Veelgestelde vragen

Heeft u een vraag? Hieronder staan de meest gestelde vragen en antwoorden.

Staat uw vraag daar niet bij? Stel uw vraag dan aan het Vaillant Serviceteam en u ontvangt zo snel mogelijk antwoord. U kunt het Vaillant Serviceteam bereiken via e-mail: serviceteam@vaillant.nl.

Tot onze spijt kunnen we niet garanderen dat uw vraag binnen 24 uur wordt beantwoord. Daarom raden wij u aan om geen spoedvragen te stellen via dit e-mailadres. Let op: deze service is niet bedoeld voor het doorgeven van storingen.

Ik heb een modulerende ketel, moet ik toch de cv-capaciteit instellen?

Jazeker. Als u het gevraagde vermogen van de woning weet, adviseren wij u om het cv-vermogen in te stellen.

Het toestel maakt namelijk minder branderstarts (verlenging van levensduur en milieuvriendelijker) en blijft langer in het condenserende gebied (temperatuur 60 °C). Dit geldt alleen voor HR-ketels.

Is het mogelijk om een modulerende ruimte-thermostaat op de hrSOLIDE te plaatsen?

Nee, dit is niet bij alle toestellen mogelijk. Het toestel moduleert wel volledig op basis van ketelwatertemperatuur.

Echter vanaf 2000 zijn de hrSOLIDE-toestellen voorzien van een aansluiting, die geschikt is voor een tweedraads modulerende ruimte-thermostaat (opentherm-protocol). Om een opentherm thermostaat aan te sluiten op de hrSOLIDE dient de ketel geactiveerd te worden.

Wat kan ik doen om de storing E13 bij de hrSOLIDE te voorkomen?

De storing E13 duidt op een te lage doorstroomsnelheid van het cv-water door de warmtewisselaar.

Mogelijke oorzaken zijn te weinig opengedraaide radiatoren of een niet juist afgesteld bypassventiel. Het kan ook betekenen dat er een verstopping in het systeem aanwezig is.

Het tapvaatje aan de linkerkant van de VCW... Thermocompact gaat wel eens lekken. Wat is hiervan de oorzaak?

De oorzaak kan zijn:

 • Overbelasting van de brander, waardoor een te snelle tempertauurstijging wordt veroorzaakt.
 • Een te hoge waterdruk in het cv-systeem.
 • Waterslag in de drinkwaterinstallatie door snelsluitende kranen.
 • Geen inlaatcombinatie geplaatst bij toestellen met warmhoudfunctie.
 • Toevoegingen aan het cv-water, zoals antivries en anti-lekstop producten.

Ik gebruik een honeywell T87F, de opvolger Easystat of een Day Night Round. Welke weerstand moet ik plaatsen en op welke klemmen?

Bij gebruik van 1 van deze thermostaten sluit men een weerstand van 220 Ohm 5 Watt aan over de klemmen 4 en 5 en stel, mits aanwezig, de warmteversneller in op 0.12 A.

Plaats de weerstand bij de 'oude' Thermocompact VCW buiten de aansluitkast.

Zijn de Vaillant toestellen geschikt voor vloerverwarming?

Alle Vaillant toestellen zijn geschikt voor vloerverwarming, mits deze systemen hydraulisch neutraal werken en voorzien zijn van diffusiedichte slangen.

Bij gebruik van niet zuurstofdiffusiedichte slangen moet een hydraulische scheiding tussen de vloerverwarmingsinstallatie en de cv-ketel worden aangebracht.

Waarom zou ik een cv-toestel nemen met een indirectgestookte boiler terwijl er ook combitoestellen op de markt zijn?

Met een indirectgestookte boiler kan een nog hoger warmwatercomfort bereikt worden. De momenteel grootste combiketel heeft het Gaskeurlabel CW 6 (comfort warm water).

Met een cv-ketel in combinatie met een indirectgestookte boiler van 80, 120 of 150 liter kan het aantal liters warm water per minuut sterk worden verhoogd.

Waar moet ik op letten bij het vervangen van de tapspiraal naar een platenwisselaar bij de thermoCOMPACT?

Men moet er op letten, dat bij een waterhardheid van 18 °D de bijgeleverde klep van de voorkeurklep uitgewisseld wordt (niet van toepassing bij de VCW 242 so 28) en tevens het lusje W18 op de regelprint wordt doorgeknipt.

