Zoek

Warmtepomp levert 85 procent van de warmte

AMSTERDAM – Bij een zogenaamde hybride istallatie zorgt de warmtepomp voor 85 procent van de benodigde warmte door het jaar heen. Voor de rest van de warmtebehoefte springt de HR-ketel bij. Dat blijkt uit cijfers die Hans Wiessner van Vaillant/AWB presenteerde.

 

Wiessner kwam met zijn uitspraak op het webinar ‘Renovatieproject? Hybride installatie!’ dat 6 juni werd uitgezonden en nog steeds is terug te kijken (via de link http://www.bouwwebinar.nl/webinar/renovatieproject-hybride-installatie/). De vraag ernaar werd ook gesteld door verschillende van de deelnemers aan het webinar (tijdens een webinar kunnen kijkers reageren en vragen stellen). Bij een hybride installatie werken de HR-ketel en een lucht-waterwarmtepomp met elkaar samen: de gasketel is er voor het warme water, de warmtepomp zorgt voor de warmte in huis. Als het zo koud is dat de warmtepomp het niet aankan of alleen tegen een elektriciteitsverbruik dat ongunstiger is dan gas, springt de gasketel bij. Dit wordt door de elektronica geregeld, waarbij rekening wordt gehouden met de gas- en elektraprijzen.

 

Zo’n systeem klinkt goed, maar als er een koude periode is, verbruik je dan niet veel meer gas dan de bedoeling is en loont zo’n installatie dan wel? Op die vraag gaf Wiessner antwoord. In principe zijn warmtepompen krachtig genoeg om een huis bij elke mogelijke temperatuur te verwarmen. Daarvoor zijn wel pompen nodig met een grote capaciteit, en daarvoor wordt bij hybride juist niet gekozen. Vandaar het samenspel. Nu blijft een luchtwarmtepomp over het algemeen prima rendabel verwarmen bij temperaturen tot -10 graden Celsius. En dat is een standaardwaarde: als het minder dan -10 graden is en het is overdag, dan schijnt ook altijd de zon in ons land, en de zon verwarmt het huis dan ook, waardoor de warmtepomp het nog steeds goed aankan. Alleen bij flinke nachtvorst moet de gasketel dan bijspringen. Op basis van kengetallen, zoals de gasprijs, de elektriciteitsprijs, de COP (de efficiency van de warmtepomp bij een gegeven temperatuur) en gegeven van het KNMI over meerdere jaren kan Vaillant/AWB met zekerheid aangeven dat de warmtepomp in een hybride opstelling in 85 procent van de jaarbehoefte aan warmte in huis voorziet.