Zoek
Contact
Verwarming vinden

Verwarmingssystemen vergelijken

Verwarmingssystemen werken op verschillende soorten energie. Naast olie en gas kunnen ook duurzame energiebronnen zoals bodem- of zonne-energie worden gebruikt. Elke technologie heeft zijn eigen, specifieke toepassingen.

Voor geen enkel huis of appartement bestaat een standaard verwarmingsoplossing. U hebt een overzicht nodig van de beschikbare technologieën en de mogelijkheden die ze bieden. Op basis daarvan kunt u beslissen welk verwarmingssysteem voor u het meest geschikt is.

Zodra u enigszins een overzicht hebt, neemt u contact op met een erkend Vaillant installateur. Hij kan u helpen het beste type verwarming voor uw huis te vinden.

Investeren en besparen op lange termijn

Welke technologie of energiebron het beste aan uw behoeften voldoet, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt bijvoorbeeld de ruimte die nodig is voor de installatie een belangrijke rol.

Om een overzicht te krijgen van de totale kosten, moet u weten wat de aanschafkosten zijn, inclusief de installatie. Ook moet u weten wat de gebruikskosten van het systeem zijn. Wanneer u gratis duurzame energie gebruikt, zijn deze kosten laag en kunt u hoge aanschafkosten binnen enkele jaren terugverdienen. Daarnaast kunnen subsidieregelingen van de overheid voor het gebruik van duurzame energie uw kosten verder omlaag brengen.

Overzicht

Met behulp van de tabel kunt u de opvallendste kenmerken van de verschillende verwarmingssystemen met elkaar vergelijken. Meer informatie over de genoemde technologieën vindt u op de afzonderlijke pagina’s.

Hr-ketels op gasWarmtepompenZonne-energie
Locatievereisten
Nodige ruimteLaagMiddelmatigMiddelmatig
Geschikt voor koopappartementenJaNee*Nee
Geschiktheid
Kan gebruikt worden voor verwarmingssysteem?JaJaNee
Is geschikt voor vloerverwarming (lage temp. < 62 °C)JaJaNee
Is geschikt voor radiatoren (hoge temp. > 62 °C)JaNeeNee
Kosten
Aanvankelijke kostenLaagHoogMiddelmatig
WerkingskostenMiddelmatigLaagLaag
Afhankelijkheid van de prijs van fossiele brandstoffenJaNeeNee
Duurzaamheid
CO2-uitstootMiddelmatigCO2-neutraalCO2-neutraal
Gebruikt duurzame energieNeeJaJa