Hoe moet ik de kamerthermostaat VRT-2D aansluiten? Heb ik de bijgeleverde weerstand dan wel of niet nodig?

De VRT-2D sluit men aan op de klemmen 3 en 4. De bijgeleverde weerstand van 330 Ohm moet altijd op klem 4 en 5 aangesloten worden.

Hoe moet het pompstandstekertje op de voorprint van de thermoCOMPACT staan?

Het pompstandstekertje kan op 3 manieren worden geplaatst. Op stand I als men een thermostaat op de klemmen 3, 4 en 5 aansluit.

Op stand II als men een Vaillant modulerende thermostaat op de klemmen 7, 8 en 9 aansluit. Stand III betekent dat de pomp continu zal draaien zolang de verwarmingsschakelaar aan staat.

Kan ik een combitoestel tijdelijk alleen als warmwatervoorziening gebruiken?

Dat mag én kan, mits u er voor zorgt dat alle beveiligingen (overstortventiel en expansievat) en een korte ringleiding aanwezig zijn.

Hebben de ventilatoren van de Vaillant Turbo-toestellen onderhoud nodig?

Nee, de ventilatoren van de Turbo-toestellen die verbrandingsgaszijdig zitten, hebben geen onderhoud nodig.

Ook de ventilatoren van de premixbranders met gasluchtkoppeling zijn onderhoudsvrij.

Is mijn Vaillant geschikt voor toepassing met behandeld water, zoals bijvoorbeeld onthard water?

De toestellen van Vaillant zijn geschikt om te werken met water van drinkwaterkwaliteit binnen de grenzen zoals is aangegeven in de installatiehandleiding. Het is niet toegestaan waterbehandeling toe te passen, zoals pH-verhogende/verlagende middelen (chemische toevoegingen en/of inhibitoren) en waterontharding zonder schriftelijke toestemming van Vaillant. Het gebruik van anti-vriesmiddelen (bijvoorbeeld ethyleenglycol of propyleenglycol) in de cv-installatie is niet toegestaan.

Kan ik een combitoestel tijdelijk alleen als cv-toestel gebruiken?

Dit mag en kan zonder problemen, maar alleen bij de hrSOLIDE moet uw warm water elektronisch uitschakelen door diagnose D04 op D02 te zetten.

Bij alle andere toestellen met een warme start (zoals de VCW 242 E so 28, VCW 254/255 (1/2/3), VUW en de hrEXCLUSIEF) dient de comfortfunctie uitgeschakeld te worden door de comfortschakelaar uit te schakelen of te warmwaterregelaar tegen de wijzers van de klok in op 0 te draaien. Anders wordt de tappot/platenwisselaar onnodig warm gehouden.

Voor meer informatie kunt u de installatiehandleiding van het desbetreffende toestel raadplegen of contact opnemen met afdeling Technisch Adviescentrum, telefoon 020 565 94 40.

Wat gebeurt er wanneer de batterijen van mijn klokthermostaat leeg zijn?

Ruim voordat de batterijen geheel zijn uitgeput, geeft het display van de klokthermostaat dit aan door middel van een knipperend batterijsymbool.

Bij het niet opvolgen van de waarschuwing dat de batterijen vervangen moeten worden, zal de ketel als vorstbeveiliging in bedrijf gaan en continu blijven branden. Dit kan in de zomer tot ongewenst hoge binnentemperaturen leiden.

Indien een oud Thermocompact-toestel wordt vervangen door een VC/W 255/3, moet dan het VLT/VGA-systeem ook worden vervangen?

Met de komst van de thermoCOMPACT VC/VCW 255/3 is er ook een nieuw VLT/VGA-systeem geïntroduceerd, namelijk het concentrische 60/100 mm met geïsoleerde binnenbuis.

Bij vervanging van een Thermocompact Turbo voor een VC of VCW 255/3 moet altijd het VLT/VGA-systeem vervangen worden door de nieuwe concentrische 60/100 mm garnituren.

Wordt de Thermocompact 2000 (VC/VCW 255 of VC/VCW 255/2) vervangen voor een VC of VCW 255/3, dan kan het VLT/VGA-systeem blijven zitten en kan met behulp van de overgangsadapter 303844 het toestel worden aangesloten.

Hoe installeer ik de VHR 45 S met de VIH 150?

