat woog duizenden kilo’s. Nu schrijft de gemeente voor dat de containers met de ketels elk jaar moeten worden weggehaald. Dat was een kostbare en lastige operatie. Er moest een enorme kraan aan te pas komen. Bovendien was het met zo’n grote ketel zo: als er iets mee was gaf hij meteen geen warmte meer af en kon je meteen schade aan je aspergeteelt verwachten.’

RVS

Daarom bouwde Bernaert dit seizoen een cascadesysteem van zes gasketels van 65 Kwh vermogen per stuk. Hij gebruikte er ketels van Vaillant voor, die nog maar heel kort voor dit doel op de Nederlandse markt zijn gebracht. Bernaert: ‘Die ketels hebben een roestvaststalen binnenwerk. Dat is essentieel hier. Op koude winterdagen moet namelijk wel veel vermogen worden geleverd, maximaal dus zes keer 65 kwh is 390 kwh, maar het water wordt maar tot zo’n 32 graden verwarmd, zodat de aarde rond de planten 19 graden is. Dat betekent dat de ketels niet droogstoken, er blijft steeds condensvocht in aanwezig. We hebben het wel eens met ketels met aluminium binnenwerk geëxperimenteerd, maar die waren binnen twee jaar helemaal kapot. Het aluminium offert zich op op plaatsen waar het raakt aan ander metaal.’

De ketels hebben een groot modulatiebereik, waardoor er heel precies en eficiënt met hun capaciteit kan worden omgesprongen. Een intelligent regelsysteem zorgt ervoor dat alle ketels gedurende het stookseizoen evenveel belast worden en schakelt ketels uit op momenten dat ze niet nodig zijn. Uiteraard is een cascadesysteem een stuk bedrijfszekerder dan één aparte gasketel. Als er een ketel op storing gaat nemen de andere ketels het werk over.

Bernaert, een zeer ervaren installateur, monteerde de ketels helemaal zelf in cascade-opstelling. Dat was nog een passen en meten. Inmiddels brengt Vaillant een bijna ‘plug-and-play’ cascadeopstelling, waarbij zoveel mogelijk voorbereid is voor montage.