Zoek

Hybride vaak duurzaamste oplossing in nieuwbouwwoning

Een BENG-woning behaaglijk verwarmen met alleen een warmtepomp. Het is een uitgangspunt dat tot de verbeelding spreekt. Toch worden veel nieuwbouwwoningen niet volgens de passiefhuisnormen gebouwd. Dan is een hybride verwarmingsoplossingen vaak de beste oplossing. De combinatie van een warmtepomp én een gasketel levert dan de duurzaamste én de meet comfortabele oplossing.

 

De woorden ‘gas’ en ‘duurzaam’ lijken moeilijk met elkaar te verenigen. Zeker gezien de opkomst van gasloze wijken en nul-op-de-meterwoningen. Dat een béétje gas in combinatie met een warmtepomp soms toch de duurzaamste oplossing biedt, mag een verrassing heten. Het was een stelling die op 30 maart verdedigd werd bij het webinar ‘Nieuwbouw ontwerpen met energieneutrale installaties’. Matthijs Westerhof, technisch projectadviseur bij Vaillant, onderschrijft dat een hybride oplossing wel degelijk uitkomst kan bieden. In deze vorm wordt de verwarming van de woning voorzien van een bescheiden warmtepomp. Een kleine gasketel springt bij voor de warmwatervoorziening, zoals voor douchen en afwassen. Voor het snel verhitten van water is gas, volgens Westerhof de meest efficiënte brandstof. Zijn redenering is niet per se in het commerciële straatje van Vaillant, want een warmtepomp die ook voor het warme water moet zorgen, is groter en duurder. Bovendien zijn er dan ook buffervaten en andere voorzieningen nodig, apparaten die Vaillant allemaal levert.

 

Door het gekozen ontwerp, of alleen al door een iets van de norm afwijkende oriëntatie van de woning op de zon, kan een hoog-geïsoleerde woning tóch nog een behoorlijke warmtebehoefte hebben. Dat weet Marco Nekeman, van het Beilense adviesbureau Invent. Hij erkent het belang van hybride oplossingen in nieuwbouwwoningen. Nekemans bureau vormt de schakel tussen ontwerpers en architecten enerzijds en de aannemers en installateurs aan de andere kant. Volgens hem blijft het punt van het warme water een vraagstuk. Een warmtepomp kan immers niet snel voor heet water zorgen, daar zijn voorzieningen zoals buffervaten voor nodig.

 

Jerome Corba, adviseur binnenklimaat bij de Zehnder Group, sprak ook op het webinar. Volgens hem kan een BENG-woning (BENG wordt in 2020 de norm voor nieuwbouw) niet zonder een vorm van mechanische ventilatie met een warmte-terugwin-functie. Het ontwerpen van een energieneutrale installatie in nieuwbouw moet dus van meet af aan rekening houden met die ventilatie. Een goede ventilatie draagt bij aan het comfort en de gezondheid van de bewoners. Door al bij het ontwerp rekening te houden met de plaatsing van inblaas- en afzuigingsunits kan er op dat gebied veel verbeterd worden. In de uitvoeringsfase worden nog wel eens vermijdbare fouten gemaakt. Corba wijst op enkele veelvoorkomende problemen.

 

Het webinar, dat werd uitgezonden op 30 maart, is gratis te bekijken voor iedereen. Het richt zich vooral op architecten, ontwerpers, aannemers en installateurs.

 

Terugkijken kan hier