In tegenstelling tot alle andere Vaillant solotoestellen, is in de VHR 45 S geen 3-wegklep aanwezig. Opwarmen van de VIH 150 gebeurt met een externe boileropwarmpomp.

Om tijdens de cv-funtie de boiler niet af te koelen met cv-water van lage temperatuur, we stoken immers HR, is het beslist noodzakelijk om een terugslagklep in de perszijde van de boileropwarmpomp te monteren. Bij warmtevraag van de VIH 150 stopt de interne cv-pomp en begint de externe boileropwarmpomp te draaien. Het warme cv-water gaat de VIH 150 in, waardoor het sanitaire water in de boiler wordt opgewarmd. Is het water in de VIH 150 op temperatuur, dan stopt de externe boileropwarmpomp. De interne cv-pomp gaat draaien bij warmtevraag voor cv.

Wij adviseren de toebehoren, zoals in de tabel zijn aangegeven. Gelijkwaardige merken voldoen ook, mits wordt voldaan aan de volgende eisen:

 • externe boileropwarmpomp met een opvoerhoogte van minimaal 8 meter
 • terugslagklep met een drukverlies van minder dan 100 mbar bij 1600 l/min
ToebehorenMerkType
Externe boileropwarmpompGrundfosUPS 25-80 180
TerugslagklepOventropDN 25 SVA
  DN 25 SV
 MeibesSB-AG
  SB-IG
 Watts OceanVRY-1* art.nr. 900864025

De displayprint van de hrSOLIDE is nat geworden. Wat nu?

Wanneer u bij onderhoudswerkzaamheden, bijvoorbeeld het reinigen van de sifon, per ongeluk water op de displayprint morst, kan bij het opnieuw in bedrijf nemen van het toestel de displayfunctie zijn verstoord.

Het display zal in vrijwel alle gevallen, na het afnemen met keukenpapier en het drogen met hete lucht (bijvoorbeeld haarföhn), weer normaal functioneren.

Wat is de eenvoudigste manier om de thermoCOMPACT VC(W) .../3 te vullen en af te tappen?

Bij de VC(W) 254/3 en VC(W) 255/3 is het mogelijk om via het testprogramma (P.6) de elektrisch gestuurde 3-wegklep in de middenstand te plaatsen om zodoende het vullen en aftappen van het toestel te vergemakkelijken.

Let op: het testprogramma P.6 garandeert niet dat er geen onderdelen in het toestel defect kunnen raken door bevriezing. Volledige bescherming tegen bevriezing is alleen mogelijk als het toestel in een blijvend vorstvrije ruimte wordt geïnstalleerd.

Werkwijze:

 • schakel het toestel met de netschakelaar uit;
 • schakel de netschakelaar weer in terwijl de plus-toets ingedrukt wordt gehouden;
 • het display toont nu het testprogramma P.1
 • druk op de plus-toets en stap naar het testprogramma P.6
 • start het testprogramma P.6 door op de i-toets te drukken;
 • de 3-wegklep gaat nu naar de middenstand.

Hoe beëindig ik het testprogramma P.6?

Druk gelijktijdig de plus- en i-toets in, het testprogramma wordt nu beëindigd en het toestel komt terug in de normale bedrijfsfunctie.

Hoe stel ik 'openTherm' in op de hrSOLIDE-toestellen?

Standaard af-fabriek is de AB-ingang voor aansluiting van een OpenTherm-regelaar niet ingeschakeld. Stel deze in via het instelmenu diagnosepunt d.20, zodat de regelaar op de klemmen A en B kan worden aangesloten.

Voor een goede werking kan de aanvoertemperatuur via d.1 worden verhoogd van de standaardinstelling van 60 °C naar 90 °C.

Handleiding voor het omschakelen naar 'OpenTherm' van de VHR… (hrSOLIDE):

 • druk gelijktijdig de plus- en mintoets in, het toestel komt in de diagnose/instelfunctie;
 • stap met de plustoets naar d.10;
 • druk op de modetoets om de waarde van d.10 zichtbaar te maken;
 • druk op de plus- of mintoets tot de waarde van d.10 het getal 16 aangeeft (16 = servicecode);
 • houd de modetoets ingedrukt tot het getal 16 twee keer heeft geknipperd;
 • druk op de modetoets zodat d.10 weer verschijnt;
 • druk op de plustoets en stap naar d.20;
 • druk op de modetoets, waarde van d.20 verschijnt (dit is –1);
 • druk op de plustoets en verander de waarde van –1 naar 0;
 • houdt de modetoets ingedrukt tot het getal 0 twee keer knippert;
 • druk gelijktijdig de plus- en de mintoets in, het toestel is weer uit de diagnose/instelfunctie.

