Zoek

Duurzame installaties voor de bestaande bouw (gratis webinar)

Samenvatting webinar van maandag 23 mei 2016

Warmtepompen zijn in de afgelopen tien jaar enorm doorontwikkeld. Ook warmtepompen die op lucht werken, zijn in principe in te zetten voor renovaties waarbij de woningen van het gasnet losgekoppeld worden. Dat bleek in het webinar ‘Duurzame installaties voor de bestaande bouw’ dat op 23 mei werd uitgezonden.

Het webinar is kosteloos terug te kijken op http://www.bouwwebinar.nl/nieuws/duurzame-installaties-voor-de-bestaande-bouw/1684/. Het interactieve webprogramma trok 236 deelnemers en werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia en mede mogelijk gemaakt door Vaillant.

In het webinar wordt ingegaan op de ins- en outs van de ISDE-subsidie: particulieren en bedrijven kunnen die aanvragen als tegemoetkoming op de investering in een warmtepomp, zonneboiler of biomassaketel. Om de subsidie correct aan te vragen moet de aanvrager wel op een paar dingen letten. Zo moeten bedrijven de subsidie vooraf, particulieren juist achteraf aanvragen, legt Ramon IJzebrink van subsidieadviesbureau Subvention uit.

Gerard Kuijer, van KGM Techniek, laat aan de hand van twee voorbeelden zien dat ook eignearen van oudere huizen, uit de vijftiger of uit de zeventiger jaren, mits voldoende geïsoleerd en uitgerust met de juiste warmteafgiftesystemen, ook prima kunnen investeren in een warmtepomp, bijvoorbeeld in een hybride opstelling, waarbij de gasketel bijspringt als er heet water nodig is om te koken of voor de douche.

Leo Janssen, technisch project adviseur bij Vaillant, legt uit, na vragen van de deelnemers dat zo’n gasketel, ook bij renovatiewoningen, niet per se nodig meer is. Dat heeft alles te maken met de toegenomen verbeteringen van de warmtepomptechniek. Het vermogen van de pompen is fors toegenomen, waardoor water tot meer dan 55 graden kan worden verwarmd. Dat hete water kan in een buffervat worden bewaard zodat er altijd douche- en keukenwater ter beschikking staat. Ook zijn de pompen betrouwbaarder geworden: ze presteren nu ook bij lage buitentemperaturen: als het streng vriest is bijstook met gas niet meer nodig. Daarom is het nu mogelijk om ook met een luchtwarmtepomp (er bestaan ook aardwarmtepompen en waterwarmtepompen, luchtwarmtepompen zetten buitenlucht via een natuurkundig proces om in warme binnenlucht) een woning zodanig te verwarmen dat een aansluiting op het gasnet niet meer nodig is. De benodigde energie voor de warmtepomp, elektriciteit, kan prima uit zelf opgewekte zonnestroom gehaald worden. Die wordt namelijk extreem goed benut: spreken de handboeken nog veelal over een COP van 3,2, met de moderne luchtwarmtepompen is al een COP van 5,3 mogelijk. Dat betekent dat elke eenheid elektriciteit die aan de pomp wordt toegevoegd, 5,3 eenheden warmte oplevert.

Downloads:

Nabericht 1: Geluid warmtepompen sterk verminderd (543 kB)

Nabericht 2: Warmtepomp vaak oplossing bij renovaties (544 kB)

Whitepaper webinar 'Duurzame installaties bij renovaties' (396 kB)

Bekijk hier de veelgestelde vragen tijdens het webinar van 23 mei 2016