Vaillant aroTHERM split eerste warmtepomp met categorie 1 materialenpaspoort
Publicatiedatum 22 juli 2022. Door: Matthijs Westerhof, Heatpump Business Manager bij Vaillant
Vaillant is sinds kort de eerste en enige fabrikant die in Nederland een warmtepomp levert met een categorie 1 materialenpaspoort. Het materialenpaspoort is opgesteld op basis van een uitgebreide levenscyclusanalyse (LCA) om de milieu-impact te meten en is onafhankelijk getoetst. Hiermee bereidt Vaillant zich nu al voor op de Nederlandse ambitie om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken.
Een materialenpaspoort bevat gedetailleerde informatie over zowel de kwaliteit, de herkomst als de locatie van materialen en producten. Het geeft daarmee inzicht in de materiële, circulaire en financiële (rest)waarde van een gebouw. De som van alle gebruikte materialen in een bouwproject vertaalt zich in een score; de Milieu Prestatie voor Gebouwen (MPG).
MPG-score naar 0.8
Nieuwe gebouwen in Nederland zijn gebonden aan de MPG. Het gevalideerde meetinstrument drukt in een cijfer uit wat de belasting van het gebouw (of een compleet project) is op het milieu. Gebruikt u materialen die geen certificering in categorie 1 hebben, dan wegen deze zwaarder in de MPG-berekening. Gebruikt u wél duurzame categorie 1 producten, dan valt de score lager uit. Sinds 2012 mocht de MPG maximaal 1.0 zijn, sinds juli 2021 is dat nog maar 0.8 en nieuwe gebouwen mogen in 2030 slechts 0.5 scoren.
Vaillant’s aroTHERM split lucht-/waterwarmtepomp is nu de enige warmtepomp met een categorie 1 materialenpaspoort. Dat wil zeggen dat het product dermate duurzaam is, dat hij 30 tot maximaal 50 procent minder bijdraagt aan de MPG-score, dan warmtepompen uit categorie 3. De aroTHERM split is daarmee een zeer interessante keuze voor projectontwikkelaars en aannemers om te overwegen, omdat het product minder zwaar op de MPG drukt dan alternatieven in de markt. De Vaillant aroTHERM split is opgenomen in de Nationale Milieudatabase (NMD), waarin onafhankelijk milieudata van bouwproducten worden verzameld.
Besparing door subsidie
De overheid verplicht momenteel dat aannemers en projectontwikkelaars de MPG van een project aanleveren. Met als doel dat vanaf 2030 de overheid 100 procent circulair gaat aanbesteden en om dit te bereiken zijn alle uitvragen van het rijk, provincies en gemeenten in 2023 al circulair. Woningcorporaties die volgens recent gemaakte afspraken met de overheid in de komende jaren fors investeren in nieuwbouwwoningen, worden geacht hier een voortrekkersrol in te spelen. Dit betekent dat ontwikkelaars de materialenpaspoorten van gebruikte producten verplicht aanleveren, en de verwachting is dat de overheid steeds meer zal handhaven op de daadwerkelijke uitvoering van plannen en berekeningen.
De overheid stimuleert méér en méér het duurzaam en circulair bouwen. Dat gebeurt grotendeels via subsidies: bedrijven die duurzaam bouwen en (her-)ontwikkelen komen mogelijk in aanmerking voor een MIA en VAMIL-subsidie die op kan lopen tot meer dan 30 procent van de investering en zo tienduizenden euro’s kan besparen.
Bent u een aannemer, adviseur of projectontwikkelaar: overweeg dan Vaillant’s aroTHERM split in uw bouwplannen om een zo laag mogelijke MPG te noteren. Bent u particulier en wilt u er zeker van zijn dat uw nieuwe woning nu al aan toekomstige eisen voldoet? Ga dan in gesprek met uw aannemer en informeer naar de oplossingen van Vaillant.