De AB-ingang is nu ingeschakeld, nu kan de regelaar op de klemmen A en B worden aangesloten. Voor een goede werking kan de aanvoertemperatuur via d.1 worden verhoogd van de standaard instelling van 60 °C naar 90 C.

Tot slot: Zorg ervoor dat bij het omschakelen van de hrSOLIDE naar 'OpenTherm' via d.20 de 'OpenTherm'-kamerthermostaat nog niet aangesloten is. Dus: eerst omschakelen en daarna pas aansluiten op A en B. Dit voorkomt storingen.

Hoe voorkom ik storingen aan de hrSOLIDE in combinatie met de Honeywell BasicStat Modulation?

In de Honeywell BasicStat Modulation (dit is een eenvoudige thermostaat met OpenTherm) is standaard een energiebesparende maatregel ingebouwd.

Wanneer dit niet bij u bekend is, kan dit tot onnodige storingen leiden. Als de temperatuur gedurende afwezigheid of tijdens de nacht ingesteld wordt op 15 °C of lager, dan schakelt de tapwaterfunctie van de hrSOLIDE automatisch uit. Is dit niet gewenst, stel dan de temperatuur in op 15,5 °C, waardoor de warmhoud- en tapwaterfunctie normaal in bedrijf blijven. Ook in de Chronotherm Modulation is deze functie aanwezig, maar deze moet via de dipschakelaartjes aan de achterzijde worden ingeschakeld.

De MAG Turbo2 komt alleen in bedrijf als er veel water wordt getapt. Hoe los ik dit op?

Bij de montage van het deksel van de elektronicakast moet de stand van de potmeter op de print gelijk blijven aan de stand van de bedrijfskeuzeschakelaar.

Wanneer dit bij controle of vervanging van de regelprint niet gebeurt, dan komt de MAG Turbo... /2 alleen in bedrijf als er heel veel water wordt getapt: bij circa 4 l/min. in plaats van circa 2,3 l/min.

Werkwijze

Plaats het asje van de bedrijfskeuzeschakelaar weer in dezelfde stand als de potmeter op de regelprint. Pas hiervoor de volgende procedure toe:

 • demonteer de deksel van de elektronicakast;
 • raai de potmeter op de print naar rechts (met de klok mee), gebruik hiervoor inbussleutel nummer 2;
 • zet de bedrijfskeuzeschakelaar op de deksel in de stand MOD;
 • monteer de deksel van de elektronicakast, let op dat het asje juist in de potmeter terecht komt;
 • controleer de functie van de bedrijfskeuzeschakelaar en de overige toestelfuncties;
 • zet na de controle de bedrijfskeuzeschakelaar weer op MOD.

Hoe maak ik een vervuilde primaire warmtwewisselaar van een VHR-toestel schoon?

Wanneer u bij onderhoud van een VHR-toestel (alle typen hrSOLIDE en hrEXCLUSIEF) vervuiling van de primaire warmtewisselaar wilt wegnemen, moet de aluminium branderplaat van de primaire warmtewisselaar worden verwijderd.

Nadat de warmtewisselaar is geïnspecteerd of schoongemaakt en voordat de branderplaat wordt gemonteerd, moeten beide pakkingen altijd worden vervangen. Het onderdeelnummer voor de pakkingset is 0020025929.

Let er tenslotte op dat de nieuwe borgmoeren goed worden aangedraaid om verbrandingsgaslekkage te voorkomen.

Welke nieuwe Vaillant Geyser vervangt een oude Vaillant Geyser?

Bekijk het pdf-bestand met een overzicht van welke nieuwe Vaillant Geyser een oude Vaillant Geyser vervangt.

Vervangingsoverzicht Geysers

Welk garnituur heb nodig als ik een Vaillant voor een Vaillant vervang?

Bekijk het pdf-bestand met het overzicht van welk garnituur u nodig hebt als u een Vaillant voor een Vaillant vervangt.

Overzicht vervangende combitoestellen op cv-vermogen