Zoek

Doordacht cascadesysteem

Vergeleken met de concurrentie komt warmteapparatenleverancier Vaillant tamelijk laat met een eigen cascade-systeem voor cv-ketels. Maar het aanbod is wel meteen heel compleet, betrouwbaar en doordacht.

 

CV-ketels in cascade plaatsen betekent een groot vermogen behalen en dus veel warmte kunnen leveren met grote modulatiemogelijkheden. Vergeleken met één grote ketel met een groot vermogen bespaart dat op den duur aanzienlijk in de kosten. De ketel die, bijvoorbeeld, een hotel moet verwarmen springt van een lage stand op vol vermogen in korte tijd, als alle hotelgasten tegelijk opstaan, douchen en ontbijten. Daarna valt hij weer terug op zijn lage stand. Bij een cascade van ketels springt er steeds één bij op het moment dat de extra warmte gevraagd wordt. De opbouw en de afnamen gaan geleidelijker, wat beter is voor het behoud van de ketels en het ‘doorschieten’, het veel te veel of veel te weinig warmte produceren, voorkomt.

Daarnaast zijn cascade-systemen veel makkelijker storingsvrij te onderhouden: Een ketel kan onderhouden worden terwijl de anderen de wartmevraag opvangen. Is er één grote ketel, dan is heeft de woning of het utiliteitsgebouw geen warmte als die in onderhoud is.

 

Vaillant ketels waren met enige vakkennis natuurlijk altijd al wel in serie te plaatsen. Maar nu komt de leverancier met een uitgekiende serie opties die bijna ‘plug-and-play’ zijn te installeren. Daarom is het ook zeer geschikt voor renovaties en de veranging van een enkele, grote, ketel, voor een cascadesysteem.

De Vaillant-cascade bestaat uit maximaal 7 in serie geschakelde ketels, met een capaciteit van 780, 100 of 120 Kwh. Maximaal is dus een capaciteit van 840 kwh mogelijk. De ketels hebben zeer robuuste, industriële warmtewisselaars, gemaakt van rvs. Dat is een groot verschil met concurrerende systemen, die meestal wisselaars van aluminium hebben. Het verhoogt de bedrijfszekerheid.

Opvallend is dat Vaillant aan alles gedacht lijkt te hebben. Het systeem wordt met ophangbeugels geleverd waarmee de installatie in een hoek, vrijstaand, in een lange rij of tegenover elkaar kan worden opgesteld in heel nette en overzichtelijke rijen. De benodigde buizen en zelfs de isolatiematerialen worden bijgeleverd. Er is ook een overstortventiel dat de installatie bescermt bij het overbruggen van grotere hoogteverschillen.

Uiteraard levert Vaillant ook de elektronica voor de aansturing. Die zorgt onder heel veel meer voor een automatische volgordeomkering: de belasting van de ketels wordt zo gevarieerd dat ze allemaal ongeveer evenveel ‘draaiuren’ maken, waardoor de installatie als geheel langer gebruikszeker blijft.